Upplev ett aktivt Gran Canaria

För den fördomsfulle förknippas ofta Gran Canaria med svenskt kaffe på rummet. Så har det varit under decennier men förändringarnas vind har blåst och nya satsningar etableras långt bort ifrån traditionella grisfester och sangriabad. Äventyr och upplevelse står numera högt på listan och intresset för äventyr och actionresor växt snabbt hos turister som söker äventyr och utmaning.
För att hitta det perfekta äventyret på Canarias är mitt förslag att du gör liksom jag, boka inte charter. Jag tillbringade 7 dagar på Canarias med fyra dagar i den sydliga staden Meloneras och tre dagar i Las Palmas. Detta för att få spridning på aktiviteterna och vinna så mycket upplevelse som möjligt.  

De första fyra dagarna spenderade jag Meloneras ca en mil från Playa del Inglés eller 4€ med taxi om du inte vill ta bussen. Meloneras kallas för gräddhyllan av lokalbefolkningen då dyra lyxhotell klär in staden med sina bländade lyxhotell. Sommarsäsongen är lågsäsong och man har stränderna i stort sett helt för sig själv. Det är ävenbilligare att ta in på något av de femstjärniga hotellen än vad det är under vintersäsongen vilket gör det prisvärt (inte billigt) att unna sig lite lyx. Staden är inte alls öde trotts att det är lågsäsong, det är bra shopping och ett stort utbud av restauranger skillnaden är att det inte är någon kö till något.
Södra delen av Gran Canaria skiljer sig lite från norr, stränderna är vackrare och det är aningen varmare. Men framför allt är det ett bra utgångsläge om du vill vindsurfa. Under sommarhalvåret blåser det som mest och gör det till mycket goda förhållanden för vindsurfing.

Du behöver inte vara proffs för att kunna hantera vindarna utan surfingen anpassas efter allas förmågor. Varje dag ges flera klasser ut av någon av alla de vindsurfskolor som ligger intill vattnet.  Vargas och Pozo Izquierdo är de två absolut bästa platserna för att få sig en rejäl dos av fantastisk vindsurfing.  Vindsurfingens världselit tränar här under sommaren just för de goda förhållandena. Vargas och Pozo Izquierdo ligger ca 10km från varandra och ca 2 mil från Meloneras. Detta är även ett mecka för kitesurfare som gillar god vind och vill köra speed kiting.
Vågsurfing förekommer också på sydsidan men väldigt sparsamt. Bäst runt fyren i Maspalomas samt Arguineguin och Playa Inglés. Surfingen här lämpar sig främst för nybörjare och vågsäkrast under vintern. För att få de bästa vågorna ska du ta dig norrut mot och förbi Las palmas.

Huvudstaden Las Palmas har blivit ett Barcelona i miniatyr med sin långa strandesplanad som kantas av mysiga caféer och restauranger. På kvällen förvandlas esplanaden till ett bubblande musikstråk med livemusiker och barer som bjuder på allt från flamenco till house. Det hela har en vacker harmoni och under sommaren är det inte alls några jobbigt härjande charterturister eller tequilarace. En bit in i Las Palmas hittar du gamla stan som erbjuder bra cocktailbarer och musikbarer för innefolket. Klubbarna byter namn väldigt ofta, för att vara uppdaterat tag ett gratis nöjeshäfte som finna vid alla hotell och klädbutiker.
 
Las Palmas har gjort en hel del för att förändra sitt charterrykte till en stad som är mycket mer levande och bjuder på en exklusivkänsla. Det som kanske har växt mest är surfkulturen. Bara på några år har surfbutiker, surfbarer och surfskolor etablerats och påverkat hela atmosfären kring Las Palmas stränder.  Surf är i sig inget nytt för Las Palmas men staden hat fått ett internationellt erkännande och många surfare söker sig hit för att hitta den perfekta vågen. Kvalitén kan jämföras med klassiker som Biarritz och Hossegor fast mer prisvärt att ta sig till Las Palmas och Gran Canaria mot den franska motsvarigheten som är betydligt dyrare överlag.

För att få de största vågorna är det framför allt norra delen som gäller och helst under vintern. Stormarna drar upp jättevågor och är man inte van surfare ska man ta det väldigt försiktigt här. Det är också detta som gör Las Palmas och Gran Canaria så bra eftersom det finns en mångfaldig surf som passar alla nivåer och åldrar.
Generellt så är det nybörjare till medelnivåer som håller till i lagunen intill Las Palmas och vattnen i närheten eftersom vågkvalitén är jämn med medelstora vågor.  Vill du ha en större utmaning ska du ta dig till Playa de las Canteras ( La Cicer ) som ligger ca 15 minuters bilfärd norrut från Las Palmas.

Men det är inte bara surf som väckt intresse på Gran Canaria utan även cykling. Både landsvägscykling och downhill med mountainbike växer kraftigt.

Downhill cyklingen är kanske inte den mest utmanande cyklingen om du är van från ex Leogang eller franska Alperna. Vi får komma ihåg att detta är en ö med ganska små toppar och ingen alpkedja. Banan är vad jag vill kalla en vildmarksbana där man cyklar ned för små steniga och snåriga stigar som inte direkt är framställda för cykling utan för boskap att vandra på. Det är detta som gör det riktigt kul att cykla nedför, stundtals går det fort och det finns utrymme för riktigt bra ”flyg” över kullarna. Naturligtvis finns det inga liftar att ta sig till toppen med, utan du körs med jeep upp till toppen och cyklar sedan ner.  Jeepturen ingår i paketet du köper så även guide och cykel vilket jag kan rekommendera.

Hiking är ett annat alternativ om du gillar se natur, berg och hav på samma gång. Vandringen tar ca 5h och jag rekommenderar att du gör det på våren då växterna slår i blom och är som vackrast. Det är fint i bergen, och utsikten är magnifik över havet. Du vandrar runt i bergslandskapet med erfaren guide som bor i området. Det du behöver ha med dig är vatten, bra skor och en hatt mot solen. Resten ordnas på plats.

Via www.grancanariasurf.es kan du boka hela actionpaket ex 3 dagar cykling 3 dagar surf med allt inkluderat även boende (dock inte flyg). Du kan ven boka in hike om du känner för det. Detta gör det hela väldigt enkelt för dig som är ny i området att få ut det bästa av din resa smidigt och enkelt.
Som jag inledningsvis skrev så var mitt mål att åka till en charter-ö och undvika charter. Jag tycker absolut Gran Canaria har fantastiska alternativ och när det kommer till actionsporter mycket bättre än jag kunde ana. Bra surf i olika former och helt ok mountainbike-cykling men även väldigt krävande landsvägscykling med sin kuperade terräng med kraftiga nivåskillnader. Men visst, vill du ha en sangriapaus så finns det massor i baren. Tack och lov såg jag aldrig något svenskt kaffe på rummet.

Alternativa Aktiviteter
Snorkling kring reven runt Maspalomas och Meloneras
Fisketurer med god chans att fånga Blue Malrin
Delfin och valsafari
Ridturer i bergen
Sand buggy turer

Hotellalternativ:
Meloneras: H10 Snyggt all-inclusive hotell med vackra poler ca 20 minuter från Molneros city och 300m från stranden. Hotellet hittar du här
Pris: 1 vecka 2 vuxna från 8000kr beroende på rum och tillval och period.
Självklart finns det billigare och enklare alternativ från ca 2000kr/v

Las Palmas: Hotel Regina Isabel 2 vuxna 1 vecka med havsutsikt enkelpension ca 7000kr
Surflägenhet för två från 445€ bokas på www.grancanariasurf.es

Mat/Dryck
Öl 4€
Drink 8€
Lunch 6€-12€
Middag 15€>
Bäst på: Fiskrätter
Sämst på: Bakverk (smakar bara socker)

Transport
Buss (mycket bra) ca 5€ mellan Playa Ingles och Las Palmas går var 30 min
Taxi Maspalomas – Playa Ingles 4€
Taxi transfer Flygplatsen – Maspalomas 40€
Las Palmas – Flygplatsen 25€
Busstransfer 4€

Flyg:
Norweigan (Arlanda) 2000kr-3000kr ToR
Ryan Air  (Nyköping) 800-2000kr ToR

text/foto Leon Grimaldi