One Republic

0
Kanske inte säger så mycket men nämner jag den gamla hitten med Timbaland ”Apologize” så kanske det ringer en klocka. I vart fall var detta en ballad som inte gick att undgå men få vet vilka det är som sjunger eller kanske en mer mindre finns de på riktigt. Svaret är enkelt det är Onerepublic.
Ryan Tedder är grundaren och hjärnan bakom bandet. Han nekade Mtv som glad vinnare i en hit making tävling att ingå i en popgrupp som han tackade nej till med följande.
–    Det var alldeles för mesigt
Men faktum är att det han vann var det många drömde om och att välja bort de som Mtv erbjöd kan för många verka puckat. I alla fall i detta Idol land där man tror att Idol är en frälsare utsänd av gudfader him self. Vi som vet hemligheten vet också att detta är djävulen i egen hög person som suger ut stackars ungdomar med framtidsdrömmar.
–    Jag ville inte vara en del av det där maskineriet!! Valet var enkelt för mig när jag insåg vart vi allt var på väg. Jag älskar musik men kunde bara inte arbeta efter deras skitiga upplägg.
Nu har det trots allt gått väldigt bra för Ryan och hans Onerepublic  kanske är det hans medvetenhet som gör honom speciell och faktiskt kan överleva. Han skriver poplåtar åt flera artister vilket låter konstigt.
–    Nej det är inte så konstigt. En bra poplåt är det bästa jag vet. Men jag kan personligen inte framföra boy band låtar. Jag känner mig patetisk , men att skriva dem är kul.
Han sitter i en studio i Tyskland när jag pratar med honom. Det klinkas i bakgrunden och man hör att det händer saker.
–    Jag skriver låtar hela tiden älskar att möta upp andra producenter och låtskrivare i världen. Som nästa vecka tex ska jag träffa Max Martin.
Nya plattan” Waking Up” känns väldigt symfoniskt inspirerad med gosskörer och stora stråkar. Ibland är låtarna självklara i annat fall lite mera experimentella och knappast någon enkel radio Rix platta att sätta fingret på.
–    Jag älskar filmmusik med körer och brett ljud. Jag ville få in den genen i någon form och känner att jag lyckats eftersom du tar upp det. Det är alltså ingen tillfällighet eller någon galen producent som tvingar oss. Det var genom tänkt för att skapa dynamik.
Jag får känslan av att han vill vara indie och på samma gång inte och det kanske är lite svårt att sätta det namnet på sig om man faktiskt blev känd för en ballad. En ballad med Timbaland som dessutom är lite svårt att dölja och kalla indie.
–    Ja det blev en ballad, en jäkligt bra sådan om du frågar mig. Men till den här plattan ville vi försöka göra vår grej utan Timbaland som är med överallt just nu. Vi vill lyckas med vår prestation och kvalité inte för att en stjärnproducent sätter sitt namn på oss.
Om du nu skulle välja ut en låt som du tycker symboliserar plattan?
–    Ja det är enkelt, spår 7 dvs ”All This time” utan tvekan. Låten är cvacker och var rolig att spela in.
Plattan i sig är en ganska varierande historia som flankerar mellan pop och lättare rock. Smått smörig och ibland störande glad. En skiva att slå på när man städar i sin enkelhet.
onerepublic2

No comments