BenQ PD3200U 4k

Det är ingen lätt klump som landar på mitt bord, 8,5kg. Kvalitet väger sägs det och det kom BenQ att bevisa ytterligare en gång.

För bara några år sedan kunde du inte hitta en bra retusch-skärm för under 20000kr. Utvecklingen går som bekant snabbt framåt och nu kan få en riktigt bra skärm likt BenQ Pd3200U, för runt åttatusen. Skrythalsarna kallar segmentet budget, men hur mycket budget är det egentligen och jämfört med vad. Jo, man jämför med NEC som kom att sätta en slags standard för vad en bra retusch-skärm ska vara. Nog är NEC bra, men nu handlar det om hårsmån av kvalitetsskillnad där knappt ögat kan se skillnad men plånboken känner av den oförskämt stora prisskillnader. Kvalité kom att handla om numerisknivå , siffror och tal, men upplevelse som är det primära består, BenQ levererar fantastiskt hög kvalité med sin PD3200U 32”W 4K, 3840×2160 vid 60hz och i 100% sRGB, det måste man ändå kalla det för hyfsat.

Installation
Det handlar inte om raketforskning. Utan ”plug n play” rakt ut från lådan. Min IMac hittar skärmen direkt och börjar samarbeta omgående. Det finns en rad utgångar på skärmen och även kortläsare. Vilket jag uppskattar mycket. I kartongen finns en mängd kablar för att passa de flesta system. Dock inte USB C vilket är synd då min macbook använder det. Men med en adapter var det inga problem att koppla ihop dem. Du fäster skärmen på en stabil anordning. Du kan enkelt rotera skärmen om du föredrar den på högkant.

Ljusstark
UHD –skärmar har svårt att nå 350cd/m2, men måste säga att BenQ kommer nära med sina 317cd/m2. Vad betyder det här egentligen? – Att under normala förutsättningar i ett rum med normalt ljus behövs aldrig mer än runt 200. Därför vill jag kalla prestandan mer än tillräcklig och ljusstark så det räcker.
NEC PA322 UHD tex ligger på 326 och kostar tre gånger så mycket Benq levererar kontrast över 1000:1 vilket ger mycket djup för att ex editera video och spela krävande spel.

Olika färgprogram
sRGB, CAD/CAM, Standard, Low Blue Light, Rec 709, Darkroom, Animation och User.
Low Blue Light är anpassat för dig som sitter länge framför skärmen. Det reducerar blått-ljus och gör det mer behagligt för ögonen. sRGB och Rec 709 fann jag identiska med ytterst lite skillnad men god kvalité för retuch av bilder. Standard är att föredra och låg bättre i väerde än när jag kalibrerade manuellt. .
Du väljer enkelt olika program med en liten puck som du kan programmera in tre favorit program och enkelt välja emellan dem. Orkar du inte med en liten puck på skrivbordet fungerar touch-funktionen på skärmen utmärkt.

 

Detaljrikedomen är grym

Sällan har jag arbetat i en skräm i den här prisklassen med sådan detaljrikedom. Det är imponerande på många sätt. Det gäller både video still bild och CAD.

 

Rec 709
Skrytsam färgprecision: 10-bitars, 100 % sRGB och Rec.709.  Du kan enkelt och med hög precision arbeta i sRGB och Rec.709-färgrymder från en bred visningsvinkel. Alla designerbildskärmar i PD-serien är Technicolor-certifierade, vilket säkerställer konsekventa och korrekta färger för en imponerande färgprestanda.

 

CAD/CAM-läge
CAD/CAM-läget ger en överlägsen kontrast på linjer och former med tekniska illustrationer, och framhäver de minsta detaljerna för visning på skärmen.


Mörkrumsläge
Mörkrumsläget justerar ljusstyrkan och kontrasten hos bilder, vilket ger klarhet och skärpa för detaljer, för att skapa den optimala inställningen för arbete i mörkare efterbearbetning.

 

Tangentbord Video Mus (KVM)
KVM- systemet tillåter användaren att visa och styra innehållet från två olika PC-system eller MAC på en skärm, med bara ett set med tangentbord och mus för att spara utrymme och öka arbetseffektiviteten. Helt klart ett bra system för dig som kör med två olika burkar. Ex en videoburk och en retusch-burk.

DualView
Är något jag älskar och arbetar uteslutande i. Arbetsflöde och  produktiviteten blir magi genom att sätta på DualView för att visa design i två lägen (t.ex. sRGB och CAD/CAM) sida-vid-sida utan behov av två skärmar.

Skydda dina ögon
Jag upplever att mina ögon blir trötta när jag sitter med ex Imac-skärmen eller för all del min NEC. Det flimmrar till, och det blir direkt obehagligt för ögonen. BenQ har tänkt på detta och givit oss två åtgärder.; stabil feedback-teknik som förhindrar skadliga flimmereffekter som anstränger ögonen. Men även low blue light som tar bort överflödigt skadligt blåttljus. Det fungerar riktigt bra. Dock måste man växla om från Blue Lowlight till annan profil för slutprodukt.

Kalibrering
Som jag skrev ovan finns det åtta olika fabrikskalibrerade program. Jag ville testa min egen kalibrering med min Spyder. Jag kom fram till att inget kunde uppnå bättre kvalité än vare sig sRGB eller Standard. Med det sagt är skärmen riktigt bra rakt ut ur lådan. Jag arbetar inte med CAD eller animation utan är fotograf för stillbild och film. Med de krav jag har är detta mer än gott resultat. Det är återigen bara NEC som kan mäta sig med exaktheten och där skiljer det som jag tidigare beskrev endast i siffror men inte märkbart för ögat. För testvärden klicka här

Sammantaget
BenQ är marknadens mest prisvärda skärm och den står sig väl emot svindyra NEC . Jag vågar påstå att köpa NEC är bortkastade pengar, BenQ har allt det väsentliga NEC har och en bra skärm behöver inte vara svindyr idag. Utan NEC tar bra betalt för märket och gamla meriter. Nu är det även så att skärmval är högst personligt, precis som skor för en löpare. Är du en sökare som inte vill lägga ut två månadslöner på en skärm, men ändå ha prokvalité. Då är BenQ PD3200U ett absolut val. Du kommer inte bli besviken. Men är du däremot ett ytterst kräsen ingenjör som ser detaljer inte ögat kan se och behöver dyr placebo, då ska du absolut låta dina pengar regna. Valet är som bekant fritt.

För mer info

BenQ 

Aktuellt Pris

 

Foto/Text Leon Grimaldi