Rise Against

0

Rise Against

Brandon Barnes

DSC_3869---Version-2
rise-against--1211

Det var torsdag, en mjukstart för Way Out West med ett för Göteborg otippat väder – Sol. Efter att tacklat både lastbilar och regnväder under nästan 40 mil i en gammal Opel så var det mer än skönt att parkera utanför Trädgårn,platsen där Rise Against skulle spela. Fansen var redan där, några redan från klockan nio dagen innan. Punk rock bandet från Amerikanska södern är mycket populära fast kanske inte så stora som de förtjänar att vara, i alla fall inte för Svenskar. Deras oborstade Green Day sound kanske är för radikalt för Svenska wanna be punkare.  För det är precis vad de är, någonstans mitt i mellan Rage Against The Machine och Green Day. Med väldigt stark politisk ståndpunk och aktiva i flera organisationer. Framför allt kämpar de för djurens rätt, alla i bandet är självklart vegetarianer. (klicka övre bilden för live från wow, andra bilden för deras video)
Möter några andra journalister utanför, de var lika oerfarna av bandet som kanske mer parten av medel Svensson är. Frågade mig om vad jag skulle fråga, de frågade fansen om vad de skulle fråga bandet…Proffsigt värre, men kul att se hur de desperat kämpade för att lyckas få till något. Vi skulle göra intervjuerna tillsamman, i samma rum. Lite konstigt upplägg eftersom man stör varandra. Naturligtvis kunde man konstatera denna olämplighet, jag och Brandon placerades i ett kontor inne i Restaurang Trädgårn.  Brandon har inte varit med längst i Rise Against men nästan 9år så man kan nog säga att han är veteran. Han tog över trumstockarna efter Tony Tintari år 2000. Vad Tony gör i dag vet ingen. Men vad tvåbarnspappan Brandon gör vet alla hängivna fans. För att vara helt ärlig ser han ut som vilken snubbe som helst. Typ som min gamla datalärare i gymnasiet. Inte elakt bara sanning. Brandon var oerhört soft och jordnära. Jag hade exakt 7 minuter på mig att ställa frågor och fota.
Han inser själv hur löjligt kort tid det var och kommenterade med – Gosch, we better hurry then.


Är det viktigt att vara så politiska som ni är?

–    Många upplever politik som något tråkig som man gärna skiter i. Vi anser att politik är det viktigaste man har. Något som skall diskuteras. Politikers beslut påverkar både dig och mig. För mig är det svårt att blunda för folk som bestämmer över min framtid och mitt liv. Jag uttrycker gärna missnöje om det beslutas om något som jag tycker är skit.

Är du bitter?

–    För att jag gnäller på politiska beslut?, Nej jag ser positivt på folk som ifrågasätter politiska beslut. Då vill man göra saker bättre vilket är positivt.


Hur känns det att ligga på Billboard tillsammans med grupper som green Day och Offspring. Då era texter har en mycket stark politisk förankring. Tror du verkligen att folk lyssnar på vad ni säger.

–    Att vara på Billboard är helt klart en merit. Kollar man på de mail vi får så är det helt klart att folk läser texterna.


Varför är djurens rätt så viktig?

–    Har du sett köttindustrin i USA, den är helt galen. Jag blir så förbannad när jag tänker på den och vad den gör med djuren. Det är plågeri utan motstycke och man måste ställa sig upp och kräva förändring.


Hur är det att turnera när man är pappa med två barn?

–    Det går bra så länge man har en förstående flickvän. Men ibland saknar jag min familj jätte mycket. Men vi ligger inte ute så länge utan vi  kör perioder så det underlättar en hel del.


Times Up. 7 minuter rann i väg och mer han jag inte fråga. Lite trist men man får glad för det lilla.
Om du missade deras gryma konsert i Gbg så har du ny chans den 30:e oktober i frysan, Missade inte det för Rise Against skall ses live.

 

Foto/Text Leon Grimaldi

No comments