Patrik Arve, Tigrar och Teddybears

Det är eftermiddag, höstlöven rullar längs den gamla villavägen i en av Stockholms förorter. Den sköra höstsolen leker mellan de stora träden, kastar små skuggor över hustaken. Gårdagens mix av rödvin och öl har inte gjort mig pigg, släpigt går jag de 200 metrarna från bil till Arves hus.

Grått trähus från förr, konstnärligt inredd tomt, en slumpmässigt installerad fontän med tillhörande damm, hemvist för en jätte salamander och några grodor. Det hela är placerat på toppen av en bergsknalle som Arve låtit gjuta för att rädda sällsynta groddjur som habiterar i skogen runt huset. Jag studerar omgivningen, ringer på, liten kille med blont hår öppnar. Hämtar pappa dvs Patrik Arve.

Patrik Arve är aningen förvånad att se mig, såg lite trött ut. Klädd i en guldig Adidas-overall med matchande glasögon.
Sträcker fram min hand, möter hans. Det rådde viss förvirring, Arve trodde att intervjun skulle vara en annan dag och låg och slappade. Vi löser det snabbt, med en glad kopp kaffe som bryggs i hans Nespresso.

Insidan på huset matchar utsidan, fantasifullt inredd. Känslan var adventskalender, jag upptäckte hela tiden nya detaljer. Jag gillar det!! Det känns äkta och genuint, helt ogenerat och utan polerade mässingsknoppar. Tv ‘n står på i ett rum, den blonda pojken, Arves son, ser på film ståendes i soffan.
– Gör pappa bra musik? frågar jag
– Nej den är kass, svarar pojken
– Arve du verkar inte har någon direkta fans här hemma, ropar jag till Arve som är i full fart med att fixa kaffe.
– Då ska du höra min dotter…Hon är än värre, Svarar Arve med förvånande glädje i rösten

Arve-2

Patrik Arve med guldbågar och matchande overall

Vi tar vårt kaffe sätter oss på verandan framför fontänen och spontanpratar.
Du är vegan, det var du inte när vi sågs 2010, vad hände? Undrar jag
Arve tittar rakt fram med sin guldtand och guldbågar som ramar in hans ögon, slänger en blick på fontänen och möter min blick.
– Var jag inte? måste nog skett ganska direkt efter i så fall. Jag hade funderat på det länge och blev så jävla trött på industrin. Den är fan inte OK!! Jag gör vad jag kan för att ta avstånd ifrån det. Han svarar bestämt utan eftertanke.

Är du politiskt engagerad?
Världen håller på att bli skit, jag oroar mig mycket. Kolla alla tiggare, flyktingar krig och svält. Alla ska fan ha rätt till att bli mätt ha en bostad. Klyftorna blir allt större mellan folk, jag hatar att se det. Här sitter jag i mitt hus samtidigt som någon sitter i ett papphus på någon soptipp. Arve pratar engagerat om sin syn på en fallerande värld som knakar i fogarna. Avslutar med, det kan aldrig sluta bra det här.

Människor värderar ju lycka på olika sätt, det du har här kanske inte gör individen i sitt papphus lycklig, han kanske har andra värderingar kring det. Vad är lycka för dig. Frågar jag.

Arve blir tyst tittar på nytt upp mot himlen.
Lycka!?…bra fråga..hur fan ska man förklara det…kan du förklara det..
Lycka är väldigt subjektivt, för mig är lycka frihet. Svarar jag
– Bra, mina barn är lycka allt annat är lull-lull, de är det lyckligaste jag har. Jag prioriterar dem före allt. Jag är hellre hemma med dem än arbetar. Men förstår självklart att man måste arbeta men balansen måste väga åt deras håll.

Du verkar ha starka åsikter kring mycket, är du radikal Patrik?
Vad är radikal, om veganism är att vara radikal så ja, då är jag väl det. Men vette fan om jag är direkt högljutt radikal av mig.

Arve-3

Patrik Arve i sin Man Cave, där kan man alltid vara sig själv

– Var du killen som stod upp och pratade rakt ut i skolan eller satt du snällt och räckte upp handen?
– Jag var grym på matte i skolan. Men lärarna ”FUCK YOU ULLA..” Utbrister Arve högljutt.
Vem var Ulla avbryter jag
Ulla, hon var lärarinna, en hemsk jävel! hon slet håret av min syster.
Han lugnar sig och fortsätter; Jag var bra på matte, jag minns att vi hade matteprov, blev klar mycket snabbare än alla andra. Matteläraren påstod fusk och raderade allt och jag fick göra om lämnade in på nytt och hon skrek att jag hade fuskat och slängde ut mig. Efter den gången var jag inte lika snäll längre. Jag har glömt vad frågan var??..
Om du räckte upp handen eller stod up och pratade rakt ut i luften, påminner jag honom
Jag vill helst inte prata om min skolgång, jag har barn som kan läsa.

Ulla

Uppe i högra hörnet har ni den omtalade Ulla

Jag lämnar ämnet och ber honom att berätta lite om sitt sidoprojekt Swedish Tiger Sound.
– Swedish Tiger sound är ett projekt jag kört under många år. Jag släppte precis en LP på vinyl.

– Plattan känns som en mixtape, varför har du gjort ett sådant upplägg?
Det är en spretig samling låtar, jag kunde inte få ihop dem snyggt på plattan. Låtarna fick bättre liv när jag mixade ned dem och en helhet växte fram. Det kan tyckas lite förvillande med två långa korvar på spotify 17 och 19 minuter långa men det finns ett tänk bakom.

– Skivan innehåller en hel del bra låtar men det finns ingen ID på spotify är det hemliga låtar?
– Tanken är att varje låt kommer att släppas separat som singel. Då får de självklart ett namn.

– Hur funkar det att köra Swedish Tiger Sound samtidigt som Teddybears ?
– Bra!! Detta är min egen grej och Teddybears är lyx. Med Swedish Tiger Sound bor jag på sunkiga hotell i Kingston, med Teddybears bor vi på fina hotell med chaufför. Två helt skilda världar, Svarar Arve utan att tänka efter.

– Hur kommer det sig att en ny Teddybears platta alltid känns som en comeback, det var ju fem år sedan förra plattan?
– Ja, det undrar jag med. Det tar sådan förbannad tid jämt. Nya plattan har liksom flera år gamla låtar. Material vi velat släppa för länge sedan. Men det är en förbannad flaskhals som bromsar oss jämt. Vi tar upp det på varje möte men inget händer. När vi väl släpper någon låt kan den var några år gammal, hur kul är det egentligen? nytt ska ju kännas fräscht. Arve är lätt upprörd över situationen att sitta fast i ett maskineri. En kreatörs mardröm!

Vad var tanken med nya Teddybears-plattan?
– Vi är ett band som gör musik, plattor är viktigt för oss och man lever för att producera nytt. Arve ler lite och ser ut över sin trädgård, jag skymtar guldtanden som blänker till i höstsolen..

– Umgås ni björnar på fritiden?
– Nä, inte alls som förr vi har alla barn och familjeliv som vi sätter före än att hänga som förr.

– Kommer det bli mycket turnerande med nya plattan?
– Lagom hoppas jag. Den timman man står på scen är ovärderlig och underbar de andra 23 spenderar jag nog hellre med familjen än i en buss på väg till nästa ställe.

– Ni har ju björnmasker, då behöver du ju inte vara på scen jämt. Frågar jag försiktigt.
– Sant, men jag har aldrig missat en enda spelning. Jag har alltid varit på plats Sedan kan vi enkelt byta ut en synthkille eller liknande, ingen som vet någon skillnad i alla fall. Jag älskar tanken att man inte vet om det är de riktiga björnarna man har framför sig, det blir en del av mystiken och upplevelsen.

– Teddybears är ju rätt noga med alla människor lika rätt, ni har Beenie Man med på en av era låtar, han är väl rätt homofobisk?
– Alltså, han har gjort mindre briljanta uttalanden. Men har öppet gått ut och bett om ursäkt för det. Han är dessutom godkänt av HBTQ-rörelsen J-flag på Jamaica. Beenie förespråkar inte död åt alla homos, tvärt om han har öppet sagt att han uppskattar homosexuella lika mycket som andra människor. Svarar Arve bestämt!

Arve-5

– Du va fan, jag måste kolla in Dio´s match var det något mera utbrister Arve,
– Dio ?? han är ju död svarar jag förvånat
– Dio är min son svarar Arve med ett stort leende…
– Oj, förlåt !!
Vi följs åt och Arve berättar stolt över sin sons framgångar i fotboll och livet som fotbollsförälder.

Teddybaers

Rock On

Med Rock On dansar Teddybears dig igenom en mix av skruvade vågformer, gitarrer och glada melodier, allt är som vanligt bra!Fem år av väntan får skivan att kännas som en comeback i samma stund känns det som förra plattan ” Devils Music” släpptes i år. Låtar som ”Rocket Scientist” och ”Cardiac Arrest” spelas fortfarande på radio och tv.Hitsen från nya plattan har dessvärre varit lite anonyma, 2014 släppte de ”Sunshine” som inte fick skrytsamt utrymme.Det gör inte Rock On till ett dåligt album. Teddybears levererar med gästartister som ex Beenie Man, Ninja Man och Swing Fly i vanlig ordning. Ofta är Teddybears rätt spretig mix mellan hiphop, elektronica och pop.

Rock On är inget undantag, doften av 90-tal och dancehall är mer tydlig på den här plattan än de andra albumen, vilket gör den aningen mer komplett i sin kontext.

Singeln ”Broken Heartbeat Ft Beenie Man” är en tydlig flirt med 90-talet. Med en stark melodi i sann Teddybears-anda.

Ninja Man gästar låten Bad Man och man känner igen funk-gitarr-stilen från Chemicals Brothers “Block Rockin Beats” applicerad i en dancehall-variant.

R´n´R  som är ledmotivet till plattan liknar en Dj Shadow production från 1996 med samplat piano och vocoder effekter. det är bra och lekfullt.

Vad vill jag ha sagt med detta?…Plattan är en trevligt dansant resa från 90-tal till 2015 med smakfylld touch och noga valda inspirationskällor. Kanske en av TB´s bästa album.

Text/Foto Leon Grimaldi