Vi testar OMEN X by HP 17

Kvalité väger sa min halvfeta pappa och spände sin biceps. Ja, kvalité väger, även när det kommer till HP´s Omen X , närmare bestämt 5kg kvalité. Då har jag inte räknat med laddaren som är stor som en kakburk.

Omen är en flyttbar stationär dator. Men lugn, det är inte så illa som det låter. Utan detta är vad som krävs för att täcka alla behov en sann gamer kräver.

Vi börjar här
För mig är paketering lika viktig som designen i sig. Något Apple gick i bräschen med tidigt. Omen har tagit det vidare. Med snygg box som liknar en chokladask landar Omen med en duns på skrivbordet. Skjuter isär lådan som en After Eight-kartong. Där ligger den snygga Omen X som en baby i en krubba, med sitt karakteristiska X över locket, logon i mitten, allt är rött och shadow black som de kallar sin svarta färg.


Vänder på babyn, även där ett X tvärsöver hela baksidan. Men detta X har en kylande funktion. Ett system som gör överklockning med god kylning möjlig, tillskillnad från konkurrenterna som inte har samma patenterade kyllösning.
Chassi i aluminium omsluter datorn för att ge den bästa möjliga kylningen åt komponenterna.

Skärmen
43,9 cm (17,3″) WLED-bakgrundsbelyst antireflexbehandlad FHD IPS-skärm på 120 Hz (1 920 x 1 080) är något tjockare än en “vanlig” laptop-skärm. Men med de specarna kan du inte få en bibelpapperstunn skärm. Det är en optimal skärm med bra djup i svärtan och kontrast, ögonvänlig för långa spelsessioner. Då måste man offra tjockleken för att ge plats åt teknik, kamera och kylning.

Tangentbordet
De röda mekaniska tangenterna med 2,5mm slaglängd är inget för kontorsnissen utan för en gamer som älskar snabba tangenter. Du kan ändra färger och mönster enkelt i snabbvalspanelen. Även specifikt och individuellt ändra färg på dedikerade tangenter. Du har allt du behöver för att modda ditt bord efter behov.

Intrycket
Att vika upp den tunga skärmen är som att lyfta locket på en skattkista, tungt, under vilar en skatt. En komponent-orgie av Intel® Core™ i7-7820HK, NVIDIA GeForce GTX 1080 (8 GB GDDR5 dedikerat), 32gb ram 1tb SSD.
Det allra bästa är den lilla Omen-knappen som tar dig direkt till inställningar för klockning, tangentinställning, fläktstyrning etc. Det kan inte bli enklare att komma åt de annars lite krångliga BIOS-inställningarna.
Fläktarna är som ett mindre vindkraftverk, och ljudnivån tenderar hög när de arbetar som mest. Det behövs för att hålla maskinen i perfekt kylning.

Skärmen är helt reflexfri, du kan lätt spela i de flesta förhållanden utan störande reflexer. Bildkvalitén är utmärkt inte bara som spelskärm utan även som editeringsskärm. Den är precis i färgerna, du har total kontroll över dess inställningar. Man glömmer snabbt bort att detta är en bärbardator då prestandan imponerar hela tiden.

Trots att Omen X är utformad för gaming är inte allt jättebra och kunde bli bättre. Tangentbordet är riktigt trevligt, dock sitter det fast i datorn och blir en platt-känsla att spela. Spelstilar varierar, finns som bekant ingen standard utan utgår från mig och vill gärna ha lite lutning på tangentbordet. Dessutom måste jag ha tangentbordet vinklat lite till höger och skärmen rakt framför. Det går självklart inte med en laptop och kan knappast beskylla Omen för det. Men bör tas med i beräkningarna om du tänkt att enbart spela med det tillhörande tangentbordet.
För att komma undan detta krävs ett externt tangentbord så även mus. HP säljer Omen X i value pack och där det ingår både lurar, mus och tangentbord signerat Omen X.

En annan mindre grej jag stör mig på är musknapparna de känns omoderna och är plastiga, märkligt då det inte är någon direkt produktionskostnad att göra trevligare knappar. Även om jag törs säga att ingen spelar CSGO med musplatta, för ex surf är det irriterande nog att inte musknapparna känns kvalité. Det är en del av upplevelsen att allt känns mint.
Ljudkvalitén som Bang & Olufsen står för är helt ok. Laptops brukar som bekant aldrig ha imponerande ljud. Det har med utförandet att göra, ont om plats och högtalare är sällan prioriterat då de allra flesta använder hörlurar.

Spela
Maskinen varvar upp, en Ferrari redo att kör ut på Monzabanan i mitt fall CSGO. Jag har inställningarna på max, gasar ut på banan på jakt efter frags. FPS blinkar frenetiskt, men aldrig lägre än 140! kunde läsa av lite över 200 i flimret. Allt bara flyter som en vårflod i alperna.
Självklart kopplade jag ur batteriladdaren, Omen gav mig över 3h fullt lir på bara batteriet. Jahapp tänker du, vad är de med det då? Läs specarna så förstår du att det är fantastiskt. 6-cells, 99 Wh litiumjo batteriet som sitter i, gör verkligen nytta och ursäktar den jättelika laddaren.
Även spel som The Division, COD, Far Cry 5 flyter extremt bra. Säkerligen tyngre spel än det, men har ej hunnit testa då jag är CSGO Geek.

Benchmark test

Slutligen
HP Omen X är ingen lätt sak du bara slänger ned i ryggan och drar i väg. Det är ett blyblock, därför kan man ta ordet bärbar med en nypa salt. Men perfekt för ex Dreamhack-spelare som vill ha ett kärnkraftverk till laptop för spel utanför hemmet. Omen lämpar sig likväl för videoeditering, grafiskt arbete som för spel. Bara mötet med emballaget gjorde mig kär, ja, jag kanske är ytlig, men innehållet räknas även för mig – Det kan inte bli bättre; snyggt yttre och bra inre, otroligt men sant! Med det sagt – Jag älskar den här datorn, vilket du kanske har förstått om du läst hela vägen hit. Men som alltid med laptops så får man svälja nackdelarna med fördelarna.

Jag brukar säga att en produkt som lever upp till 70% positivt intryck är toppen, Omen är 85% positivt. Nackdelarna är vikten, högt fläktljud och plastiga musknappar och sjukt stor laddare.
Men fördelarna är så många fler att jag inte bryr mig om bristerna.


Ex snabbtangenten till kontrollpanelen är grymt bra. Skärmen är fantastisk. Alla utgångar som löper längs sidorna är genomtänkta. Batteritiden imponerande, och inte minst magisk prestanda.

Detta är en optimal dator för dig som vill ha en ”Rule em’ all”-dator.
Modellen jag testade är flaggskeppet för 34 900kr men de startar under 10 000kr. De billigare har 15” skärm och därmed mycket lättare att bära med.
Med det sagt finns det en modell för samtliga plånböcker. Du kan ju alltid uppgradera diskar och minnen med tiden. Söker du en dator som klarar allt och ger dig en härlig upplevelse är ordet Omen X.

Mer info här

Text/Photo Leon Grimaldi