Oberstdorf

0
oberstdorf1
oberstdorf2
oberstdorf3
oberstdorfbrygute
oberstdorfbrygginne

Är en vintersportort i södra Tyskland med ca 10 tusen invånare. Alltså en ganska pittoresk alpby som varken är för stor eller för liten. Inklämde mellan alpernas slutningar ligger en mängd hotell utslängda för att ta hand om de årliga ca 400 tusen turisterna som vill ta del av berget både sommartid och vintertid.

Jag finner egentligen ingen anledning till att åka utför i Sverige eftersom Sverige har väldigt dålig kvalitet på både väder och snö. För oss som bor i centrala Sverige så är det faktiskt både längre, krångligare och dyrare att åka ex till riksgränsen eller Åre än att åka till alperna där vi har både bättre, billigare och roligare åkning. Därför så är billiga alternativ som Oberstdorf fantastiskt alternativ.

Oberstdorf har allt som en medelklassig åkare söker. Bra med snö och lagom svåra pister. Tysklands absolut längsta pist finns här med sina 7 km. Pistområdet täcker in Oberstdorf-Kleinwalsertal samt Nebelhorn där ditt liftkort ger dig tillgång till sammanlagt 120km skidpister.
Att stå på den 2224 meter höga toppen är en trivsam upplevelse. Berget inviger till en god allround åkning i lagom tempo. För den mest erfarne så är det kanske något lätt kört men det finns snabba pister för den som söker fart. Dock är offpisten inte särskilt rolig i detta område. Det kan finnas små rännor utmed pisterna men inget märkvärdigt. Något som jag kanske saknade mest. Pisterna i övrigt håller mycket högkvalitet trots att jag var där i slutet av december var det toppskick i backen och jag kunde stå på rejält nedför. Som brädåkare gillar man inte is särskilt mycket (vart fall inte jag), och det fick man leta efter.

Är du här under helgen trängs tyskarna i backen, då det är en populär resort för tyskarna. Enkelheten och tillgängligheten till bra åk är det som lockar. Men trots att det är mycket folk ute och åker så behöver man aldrig riktigt trängas eller störa sig på andra. Dock kan det bli aningen uppåkt mot eftermiddagen men då är det som bekant dags för after-ski med glyvine.

För att få tillgång till de 12 mil pisterna och toppar på 2 224 meter så krävs ett liftkort. Liftkortet finns för vuxen från 25 eur och uppåt beroende på antal dagar och tid när du är där. Dessutom kan du vid flera hotell boka rum och liftkort samtidigt då kan man komma ned i pris ytterligare.

Jag gillar Tyskland överlag. Det är ordning och reda med hög service, och folk är trevliga. Inga bittra miner i liften och man känner sig bättre än hemma. Trots att man inte alltid förstår varandra så finns vilja att förstå och hjälpa till. Det är faktiskt riktigt kul att åka lift man lär känna en ny person varje gång. Dock så var det sparsamt med fest i byn och hotellet förklarade för mig att det berodde på att det var två dagar kvar till julafton. Men det lokala bryggeriet var fult. Där bjöds det på god mat och framför allt fantastisk öl. Detta vattenhål var höjdpunkten på hela resan (förutom skidåkningen) .

 

Att Bo

Från 50eur – 200eur natten ofta inkluderas liftkort i priset om man bokar weekend eller hel vecka. Liftkort 25 eur/dag – 207eur/v

Äta

I backen får man en bra bit mat med efterrätt och en öl för 10 eur I byn så fastnade jag för det lokala bryggeriet Dampf Bierbruerei som serverade god mat och fantastisk öl. http://www.dampfbierbrauerei.de

Resa dit

Jag tog Ryan Air från Nyköping till Memmingen det kostade mig strax under 1000kr med bräda plus extra vikt. Transfer mellan hotell och flyg T&R 800kr . Totalt 1800kr

Shopping

Förvänta dig ingen direkt kvalitativ shopping. Skidkläder och stavar samt tyrolerhattar är det som finns. I övrigt ganska dåligt utbud.

Flygplatser

Memmingen – 80 km

Munich – 196 km

Friedrichshafen – 96 km

Stuttgart – 210 km

Bra länkar

Liftkort: http://www.skiresorts-test.com/lift-ticket-prices/oberstdorf-soellereck-hoellwies.html

Hemsida för området: http://oberstdorf.de/en/

www.ryanair.se

 

Foto/text Leon Grimaldi

No comments