Skunk Anansie

0

 

 

skunk_groupshots1_photocredit-by-derrick-santini
skunk_groupshots5_-photocredit-by-derrick-santini

1995 slog Skunk Anansie igenom med deras största hit ”Weak” från debutplattan ” Paranoid and Sunburnt”.  Med både multiplatinum och 141 veckor på engelska singel och albumlistan beskrivs de som en av den brittiska popscenens största band. Förutom starkt låtmaterial så kommer nog många ihåg bandet på grund av den karismatiska sångerskan ”Skin” eller Deborah Dyer som den 42åriga Brixton tjejen egentligen heter. 
2001 gick medlemmarna skilda håll och Skin började med sin solokarriär. Med ett mycket lugnare och kanske mer moget sound än det tidigare rebellistiska soundet. Därför blev jag mycket förvånad när deras nya singel ” Because of You” från kommande samlingsalbumet ”Smashes and Trashes” dök upp. Eftersom jag trodde att bandet hade packat ihop gitarrerna för gott. (klicka bild för video)

De har återförenats och gjort denna samling som en påminnelse om att de fortfarande är hungriga och kommer träda fram i rampljuset igen, men med kanske en mognare skrud än tidigare. Med detta så blev jag naturligtvis intresserad och sökte upp Skin för några frågor kring nya Skunk Anansie…
Kl 12:00 prick var jag ombedd att ringa. En tunn liten flickröst svarar, något som förvånade mig då hon alltid framställts som en galen kvinna som säkerligen skulle kunna spöa upp både mig och mina kompisar. Jag försäkra mig ytterligare en gång  – Im sorry but is this Skin speaking… (skin) –  Yes, but hold a second….Hon pratar i en annan lur, skrattar och tjattrar som ett gäng cafébrudar. Själv sitter jag bara tyst och lyssnar på samtalet som håller på i 4 minuter. Redan nu var den uppmålade aggressiva bilden av Skin som bortblåst.
Så var det min tur och Skin var stressad, stress som smetade av sig på mig, och jag blev stressad av hennes stress men lyckas ta kontrollen..

Varför släpper ni en samling. Vill ni nå nya fanns med gamla låtar eller föda de gamla fansen?
– Tror att grunden är att vi som band ville känna oss fram lite försiktigt då vi har börjat lira ihop igen. Vi har skrivit två helt nya låtar och kommer även åka på turné när plattan släpps.
När ni började 1995 och släppte er debut så var ni väldigt aggressiva, ovanliga i och med dig som front och hade en energi som få band i samma genrer. Tror ni att detta funkar 2009 då folk är än mer avtrubbade nu än tidigare?
– Fast vi har ju också mognat med samma tid. Vårt sound har utvecklats och är tidsenligt, vi vill inte leverera 1995 igen utan 2009. Jag tror det är viktigt att man som grupp tänker på att ta saken vidare och inte stå still och stampa.
Hur är det som 42-åring att skriva låtar som ni gjorde i början av 90-talet, nu 2009. Är det inte svårt att hitta samma känsla.

– Som jag tidigare sa så utvecklas vi med tiden . Jag tycker inte att det är svårare nu än då. Mina erfarenheter har vidgats och jag känner mig bekväm med låtskrivande trots att du antyder att jag är gammal. Så länge det känns bra så är det helt okej för mig och tycker inte det är svårare nu än då.
Kommer det komma en ny platta med Skunk Anansie
– Ja, det kommer en fullängdare nästa år. Vi har nästan alla låtar klara. Vi sitter i startgropen och jag törs lova att den plattan kommer att släppas
Skunk Anansie har alltid haft en förmåga att släppa drygt 70 olika mixar på en singel. Hur kommer detta sig och är det inte svårt att hålla sär genrerna punkrock och elektronisktsound och samtidigt ligga på nivå med fansen?
– Mixarna är helt klart en flört med klubbvärlden men tror faktiskt inte att rockvärlden störs av det. Hur som helst så är musikvärlden väldigt komplex och tror det är viktigt att bredda sitt sound med roliga remixer. Ingen av våra fans har gnällt på oss för det.
Du arbetar ju en heldel som deejay. Hur påverkar detta dig som Skin i Skunk Anansie?
– Jag ser saker ur ett bredareperspektiv samtidigt som jag influeras av klubbmusiken som jag kan tillföra i Skunk Anansie produktioner.
Du målas ofta upp som en galen och hårdnackad brud, vad tycker du om det?
– Det är inte så konstigt eftersom vi spelar hårdrock med hård attityd. Men de som känner mig ser mig helt annorlunda. Mer som den lugna tjejen som är rakt motsatt till den Skunk Anansie Skin som våra fans upplever.
Skulle du kunna tänka dig att möta Grace Jones i en wrestling match?
-Next question, haha stupid question..
Berätta lite om turnén..
– Tanken med turnén är att ge folk en bra konsert vi bryr oss inte så mycket om detaljerna. Men på senare tid har det regnat in nya unga fans till vår fan base någotsom vi tycker är jätte kul.  
Kommer ni till Sverige
-Inget är bokat nu men vi dyker upp, ta det bara lugnt.

Vad är ditt sista ord..

– Jo att vi kommer att släppa en dvd med vår allra allra första Skunk Anansie spelning på. Den utgör en del av en samlings dvd med lite smått och gott på värd att kolla in.

 

Text Leon Grimaldi Foto Derrick Santini

No comments