Pjäxtest Nordic Skating

Nordic Skating har helt klart blivit en växande trend. Med allt fler utövare utvecklas även utrustningen till allt mer avancerad. Med viss rädsla för att det genuina ska förstöras av prylnörderi så är det bra att pjäxor och skridskor blir till det bättre. Allt annat lulllull släpper vi. Enkelhet, säkerhet och bekvämlighet är allt för en total upplevelse. Med det i åtanke har vi testat fyra modeller av pjäxor vi hoppas att vårat utlåtande hjälper dig att hitta rätt.

Heldag på isen är krävande inte minst för fötterna. Att åka ut på isen en krispig vinterdag, -5c med motivation på topp kan lätt bli en mardröm med dåliga pjäxor. Varje skär känns som knivar i fötterna, tår som frusna fiskpinnar. Det som såg ut som ett vinterparadis blev totalt haveri. Därför är rätt pjäxor jätteviktigt både för säkerheten och komforten men framför allt för att kunna få ut så mycket som möjligt av åkningen.

Testet är oerhört personligt, åkstil och passform är individuellt, även syftet med åkningen. Därför har vi testat brett, och hoppas kunna ge en inblick i modellerna och deras kvalitéer.Svenska varumärken somLundhags är pionjärer inom det smala segmentet Nordic Skating. Genren är gammal men utvecklingen är fortfarande i sin vagga, det finns ingen direkt standard utan det är enkla lösningar, finjusterat materialet igenom åren. Istället för läderband använder man idag strap-bindningar eller rottefella-bindningar. Samtliga modeller vi har testat bygger på den funktionen. Samma bindningsfunktion man ser på turskidor. Därför är pjäxorna ofta anpassade för båda.. Det man först och främst ska titta på är stabilitet, en pjäxa som klarar skär utan att skon blir ostadig, samtidigt en pjäxa man eventuellt kan gå i när man tar av sig skridskorna, ex om man måste gå över en ö etc.

 


Fischer BCX 6
Fischer BCX 6 är flaggskeppet i Fischers kolletion. i segmentet. BC står för Back Country, vilket kan ledas till längdskidåkning. BCX 6 är en väl fodrad sko, med strap-snörning som gör hård snörning enkel. Modellen är vattentät och snöavvisande med snölås i skaftet. Hela skon skyddas av en övertäckande damask.

På baksidan av skon sitter ett spänne för att spänna hälen stabilt på plats. Med en kardborre i fronten fixeras fotleden.

Den stenhårda sulan och fasta skon ger fantastisk bra respons i skären, fötterna är som gjutna i skon. BCX 6 är gjord för långa turer tack vare damasken även i kallt väder och våt snö.

Är du ute efter en sko att bara åka skridskor i, inte går en meter i över land. Pressa mil över isen i timmar, då är BCX 6 för dig. Men är du en is-njutare som gärna går i land på en ö grillar korv och njuter, då är inte detta en sko för dig.  Modellen är alldeles för hård och styv för det, även om det går att spatsera runt i dem, så är det som att gå runt i skidpjäxor. Men helt klart den absolut bästa renodlade skridskopjäxan av de fyra vi testat. Kan varmt rekommendera BCX 6, för dig som älskar att enbart åka skridskor långt och länge.

Betyg 4+

Mer info här

Fischer BCX 5  
Är lillebror till ovan. Den har inte lika avancerad snörning och snölås. Årets modell är även den vattentät och gör den till ett prisvärt alternativ.

BCX 5 kom att bli favoriten på flera sätt. Skon sitter helt perfekt över vrist och häl. Trots att den är kortare i skaftet än BCX 6 så känns foten stabil i skon. Sulan är mjukare än BCX 6 men vridstyv. Du kan med lätthet vara ute på isen en heldag, den är bekväm både på is och som känga. Fodret är tjockt, det räcker med en ullsocka. och du klarar dig bra ned till -15c. Foten andas och fukt leds bort med Trippel F membran. En utmärkt sko med bred kompetens. Det gör den mycket prisvärd. Ca 1800kr

Betyg 4

Mer info här

 

 

Lundhags Tour Skate Boot

Den här modellen bygger på Lundhags klassiska vandringskänga med samma passform och komfort. Det är en enkel pjäxa och den billigaste i testet.

Tour skate Boot är för dig som nöjer dig med några timmar på isen sedan hajka runt på någon ö. Pjäxans skaft är lite väl mjukt för att ge fullkomlig support i skär, det kan stundvis bli fladdrigt och man blir snabbt trött i fötterna av att kompensera pga dålig support.

Faktum är att pjäxan är skönare att gå i än att åka längre turer i.

Tour skate Boot är enkelt byggd och saknar helt foder förutom en liten kant i skaftet, det är helt klart en kall pjäxa.  Tanken är att man ska justerar värmen med lager av ullsockor för att behålla värmen. Fördelen är att du får en sko som torkar fort efter tur, och du anpassar den enkelt efter klimatet. Nackdelen; man fryser om tårna om man inte har rätt lager.

Lundhags Tour Boot är för dig som vill ha en enkel pjäxa som tillfälligt gör jobbet, tar dig ut på isen en solig söndag för en kaffe i vintersol. Vill du inte lägga mer än max 1500kr (XXL) på en pjäxa är Tour Boot ett självklart alternativ. Bra sko för nybörjare, med brett användningsområdet, gör jobbet och är billig. Är du frusen, vill ha en stabil pjäxa för riktigt långa färder, är detta inte ett bra alternativ. Vill dock påvisa att den vi provade är en XXL-variant modell 2017, en billigare version av dem som ex finns på Lundhags hemsida. Lundhags har bättre varianter av dessa pjäxor och betydligt dyrare.

Betyg 2

Mer info här till den nya modellen

 

Alpina Alaska BC
Alpina har kombinerat funktionen rörelsefrihet och stabil skridskosko för långturer. Varmt fodrad sko i vattenavvisande material och omkläds av skinn. Ingen oro för att frysa, skon är fodrad med Thinsulate. Fukten avleds från skon och låter foten andas igenom materialet Alpitex. Pjäxan är något högre än BCX 5 och aningen stabilare för dig med svagare fotleder. Sulan är greppvänlig och du halkar inte.  Storlekarna är rymliga och passar bra för dig som har lite högre och bredare vrist. Trots allt foder så är känns skon förhållandevis lätt på foten. Det råder inget tvivel om att Alpina Alaska är en kvalitetspjäxa för långa äventyr. Priset är därefter ca 3200kr och den dyraste i testet. Du får vad du betalar för, det finns inget direkt att klaga på gällande kvalitét. Men pjäxan är inte prisvärd pga det höga priset eftersom detta är en känga som är i samma klass som Fischer BCX 5 med marginella skillnader men  1200kr dyrare. Pågrund av högt priset drar det ned betyget, en bra pjäxa men inte prisvärd.

Betyg 3

 

Foto/Text Leon Grimaldi