Vilnius

0

Vilnius

– en fusion av kulturminnen och urbankommunikation –

bmx
colage

Vilnius eller Vilnia,  är Litauens huvudstad och landets största stad med över en halv miljon invånare (2003). Sedan unionen mellan Polen och Litauen (1385–1795) kom staden att spela en viktig roll även inom den polska kulturen.
I dag är Litauen ett Eu land och har utvecklats oerhört de senaste 10 åren. Från en utpräglad kommuniststat till ett öppet och fartfyllt Litauen.
Vi åkte hit mest för att det är ett ganska udda resmål som ändå ligger nära men som ingen pratar om. Vi var Helt utan förväntningar när vår focker med 60 sittplatser landade på flygplatsen i Litauen.

Ett varmt Vilnius mötte oss och solen slickade våra sommarfrusna nordiska kinder. Vi inkvarterades vid ett hotell som heter Reval In. Ett modernt hotell på 22 våningar med utsikt över hela Vilnius.  En ledinred skybar med omfattande drinklista bjöd in till trevligt och mysigt barhäng.
Drinkar, vin och öl är väldigt billigt i Vilnius. Till och med på finare restauranger vilket sky baren är. Här betalar du 60 spänn för dyraste drinken. Söker man lite vildare fest så finns det en rad olika galna och udda klubbar. Allt från opretentiösa indie hak till rena köttmarknader. Prospect är kanske ett bra alternativ om man vill dansa och träffa folk.
VidReval hotel Lietuva ligger Vilnius skate och BMX område. En hyfsad park ligger intill floden. Utanför en av de stora galleriorna finns det snyggt målade och mycket populära curbs och boxar. Det är långt mycket fler skatare på gatorna i Vilnius än vad det är i Stockholm det gäller även BMX.  Tag med dig brädan om du får för dig att åka hit.
Med tanke på Vilnius historia så har den präglat konsten  och alternativa uttrycksformer. Det villar en stark betong och urbankultur i Vilnius, kanske är det därför det är Europas kulturstad 2009. Gott om väggmålningar och andra fantasifulla kreationer som pryder gatorna.
Shoppingutbudet var ganska svagt och hur mycket jag än letade kunde jag inte hitta en enda skivbutik som inte var mainstream inte heller alternativa klädbutiker. Vid Rival In finns det två stycken nya gallerior vilka påminner lite om Kista gallerian. Du hittar i stort sett samma kläder i Vilnius som i Sverige. Men mycket sparsamt med herrmode eller street butiker. Priserna på kläder och skor är lite billigare än i Sverige men marginellt.
Servicen du får är generelt dålig både vid restaurang och butik. Något du skall vara medveten om när du kliver in i en butik för att spendera dina slantar. Om det handlar om att vi från Skandinavien är bortskämda vet jag inte. Men helt klart är att ingen av mina reskamrater uppskattade det.
Sammantaget kan man säga att Vilnius bjuder på en udda känsla av en stad i ett modernt Europa som står under utveckling. Betong som möter kulturminnen gör staden dynamisk och tidvis väldigt snygg och spännande. Det som man framför allt får i Vilnius är bra boende och sprit för en billig penning. Åker man hit för att parta loss en helg kommer man att ha garanterat roligt på någon av alla de barer och klubbar som har öppet  torsdag – söndag.
Du kan få tag på ett helt okej rum vidReval hotel Lietuva för 39eur inklusive buffé. Det beror naturligtvis under vilken tidsperiod du bokar.  Kolla in www.revalhotels.com

foto/text: Leon Grimaldi

 

No comments