Puerto Rico

Puerto Rico

“Varmt ute, kallt inne”

10 timmar flyg är skillnaden mellan kallt och varmt. Stålgrått väder, skiftningar i snö byts mot dofter av avokado, passionsfrukt, salsadans. Fuktigt land invid karibiska havet. Uppvaknandet är totalt för en gråsvensk banan.
Amerikas Canarias, nu mer tillgängligt än förr med Norweigan Air. Säkerhet först, påfrestande tråkigt, amerikanskt fuffens, tenderar ironiskt smått naivt. Negativa tankeströmmar dör ut i ett hav av sol, ibland tungt regn för att påminna om att variation avgör balansen i härlighet.

puerorico-1-av-2

Lobbyn till Verdanza hotell

Pina Colada, kliché, må vara hänt, men förbannat gott här. 5 dollar ger saftig dryck med uns av rom, renar synderna i den fuktiga luften. Hellre ute i värmen, än i de artificiella kylskåp skapade av tung AC-smog, kallad inomhus, svinkallt.

Vi kallar dem kylskåp, i självverket bilar,  Ac-funktion i botten, mina bröstvårtor förvandlas till glas.. Bor på flygplatshotellet Verdanza Hotel, inkluderar +10c inomhus och rikligt med kallvatten i duschen. Lämnar glatt den erfarenheten bakom mig, framför mig väntar världens längsta Zipline ”El Monstruo”. Vägen mot Toroverde ringlar förbi vägkrogar. Stora locktexter pryder fasaderna med “kall öl” dock tomma barer, fylls till helgen. ”Bar hopping”, törstiga amerikaner kör mellan barer och dricker mängder med öl, så många som möjligt under 8h. 400 dollar för bil med chaufför är nyckeln till kalaset.

90min, kroppen AC-marinerad
hoppar stelt ut i värmen. Fötterna landar i jord, Toroverde, utsikten är vacker över bulliga berg, ca 2300m/öh. Ett äventyrsland, highrope climbing och världens näst längsta zipline. El Monsteruo och El Bestia, två syskon, olika långa.
Klättring med sele förvandlar marken under oss, kontraster flyter samman. Vinden viner, när vajern skär den i två. Slutet oklart, men starten svidande närvarande. Några gråter, uppgivet vågar inte ge upp. Döden är här, jag är också där, full med liv, balansen är tydlig. – Shut up you makin it all worse..uppmanar det engelska sällskapet..mina försök till motivation uppskattades inte! Lilleskutt-tårar, rädslan är tydlig så även samvetet. Detta är El Monstruo!

Rycker till i min sele,
vänds upp-och-ned, puttas ut, huvudet utanför rampen, 50meter fritt under. Vinden rycker tag i mitt hår. Vajern tjuter jag glider snabbt utför, passerar parkeringen, accelererar utför, termiken sliter tag i min kropp, 400 meter rakt ned speglas en dal, ett knä glider ur min sele. Obehagligt, gör allt för att få tillbaka det på plats. Hittar sin plats, vilar tryggt. 49km/h 1,30 är tiden och jag är framme i något som liknar regnskog.
Hakar i mig på nytt för att ta en tur med den andra linbanan El Bestia. Denna gång hängandes och bakåtlutad, vinden i öronen kastar mig runt som en boll. Tvingas kompensera febrilt med kroken under linan. Lutar mig så mycket bakåt jag kan för att få upp tillräckligt med fart. Målet avklarat. Världens längsta linbana är penetrerad, jag var dessutom snabbast och belönas med diplom. För mer info klicka här

 

Flamenco Beach
Vattnet klart, azurblått, skiftningar i turkost, filmiskt. En scen ur den blå lagunen återspelas i mitt huvud när fötterna sveper fram över den vita sanden på ön Culebra. Flamenco Beach en av världens vackraste stränder, sammetslen, vajande palmer, en parkeringsplats för en pansarvagn från andra världskriget. Efterlämnad klenod, saltvattnets vågor slickar hål i plåten. Vakar ut över Bermuda- triangeln. Aldrig har en pansarvagn sett så vacker ut. Det är inte trångt här, kanske för att nå hit behöver man åka färja eller turbåt. En rekommendation är kombinera bad och dykbåt, inte billigt men prisvärt. Dykvattnen är magi, fiskar i färg simmar förbi, full HD ett inslag som inte får missas.Gröna Prickar

Regnet, dartpilar igenom luften blötlägger allt. Blixten leker över havet, söker en punkt att injektera. Det är vackert, motbjudande att paddla i. Tveksamt beskådat skådespel, hav känns inte lockade, droppar, ljuder som popcorn i mikro över biltaket. Michael, nattpaddlingens guide försöker irriterat övertala mig. Han lyckas inte, vädret styrker hans trovärdighet – Det är som vackrast nu. Det har slutat regna.

Kanoten skär tyst igenom vattnet, rör sig igenom tätt buskage, en slags djungel. Allt är svart, becksvart, du ser inget alls. Vad gör jag där? jagar nattens ljus. Gröna fenomen, en slags organism skapar gröna stjärnor i vattnet. Himlavalv smeker skört gröna stjärnor i svartvatten, bedårande, trotts guidens bittra avsaknad av engagemang, robot! Allt vore bättre utan honom. Låter inte utomjordisk bild förgöras. Bermudatriangelns yttersta spets, själens inhalator, kräver längre tid än 10 minuter av fräschör, besviket vänder vi tillbaka hem. När handflatorna börja ana skavsår av dålig paddel är allt över.

Cigarrer och Rom
Socker i hundra former, ingrediens i allt, rommens bas, Karibiens saft, Bacardins hemvist, detta är Puerto Rico. Guidat besök hos Bacardi med provsmakning inkluderat, ett inslag av saftig kultur och kärlek till socker.
Rom är många gånger skapad för att smaka väl till cigarr. Cigarrer rullas på Tobacco Museum i Carguas, 700 olika cigarrer får dig att falla minst för en. Det gjorde jag!
Carguas är en stad som i huvudsak präglas av konst, cigarrer och rom. Populare Art Museum är trevligt och är väl värt ett besök en regnig dag. I Carguas håller även det lokala ölbryggeriet Fok till. Passionsfruktöl brygger man bla här.
Bacardi (ligger inte i Carguas) har sin huvudbas i Puerto Rico. Guidade turer igenom fabriken med Romtest som final.Väl värt ett besök för den intresserade. Pitorro är också en lokal dryck. Den blandas ihop och lagras sedan under jord i sexmånader för att mogna till. Smakerna är fantasifulla papaya, choklad och cocos för att nämna några.

 

Konsten
Det bokstavligen sprudlar av konst i Puerto Rico, delar av området Santurce i San Juan kan liknas med Berlin. Hela kvarter är målade med pop-art inspirerad gatukonst. Inte graffiti vi är vana att se, hela hus kan vara ett konstverk. Spekulerar i om konstuniversitet kan vara orsaken till detta, något jag aldrig fick svar på

 Olive Boutique Hotel

Ett antikvariat, snygga artefakter från förr, dykarhjälm, jordglober och gamla statyer. Marrakesh, sydeuropeiskt och karibiska influenser, en kryddad mangosås. Bilder på paret som äger hotellet, blygsam narcissism, inte störande, pryder väggarna på vägen upp till takterrassen.
Påpekat lugn på terrassen, pool i etage, utsikt över San Juans bukt. Klarblå himmel terrasstak, en cocktail i baren, ögonen vilar över somnande vatten i månsken. Inredda sektioner karibiska havet har tydlig influens. Tunga ekbord, takkronor i trä, istoppade ljus. Restaurangen har ett fantastiskt kök, snyggt designade rätter med fantasifulla menyer. Gediget karibiskt är inte Olives syfte, utan kreativt hotell som har stark europeisk influens, snyggt!
Olive är hotellet du väljer för ett par nätter av lugn och kvalité innan du smakar av resten av ön. För mer info klicka här

Upplev
Blir du lätt uttråkad, sök inte en resort utan det gedigna i destinationen, Puerto Rico är till för dig. Hyr bil! Vägarna är bra, förvaltas av USA, trafiken är tät i San Juan men utanför staden är den inte påfrestande. Ta dig norr ut. Se hur surfen vinner vågorna,
Möt det som håller sig långt ifrån amerikanska turister, här kommer du trivas om du är ute efter landets själ.

Cykling, trekking, fiske och dykning är fyra stora aktiviteter på ön. Miljön är mycket varierande, hav till branta berg, långa vita stränder och regnskog. Skapar en spännande variation av aktiviteter.

Maten
Puertorikansk mat ett möte mellan USA, Mexiko och Karibien. Det är i stort sett fläskkött i allt, alternativt fisk eller kyckling och gärna friterat. Kryddorna är härliga, avokadon är magisk. Dock är grönsaker i övrigt sparsamt presenterat på alla menyer. Mofongo är nationalrätten och serveras antingen med kött, fläsk eller fisk. Variationen är bred. Mofongo tillreds på mosade mjölbananer vars kött liknar potatis. Moset kryddas på olika vis därför är smakvariationen stor.

Det finns mängder av foodtrucks uppställda runt om i San Juan, där serveras i huvudsak Alacupurria, friterad matbanan. Pinchos är även poppis och som kan liknas med pirog fylld med kyckling, fläsk eller fisk.
Är du på road trip tveka inte att stanna till vid någon av de lokala smårestaurangerna. De har högklass på maten under enkla former. Helgrillad gris och kyckling hör till vanligheterna.

Restaurangtips
La Casita Blanca; mysig restaurang i gedigen miljö. Klassisk puertoricansk mat serveras snyggt och fantasifullt. Inredningen är vintage och de odlar sina egna kryddor och grönsaker på taket till restaurangen. Ägaren kommer gärna ut och pratar med gästerna. Du hittar La Casita Blanca på Calle Tapia 351 Puerto Rico.

 

Santaella; Flörtar friskt med moderna köket och klassiskt puertoricanskt. Snygga serveringar och välgjorda rätter. Restaurangmiljön är modern och saknar helt karibienkänsla. Söker du spännande gastronomi är Santaella ett trevligt alternativ.

La Cueva del Mar fiskrestaurang som serverar nyfångad fisk i olika former. Fiskburgare, grillad fisk eller friterad fisk. 305 Recinto Sur St, San Juan

Barrachina är en av San Juans äldsta restauranger som infinner sig i ett 200år gammalt hus. Hägklassig mat i gemytlig miljö med kulturstatus i de äldre delarna av San Juan.

Varför välja Puerto Rico
Som jag inledningsvis beskrev Puerto Rico – Amerikas Canarias. Vilket är sanning i sig för Amerikanen men för oss med större perspektiv levererar Puerto Rico en högre helhets kvalité. Långt bort från hotellkomplex som kastar skuggor över trängsel på vit sand. Förfriskade charterturister existerar knappt. Därmed främjar 10 timmars resa syftet, Puerto Rico är av högre rang än exempelvis medelhavsresorter och Canarias.

För mer info besök http://welcome.topuertorico.org/tinfo.shtml

 

Text Foto Leon Grimaldi

.