Du som läser det här har säkert redan en actioncamera och tänker – Varför behöver jag en Insta360 X3? Frågan är relevant. Jag kan tyvärr inte svara på just den frågan, eftersom jag inte vet hur du använder din actionkamera. Men jag kan dela mina erfarenheter om varför Insta360 X3 fått en naturlig plats i min setup.
Mitt jobb egentliga jobb är still och filmfotograf skriver gör jag mest på kul, och ja, jag är teknik-nörd. Min kamerapack har gått ned från 20kg till 10kg på bara några år. Tekniken har blivit bättre, mer avancerad och lättare. För mig är det viktiga egenskaper i synnerhet som actionfotograf,
– När jag vistas i miljöer som inte alltid är de enklaste att nå till fots, spelar vikt roll. En tung pack kan vara en deal breaker om uppdraget går att utföra eller inte. Kreativiteten får inte begränsas pga att man är begränsad, lat och bekväm. (Gud förlåte om jag någonsin blir det.)
Bekvämlighet är oftast kreativitetens största fiende, inte tekniken. Men dock, vissa saker sätter jordgubben på gräddtårtan, som ex Insta360 X3 som komplement. Tror att du liksom jag älskar nya teknikprylar, grepp och tekniker. För visst är det kul med en nya prylar som hjälper kreativiteten obegränsat framåt? Det är också varför jag tog mig tid att texta Insta360 X3.
Det fanns en tid
Minns när jag arbetade med mäklarfotografering och använde mig av ett panorama-huvud till min lilla Nikon 5300. Panoramalinsen var en 8mm fisheye, sydde sedan ihop bilderna i halvdålig programvara för att publicera på Hemnet via extern plug och länk. Vi kan kalla systemet krångligt, som inte gav återbäring av ansträngning. Senare kom det andra system som är aktiva än idag, de är helt klart bättre än tidigare men även dyrare än någonsin (30k och uppåt) med egna molnlösningar och bindande abonnemang. Varför berättar jag det här? -Därför att drömmen var en kamera som Insta360 X3, som enkelt plåtar i 360grader, syr snabbt ihop bilderna och du styr vinklarna med en busenkel app eller i datorn som plugg till Premiere.
Innan vi går vidare
Som du förstår är det oundvikligt att beskriva Insta360 X3 utan att nämna Gopro eftersom Gopro är tydlig referens när det handlar om actionkameror och en kamera som de flesta känner igen. Jag är inte sponsrad av någon av dem. Detta är fri journalistik som bygger på mina intryck och åsikter som inte är köpta eller på annat sätt finansierade av tredje part.
Intryck
Insta360 X3 är en solid kamera som ryms i handflatan. Kan beskriva den som en Gopro i 9:16 format. En långsmal enhet med lins på båda sidor och stor display mitt på. Den är långt ifrån plastig och känns mer robust än ex Gopro.
I boxen ligger utöver en kamera, ett batteri, ett kamerafäste, en linsduk och ett fodral i neopren.
På högersida sitter på/av-knapp samt snabbvalsknapp (Q-knapp) för val mellan fem olika modes. Det finns 11 olika förprogrammerade modes att slänga in den sk Q-menyn. Allt från Hiking till Skate med utrymme för egna moddar. Vänstersidan sitter ladd-port USB-C samt batterilucka för ett väl tilltaget batteri, tredubbla storleken mot ett GoPro-batteri. Kameran är helt vattentät och fungerar bra för dykning. Det finns särskilt undervattensläge för dig som vill och filma 360
Uppstart
Kameran startar med en vibration och tar ca 3sek innan den är startklar. Du når kamerans samtliga funktioner via skärmen genom att svajpa och peka. Skärmen har en signifikant upplösning i 9:16 och skärmen är större än ex Gopro.
Menysystemet är tydligt utan konstigheter och det är lätt att navigera igenom funktionerna. Du svajpar eller pekar direkt på funktionen. Ex peka på kamera-ikonen och du kommer direkt in i kameramenyn, svajpa och du får fram inställningarna. Det är liknande system som många andra actionkameror, du känner igen det.
Du kan rotera och panorera med fingrarna i preview direkt i kameran, men för att exportera filmen från kameran krävs appen Insta360.
Kameran är gjord för att hållas vertikalt inte horisontellt. Även om du kan filma i klassiskt HD-format så sker det med stående grepp eftersom geometrin är designad så, även stativpluggen är i botten på kameran.
Formaten
360-film i formaten: 5.7K: 5760×2880@30/25/24fps 4K: 3840×1920@60/30fps.
Du kan även filma i Single Lens Mode:4K: 3840×2160@30/25/24fps 3.6K: 3584×2016@60/50/30/25/24fps, 2.7K: 2720×1530@60/50/30/25/24fps 1080P: 1920×1088@60/50/30/25/24fps. Linsen är hyfsat ljusstark och har en bländare på 1.9
Men vad betyder det här i verkligheten?
Visst är det så att ultra wide (6,7mm) alltid skapar förvrängning och är nästintill oundvikligt. Kör du 360-format är det priset man får betala för en ball effekt. Kör du singlekamera blir det det mindre förvrängning och helt ok. Insta 360 3X har förinställt att boosta färger med sin egen profil, den kan du stänga av och köra normal eller LOG. Det föreslår jag att du också gör och fixar det i edit. Om du bara vill fånga ett snabbt klipp utan krångel, kör med förinställningen på och auto på allt.
Funktioner
Insta 360 X3 har inte sparat på kraften med sin ½ sensor och levererar 72 px raw för stillbilder. Kameran är fullproppad med olika mods; Timelapse, Starlapse, Burst, HDR-Foto, Photo, Video, Intervall, Active HDR, Bullet Time, Time Shift, Loop Recording, Live, Reframe LIVE.
För att snabbt gå igenom formaten så är de flesta redan bekanta med undantag för eventuellt Bullet Time som används för effektfull 360 där du håller i deras speciella Insta360 selfiepinne och svingar kameran i cirkel. Det ger ett kul POI-perspektiv.
Time shift är ett verktyg för att skapa kreativa speed ramps. Det mest intressanta är ”Reframe Live” den tillåter att livesända i 360 vilket ger entusiastisk interaktion med tittaren.
Ljuse är allt
Ljus är filmens bästa vän, det gäller även den här kameran. Den vill ha mycket ljus, trots med en bländare på 1.9 så kräver den mycket ljus. ISO som 400 gör bilden väldigt brusig. Det är inte fint brus, ingen actionkamera har fint brus, utan det är blir som en krackelerad smet över filmen. Kör därför så lågt ISO du kan. Försökte hitta native ISO men har inte lyckats få fram något. Ledvärdet är kör helst under 400 ISO och något överexponerat.
Bortsett från det så levererar kameran exakt vad den lovar. Stabilisatorn håller bilden stabil även i 140km/h på hjälmen.
Ljudet
Kvalitén på ljudinspelningen är ok-ish, så bra det kan bli i en kamera som denna, där micken sitter vattenskyddad. Om du vill ha bättre kvalitet är en extern mick att föredra. Du kopplar in den via en USB-C adapter. Den kostar ca 200kr och du får 3,5mm plugg samt uttag för laddning. Vilket är bra om du Vloggar.
Tillbehören
Du har säkert sett filmer där det ser ut som kameran svävar fritt i luften. Förmodligen är det Insta360 X3 du sett. Det finns en invisble stick för avancerade kameravinklar etc. Den kostar ca 500kr. Vill du ha specialeffekten (bullet) som den kan ge igenom att man snurrar pinnen, då ska du investera i en. Men att få selfie-sticken osynlig behövs inte deras speciella pinne. Det räcker med en svart selfie stick och problemet löst.
Hjälm / Fästen
För oss bikers är det viktigt hur kameran sitter på hjälmen. Eftersom kamerans placeras stående blir det en märkbart hög placering på hjälmen och även hög viktpunkt, mot ex GoPro. Kameran sitter där den sitter tom i 150km/h. Personligen kändes det lite riskabelt med så hög placering eftersom den tar mycket vind. Dessutom ger det en rätt hög påfrestning på plattan som fäster kameran. Därför har jag beställt en smallrig cage som gör det möjligt att montera kameran vertikalt.
Det ingår inga mounts i boxen utan de får du köpa till, jag använder GoPro plattor, fungerar utmärkt. I övrigt finns det en rad olika fästen stativ dedikerade för insta360. Unicorn helmet mount är nästa grej jag ska skaffa. Är lite som det låter, sitter som ett horn i hjälmen och du får med allt även dig själv när du cyklar.
I övrigt finns det tonvis med tillbehör på deras hemsida att beställa. Förslagsvis beställer du ett extra batteri för 350kr. https://store.insta360.com/accessory
Appen
Det tog bara några sekunder att para ihop Appen med kameran sedan kan du styra kameran via WiFi eller blåtand. Appen fungerar som redigeringsprogram (typ som Quick) här kan du snabbt sätta keypoints för din video som tilt, pan etc. Appen bjuder även på en rad effekter och luttar. Det är rätt kul att leka runt med 360-effekter som tinyplanet etc. Det finns till och med brett utbud av musik i appen som kan appliceras. När du är klar kan du exportera direkt till youtube, facebook eller bara spara i albumet. Systemet är verkligen ”hands on” för dig som snabbt vill lägga ut din 360-film på socialamedier. Dock, förvänta dig ingen avancerad video-editor, du kan inte arbeta i lager etc. Utan appen är enkel och alla kan hantera den.
Det är även i appen du har fullkontroll på samtliga inställningar, ISO, slutartid, grid, histogram etc. De går att nå i kameran, men så mycket snabbare via appen. Upplever gränssnittet bättre och snabbare än i Gopro Quick.
Appen har även en egen community likt instagram där du kan posta filmer och bilder. Insta360 har skapat ett system där din interaktion belönas med guldmynt som du kan använda för att exempelvis spinna ett hjul och vinna rabatter och tillbehör. Dock känns det lite som att sparka in en öppen dörr, att skapa ett eget instagram. Förstår grejen med att skapa interaktion och kretslopp vilket de har lyckats. Jag måste medge att det är rätt skoj att bli belönad och spinna hjul. Även om jag inte tror att det kommer slå särskilt stort.
Summa Summarum
Tillbaka till grundfrågan– Varför behöver jag en Insta360 X3? Som jag beskrev det, -Som en jordgubbe på en gräddtårta, är lite av vad det är. Detta är kameran jag tar fram när jag vill sätta prägel. Jag har redan fem stycken actionkameror, inte så att jag behöver en till.
Men Insta360 X3 är så mycket mer än en vanlig actionkamera. Med Insta360 X3 kommer du kunna fota i fler kreativa vinklar, det kommer bli roligare att filma. Dessutom är den en bra everyday-kamera i kombination med andra, det är ett verktyg du tar fram när du vill sätta prägel. Det blir B-roll utöver det vanliga. Se dig själv på Time Square, skicka upp kameran ta en 360 och dela. Eller med en snowboard på alptopp. Upp med kameran och du har ett hisnande panorama sedan in i appen och tryck auto edit och AI ger dig en perfekt film. Allt är väldigt enkelt och blir bra!
Med det sagt
Jag har i skrivande stund använt kameran i två veckor. Jag börja tycka att den är oumbärlig och fått en naturlig plats i min bag. Vilket är märkligt, jag hade inte behov, kunde inte tänka mig något behov av en Insta360 X3 tills jag började använda den. Nu har det stannat vid, har jag inte den i väskan tänker jag – Här hade det varit nice med en svepande vinkel från sidan. Helt plötsligt känns de traditionella kamerorna tråkigt begränsade.
Kvalitén är inte top notch, ja jag kräsen, det ska man vara. Med Insta360 X3 måste man ha koll på att ISO är under 400, har du inte det kan bruset sabba en hel film. Nu vet du om det, och du kommer inte uppleva samma besvikelse som jag gjorde när jag gjorde mina första filmningar i ISO 800. Måhända att jag var amatör, men tänkte inte alls på det i euforin av 360.
Downside som måste nämnas
Jag brukar alltid låsa vitbalansen runt 5200-5500 för att underlätta färghantering. Normalt är det helt ok gyllenesnitt. Men resultatet blir signifikant varm ton, dvs överdrivet gul-röd. Här måste jag släppa på vanor och köra automatisk.
Auto WB fungerar ok, om du inte filmar mellan större miljö och ljusskiftningar, som ex springa ut och in mellan sol och lysrör. Eller olika ljuskällor, det kommer påverka färgerna. Det kan bli problematiskt att efterhantera och i de situationerna får du sätta ett fast värde som matchar dina behov. Ja, jag vet, jag syftar på ytterligheter men det är värdefullt att nämna. Filmade i dunkel belysning och allt blev väldigt blått. Det går att justera i efterhantering men dock vitbalansen är inte korrekt.
När det gäller stillbilder får man ta med sig att Insta360 X3 fotar i extremt wide vilket ger tydlig fisheye-effekt. Du kan justera den effekten i efterhantering men fortfarande är den mycket breda vidvinkeln lite problematisk när man inte vill ha den. Här är Gopro mycket bättre. Trots allt är det inte stillbildskamera utan en filmkamera och här fyller effekten en tydlig funktion.
Midsides
Jag vet inte var jag ska sätta min observation eftersom den både är till fördel och nackdel.
Den stora skärmen, två linser, stort batteri samt det solida skalet gör kameran ganska tung. Det är ett pris man måste betala för att få allt innehåll och kvalitet. Det har blivit en trend att actionkameror blir tyngre i takt med större sensorer, skärmar och tillhörande batteri. Trots det är inte Insta360 X3 den lättaste kameran på marknaden men inte heller den tyngsta. Jag hade önskat att den var lättare för bättre komfort när den sitter på hjälmen.
Upsides
Det som anses som det absoluta när det handlar om actionkameror är batteritid. Batteriet är som jag tidigare skrev, stort, det behövs Insta360 X3 är en kamera som kräver mer energi än en sedvanlig actionkamera. Vi vet att GoPro-batterierna är värdelösa i sakens tydliga mening. Visst drar Insta360 X3 mer ström men batteriet är mycket kraftigare och batteritiden är bättre totalt sett. Jag klarade av att filma 48min film med ett batteri i rumstemperatur. Vilket är att betrakta som mycket bra.
Kvalitén är bra sett till segmentet (jag blir dock aldrig nöjd). 360-läget medför kvalitetsbrister främst pga komprimering. Sett till vanlig HD håller den bättre eller minst lika bra kvalitet som ex GoPro. Igenom att filma log så bir allt så mycket roligare. Något jag saknar på ex GoPro.
92% bra
Frånsett från det negativa är kameran 92% bra vilket är ett mycket högt betyg för en kamera i det här segmentet. Jag kan varmt rekommendera Insta360 X3 för dig som vill ha obegränsad kreativitet och hitta det där lilla extra för dina videos. Helt ärligt har jag riktigt kul när jag filmat med den, framför allt i edit,360 ger helt nya dimensioner. Har du redan en actionkamera och du skaffar denna kommer du förmodligen sluta använda den gamla. Eftersom Insta360 X3 har allt du behöver; bra foto, bra film, och kul 360 som givit filmningen helt nytt perspektiv och möjligheter. Priset för Insta360 X3 är ca 6400kr. jämfört med konkurrenter och vad du får, är det här en roligare kamera och mer användbar än någon annan i segmentet.
Text/Photo Iam Leon