MTB

Specialized 2FU vs Comp MTB

Specialized 2FU vs Comp MTB

Att det ska vara galet svårt att hitta bra MTB-skor för folk med breda fötter förstår jag inte. Tillverkarna väljer smala modeller före komfort och normal fot-bredd. Har aldrig förstått varför, jag vill kalla det vanvett. En cykelsko borde vara minst lika bekväm som en löpsko, man spenderar timmar i dem och cyklar man Enduro eller XC måste man stundtals hoppa av cykeln och klättra. Då vill man inte ha skor som sitter uselt utan komfort är att föredra.

Jag har grävt i lådorna och den enda tillverkaren som kan matcha mina krav har varit five-10 (Ok kan ärligt medge att jag inte har råd att testa allt men av de jag testat så framstår det som jag skriver). Tills jag provade Specialized 2FU och Comp MTB så inser jag att five-10 bleknar och faktum är att Specialized vinner helhet, komfort och kvalité, låt mig förklara varför.

Specialized-mtb-shoe-web

2FU Cliplite

Är fullkomlig endurosko. Skon har hård front och sidor för att skydda tårna mot slag från ex sten och rötter.
Med den speciella gummisulan (tror den kallas stealth) ger den dig även fäste om du klickar ur och du kan köra flats utan problem. Skon väger bara 45g vilket är skillnad mot five-10 motsvarande modell (Kestrel Lace) som väger 65g. – Nu tänker du 20gram, vad handlar det om? Det handlar om att skon är betydligt smidigare och därmed lättare att ha att göra med.

specialized 2fu full

2FU avleder värme och svett snyggt, det blir aldrig varmt i skon och därför motverkar svullnade fötter vilket är riktigt bra jämfört med andra modeller i segmentet.

Bekvämligheten är inte perfekt från start. Skon är styv, till en början kändes det som att ha två plåtlådor på fötterna. Men efter ett par timmar trail formar skon sig och passar som en handske och blir riktigt komfortabel dock inte mjuk då karaktären på skon är styv.

För vem är skon
Den är för dig som kör DH eller Enduro då den ger bra skydd runt hela foten. Cyklar du XC-Trail föreslår jag att du skaffar ett par Comp Mtb se nedan recension.
Kvalitén är Specialized-bra och det är en påkostad Endurosko för dig som har krav på vad du har på fötterna. Boan känns inte alls plastig som på många andra skomodeller utan känns solid och hållbar. 2FU kostar en slant och du får vad du betalar för. När det handlar om fötter så betalar jag mer än gärna lite extra för få det bästa. Glada fötter ger dig en glad cykeltur, något jag har lärt mig igenom åren.

Ca pris 2200kr

 

Specialized Comp MTB

Är en modell som hamnar mittemellan en klassisk mtb-sko och en trailsko. Det gör den allround och perfekt för dig som kör blandad cykling ute i skogen. Därav också namnet ”Comp”. Skillnaderna är rätt många mot 2FU som är renodlad DH/Enduro-sko. Compen är byggd i hålfoten och ger foten bra support och sitter därför stabilt i skon. Boan håller tryggt kvar foten och den hårda sulan ger foten direkt impact i tramptagen. Comp MTB är mjuk och följsam direkt ur lådan tillskillnad från 2FU behöver du inte köra in den. Den hårda gummisulan är halare än 2FU men du kan med lätthet gå in i en butik utan att låta som steppkungen, klättra över våta stenar och smidigt röra dig i lerig trail.

specialized-comp-mtb-3

I sulans undre del; mittemellan främre trampdyna och häl har de satt mjukare gummi för att halkfritt kunna placera spd-pedalerna och trampa urklickat. Det är inte ultimat men gummit hjälper till att hålla kvar pedalerna fast mycket sämre än 2FU.

Skon är riktigt snygg! trots sin smala modell känns den rymlig, även för mina breda fötter. MTB Comp är liksom 2FU en sval sko, den avleder väta briljant och den direkta kontakten med pedalerna känns tryggt. Dock saknar den skydd för tårna, man har valt bort det för att göra en komfortabel sko för långa XC-pass utan skavsår ..

specialized comp mtb-(1-av-1)

Specialized Comp Mtb väger knappt 40g och ska jag jämföra dem med konkurrenterna five-10´s modell Kestrel Boa som väger in på 52g då känns Specialized som en mer utvecklad sko för den kräsne med krav. Boan i kombination med kardborre gör att Comp är lätt att ta av och på och sitter aldrig för hårt utan att glappa

För vem är Specialized Comp Mtb
Den är för cyklister som främst kör blandad XC trail och stig, långa pass i lera eller under solgassande dagar. Det är en sko som tål alla väder och leder snabbt bort svetten och stöter bort vatten.
Dock är inte tårna skyddade, Specialized har istället valt lätt vikt, komfort och full kontakt till pedalerna vilket gör skon ett med cykeln och därmed en väldigt bekväm och trygg sko. Då kan jag leva med sämre tåskydd. Det är trots allt få XC-Skor som ger något skydd alls, vilket inte gör Compen till någon egen art utan följer XC-praxis.

Specialized comp-mtb-2

Till Sist
Specialized Comp Mtb är en prisvärd och högkvalitativ sko och ett absolut måste om du letar efter bekväma XC-skor.

Ca pris 1600kr

Foto/Text Leon Grimaldi