R.E.M lägger ned

0

remEfter 31 år och hits som ”What’s the frequency Kenneth?”, ”Losing my religion” och ”Shiny happy people” har medlemmarna i R.E.M beslutat att  lägga ner bandet.
– Vi byggde något fantastiskt ihop och nu ska vi lämna det bakom oss, säger frontmannen Michael Stipe i ett pressmeddelande på officiella sajten remhq.com.

R.E.M grundades i Athens, Georgia 1980 av medlemmarna Michael Stipe, Peter Buck, Mike Mills och Bill Berry.
Debutalbumet ”Murmur” som släpptes 1983 togs emot av en hyllande kritikerkår. Men det var inte förrän bandet släppte singeln ”The one I love” 1987 och skrev ett kontrakt med Warner Bros som genombrottet kom.
Albumet ”Document” sålde över en miljon exemplar och bandet fick benämningen ”USA:s bästa rockband” i Rolling Stone Magazine.
Fyra år senare släppte R.E.M storsäljaren ”Out of time” som toppade listorna i både England och USA. Låten ”Losing my religion” blev deras största hit:
– Losing my religion var det närmaste man kan komma en livsförändrande låt för oss, kommenterade Mills låten några år efter den släppts.
Albumet såldes i drygt tolv miljoner exemplar.

R.E.M följde upp succén med ”Automatic for the people” 1992 och ”Monster” som släpptes 1994. De skivorna innehöll bland annat hitsen ”Everybody hurts”, ”What’s the frequency, Kenneth?” och ”Bang and Blame” och ledde till att Warner Bros förlängde kontraktet med bandet för 80 miljoner dollar 1996. En rekordsumma på den tiden.
”Byggde något fantastiskt”
Efter att trummisen Bill Berry lämnade bandet fortsatte de resterande medlemmarna som en trio och släppte sex album till, men den riktiga storhetstiden var över.
Och nu avslutar Stipe, Buck och Mills historien om R.E.M:
– En vis man sade: det svåra med att gå på fest är att veta när man ska lämna den. Vi byggde något fantastiskt ihop men nu är det dags att lämna det, säger Michael Stipe.
– Jag hoppas att fansen förstår att det inte var något lätt val, men alla saker måste ta slut och vi ville göra det på vårt sätt.
Så sent som september 2008 var bandet i Sverige och spelade i Globen.
Bandet har under karriären sålt drygt 50 miljoner skivor över hela världen.

Källa: Aftonbladet

No comments