Offspring

0

Off spring

”Rise And Fall Rage And Grace”

En ett år gammal recension av plattan samt en intervju med Dexter. Kanske inte purfärskt men dock en intervju med en av de största i skatepunk genren
.

punkJag ser tillbaka till en tid då mina baggy jeans hette Fresh Jive. Åre var stället att hänga på och man lyssnade på No Fun At All. Snowboard, brudar och handledsskador var livet. Så kom den så kallade tandborstelåten upp. ”Self As Steam” med Off Spring. Introt låter som någon som borstar tänderna och sjunger samtidigt ”Rararalala”, där av namnet tanborstelåten. När den brakade lös så var man helt i extas -Det var den bästa skit man hade hört. Rockade loss fett på dåvarande Torvtaket i Åre. Vi hade våfflat hår mest för att retas med alla wanna be snygg. Min kusin fick faktiskt stryk för han hade så full frilla. Men det gjorde inget så länge man fick höra Offspring på discot, och alla bekymmer var glömda.

Efter den hitten så försvann Offspring ur synfältet för att sedan dyka upp med ”Pritty Fly for a White Guy”. Allt hopp om skatepunk var ute. Nu var det regelrätt skit som lanserades. Ja visst låten var ju kul texten hade en poäng, men va fan det var ju inte skate punk. Trummisen var osedvanligt otight igenom hela den plattan som även den var skit. Tyvärr boys!. Men även ett bevis på att de tjänade en slant på vad de gjorde för man kan inte blunda för att det blev en hit över det vanliga för dem. Cash in på kontot!. Detta var även tiden då skatepunk faktiskt var ganska ute man pratade aldrig om genren kanske mest för att de slaktade sig själva igenom att försöka göra disco hits. Sedan något år tillbaka har trenden vänt och skate punk börjar återigen finna sin plats hos många. Offspring har varit borta från den genren sedan länge tack vare ”Pritty Fly” fiaskot. Visst har de släppt plattor efter det men inget att lägga ner tid på. Men nu är de alltså tillbaka och det visar väll på ett ganska starkt sätt att de visst kan leverera starka låtar. De har ny trummis (”thank god”) och mosar igenom nya plattan med refräng efter refräng. Jag skulle kunna jämföra dem Gyllene Tider på speed och vodka. Inte för att det på något sätt är dåligt, men plattan kan ibland känns lite väl radio arbetad och man glömt punksjälen någonstans mellan banken och distade gitarrer. Lite trist men fortfarande,- Man blir glad av plattan. Kanske mycket på grund av stjärnproducenten Bob Rock satt tänderna i produktionen. Ni vet mannen bakom Metallicas “Black Album” , Bon Jovi ” Slippery When Wet” och Mötley Crües ” Dr Feelgood”  Offsprings platta kan lätt lyfta dina sommarpartyn med ex spåren ”Tourist” eller ”You Gonna Go Far Kid”. Egentligen kan man nog ta fram vilken av låtarna på skivan som helst. Detta är det bästa från Offspring på länge vilket gör mig glad då de en gång representerat skatepunken som de största och bästa i sin genrer tillsammans med Green Day. Så kort och gott ”Mer mos till folket” !!

Jag satt i soffan och zappade runt som jag alltid gör som det bokstavsbarn jag är. Hamnade framför Mtv  – Hmm Offsprings nya video. Avbryts av att telefonen ringer – Hi this is Dexter from Offspring. Mäkta förvånad blev jag eftersom jag glömt bort min telefonintervju med honom, eller tagit fel på dag rättare sagt.  En ganska rolig start på en trevlig intervju

klicka på bilden för video

 

Det var fyra år sedan sist vad har hänt..?

-Vi släppte ”Splinter 2003” sedan blev de turné på den. Kanske inte världens längsta men vi var ute och körde en vända. Vi började skriva på lite nya låtar och vi tog oss in i studion och spelade in en låt då och då.

Bob Rock är väll inte punk även om han är en grym producent?

-Han är väll inte direkt känd för det. Med Metallica´s “Black Album” och Bon Jovi som fjädrar i sin hatt så kan man väll säga att han är mera rock killen. Detta gjorde i ärlighetens namn mig lite skeptiskt eftersom jag inte ville låta som Mettalica. Fast jag visste att han kunde punk eftersom det är därifrån han kommer från början.

Nya plattan låter mera vuxet och städat, har ni växt upp och börjat fega ur?

– Hehe nejdå inte alls. Men jag förstår att du tänker på Smash plattan. Smash var ju skate punk och en ganska galen platta. Den var ju fylld med hookiga låtar men också massa galna låtar som var helt lost. Vi har alltid haft några galna spår på våra album. Men på denna platta så har vi lämnat detta och börjat göra riktiga låtar rakt igenom. Kanske lite trist men å andra sidan ett album med bara bra låtar är ju inte helt fel heller.

Med risk för att du vill slå mig på käften så tycker jag vissa låtar känns som Beatles med dist?

-Ja men det är ju inte dåligt. Vi jobbar mycket med refränger och vi älskar dem. Vi brukar ofta tjafsa om vilket band som är bäst Stones eller Beatles. Så det är rätt tydligt var vi får våra influenser ifrån. Men samtidigt är vi ju även stora Ramones fans.

Vad är det viktigaste med erat sound?

-Vi vill förmedla glädje och adrenalin i samma paket. När man lyssnar på oss ska det kännas som det inte finns några problem utan allt kopplas bort. Det är viktigt för oss.

Punk är politiskt , är ni politiska tycker du?

– Not much, men vi var det under ”Smash” eran. Det hände mycket med politiken i U.S då. Vilket självklart återspeglade sig i plattan. Men även till denna är det mycket skit som händer i vår värld. Allt är typ fel, ekonomin, miljön, politik rent allmänt. Detta kanske gjorde att denna platta skapades. Men grunden för oss är att förmedla glädje och rock n roll inget annat. Det finns så mänga andra punk rock band som levererar politiska budskap ex Dead Kennedy´s och Rage Against The Machine som gör det bättre än oss.

Fast de grupperna är ju inte direkt aktiva längre?
– Nej men de är plotisiska

Om du kollar tillbaka på er som band i början av -80 talet. Var det detta Offspring som du har idag de Offspring som du ville vara då?

– Alltså det är en svår fråga. Vi har alltid spelat för att det är jäkligt kul. Men när ”Smash” plockade upp oss till mainstream så började det ju hända saker. Vi började leva på det som en gång bara var en kul grej och det blev allvar. Detta var naturligtvis inget som vi trodde skulle ske då. Så visionen Offspring för mig var att bara ha jäkligt kul inget annat. Och det har vi fortfarande.

Men ni byter ju medlemmar då och nu, hur kul har ni egentligen?

– Vi har ju hängt i 20 år så det klart att folk förändras med tiden och så även våra liv. Vi är gifta alla vi som en gång var galna punk rockers. Och för vissa så passar inte den livstilen in helt enkelt.

Ni har ju en ny trummis?

– Travis Barker är vår nya live trummis. Killen från Blink fast de vill vi inte prata om. Men han är grymt bra och passar oss utmärkt.

Vadå inte prata om?

– Han är ju en av oss i Offspring nu och inte en av dem i Blink det är skillnad.

Vad tycker du om skate punken idag mot när ni började?

– Jag vet inte faktiskt. Tycker den förmedlar samma saker. Kanske har blivit mera tillrättalagd. Men fortfarande med bredare influenser från andra musikstilar. Jäkligt svår fråga Jag tycker den är lika bra fast på olika sätt.

För mig är Ni ett party band som man rockar loss till. Kör Ni mycket sex drugs n rock n roll?

– Vi är ju gifta nu för tiden och har barn. Så mycket sex blir det inte förens man kommer hem. Men vi kör mest sprit inte massa droger. Jag älskar Tequila och så blir det mycket Jäger. Men vi rockar fortfarande som ett party band.

Jag hörde att du slog skiten ur en svensk Big Brother bimbo?

– Hahaha, Thats a fuckin lie…I also heard that…Vi fick alla ligga den kvällen. Men ingen låg med henne och framför allt det var varken nog som tittade på  henne eller slog henne. Vi kör inte den stilen men hon gick  bananas för hon inte fick uppmärksamhet. Ibland kanske det inte räcker med att vara med i en såpa för att få den uppmärksamheten. Man borde inse att personlighet har betydelse, hon hade inte den. Blev väll besviken eller något. Började hitta på saker.

Visste du att hon växte upp på en glad bordell i  Texas?

– Nej det sa hon aldrig, vilken då?

Jag bara skojade jag vet inget om det där?

– Hahah you are sick man.

Har du något galet stage minne?

– Jag har ramlat in på scenen en gång ,fick guran på hakan. Så var det en annan gång som jag skulle dra ett gitarrsolo och missar hela skiten. Det blev liksom pinsamt tyst. Finns massa sånna tabbar i min bok.

Skejtar du?

– Jag både skejtar och surfar. Det är en del av vår livsstil i CA. Det är ett viktigt inslag i mitt liv.

Om du skulle beskriva Offspring med 4a ord?

– Dexter, Greg, Kevin, Travis

Smart svar?

– Jo men det är ju vi som är Offspring och med oss kommer glädjen.

Text Leon Grimaldi

No comments