Art

Sofia Maldonado

0

SOFIA MALDONADO

mayhem--123
sofiask
bowl_final_1
bowl_final_2

Sofia är en tjej som husierar i Brooklyn. Med rötter från Puerto Rico tar hon över designscenen i New York. Där hon anses som en av det hetaste up comings just nu. Med ett eget galleri får hon besök från stans mesta kulturvetare. Hon målar skate ramper, pooler och brädor. Egentligen allt som kan prydas med färg. Hennes stil kan beskrivas som dynamisk men helt klart street wise. Här används inte spray utan oljefärg och rollers. Vi sprang om varandra några gånger i den lilla byn NYC men tillsist så fick vi till det.

Din stil känns lite udda, har den något namn?
– Jag försöker att använda en färgglad palett eftersom den påminner mycket om mitt hemland. Detta har gjort att min stil är väldigt igenkännande folk kallar det helt enkelt ”the girl character with organic form”

Vad får dig att inspireras?
– The Girl Characters är mer en motreaktion mot de latin brudar man ser i reggaeton videos som sedan småtjejer försöker efterlikna. Jag försöker återskapa en motreaktion till detta sk sexuellt perfekta igenom att röra till former och färger.

Är den fria konstformen viktig för dig?

– Ja det är klart de är ju en av grund idéerna bakom detta. Framför allt i det offentliga rummet som förgiftas av onödig reklam där vill jag hellre sprida fin konst. Det är en sak som jag saknar från mitt hemland. Där kunde jag måla ostört ingen brydde sig men här i NYC så blir man halshuggen.

Varför har du fastnat så hårt i skate världen?
– Mina bästa vänner är skejtare och de var ofta med när jag började måla väggmålningar. De brukade filma mig  så klippte de in mig i sinna filmer. Efter ett tag så tog jag steget in poolerna och körde målningar även där. Nu har jag ett projekt som heter ”Tropical Storm” där vi söker upp övergivna pooler som vi lagar och fixar till. Sedan målar jag poolen för att sedan få till ett bra skejt session.

Berätta mera om Tropical Storm?
-Det började som ett fem dagars projekt mitt ute i regn skogen. Där fann vi en övergiven pool som såg för jäklig ut. Vi fixade till den under fem dagar och shejpade upp den fullständigt. Allt filmades och visades på min utställning. Där jag även hade en vert ramp man kunde köra i. På väggen hade jag en stor brädmålning. Med brädor från sessionet. Nu kör vi projektet vidare.

Är det hårt att vara tjej i branschen?
– Det är tufft när det finns elaka tjejer som hatar dig och du vet inte varför. Men jag jobbar hårt och dealar med boysen.

Vad försöker du visa med dina målningar?
-Jag försöker fylla tomrum på väggar med färg och sprida glädje. Det bästa är om man bringar andra  människor lycka med dem. Jag gillar skate bowl eftersom där kan folk ha roligt på min målning. Men ofta när man målar i skejtparker så är inte målningarna långvariga eftersom folk är rätt heta på att måla på ramper och i pooler.

Har du några favvo konstnärer?
– Swoon,Os Gemeos, Dzine, Rembradt, Barry Mcgee

Hur länge har du hållit på?
-7 år är ja uppe i nu

Är ditt mål att leva enbart på din konst eller vill du bara ha roligt?

– Det kommer alltid vara kul och kan jag leva på det till 100% så kommer de vara dubbelt så kul.

Har du något galet minne?
–  Haha ja när jag var ute i slummen i Puerto Rico så målade jag en vägg tillsammans med RIMX,SON och ACTY2. Plötsligt rullar en stor  svart pimpmobil fram till oss. Ut kliver två skitstora pimps och börjar deala. Det var då jag förstod att jag målat pimparnas dealing ställe.

Har du några tips till andra tjejer som vill börja?

– Tro på dig själv sluta inte bara för att du blir kär.

 

Porträttfoto Leon Grimaldi

Övriga bilder: Sofia

Text Leon Grimaldi

No comments