Nordirland

Nordirland är känt för sin dramatiska natur och det är ingen tillfällighet att smeknamnet ”Den Gröna Ön” har myntats.

Mustiga kullar, djupa dalar och dånade hav vilka flätas ihop till ett komplett panorama som smälter samman som den finaste ögonkonfetti.

Vindsargade slott står stolt vakande invid stränderna och spanar ut över ett stålgrått atlanten, allt är en komplett komposition.

Det är ingen tillfällighet att flera av Hollywoods storfilmer spelats här b.la den populära tv-serien ”Game Of Thrones”.

Belfast är Nordirlands huvudstad med ca 280tusen invånare. Man har sedan freden 1997 satsat på en rejäl upprustning av Belfast men låtit behålla de historiska delarna i sitt originalskick. Små kvarter med djupa gränder är hemvist för pubar och restauranger, men även gallerier och caféer.

Belfast är en levande kulturstad och påminner lite om ett Berlin 1998, fast i ett mindre format. Det är en hängiven enkelhet som befolkas av öppna och pratglada Belfastbor.

 Att göra i Belfast

På ena sidan av floden Lagan har du citykärnan och på andra sidan Titanic Quarter. Ett område som tidigare var ett ruffigt industrikvarter som man nu har snyggat till och liknar Hammarby Sjöstad i sin design. 2012 installerade man det mycket påkostade ”Titanic Museum” som triumferar över området.

Det är ett interaktivt museum där du bitvis åker något som liknar en linbana igenom Titanics historia. Museet är fullspäckat med överraskningar och är en total upplevelse oavsett om du gillar Titanic eller inte.

 

Cathedral Quarter är den alternativa och vackraste stadsdelen i Belfast. Där hittar du konstmuseet som även det är gigantiskt och erbjuder allt från traditionell konst till konserter.

Merparten av öns äldsta pubar trängs tätt in till varandra i de trånga Cathedral Quarter gränderna. Även om gatorna i området är skrämmande mörka, så kan du tryggt vandra runt och så även sent på natten.  På dagarna finns det flera mysiga caféer som inte allt för sällan även erbjuder secondhand och skivbutik under samma tak

Det finns gott om kommersiell shopping i Belfast framför allt runt Donegall Square och Victoria Square. Den nya moderna shopping-gallerian erbjuder i stort sett alla modemärken och snygga butiker. I toppen av gallerian finns ett utkikstorn där man kan se Belfast från ovan. Det är gratis att åka upp det är vackrast när solen går ner.

På söndagarna går Belfastarna på St George Market på May Street där det erbjuds lokalproducerade specerier, hantverk och loppisprylar. Det är en kul marknad med god mat och musik, klart värt ett besök.

 

Under kriget lät de rivaliserade sidorna måla husväggarna i sina kvarter sk muralmålningar med budskap och hyllningar, väggarna fungerade även som propagandaförmedlare.  Många av målningarna är riktigt snygga och intressanta.

Den bästa brittlojala konsten hittar du på Shankill Road, Newtownards Road och Sandy Row medans den katolska konsten hittar du på, Falls Road, Ballymurphy‎, Whiterock, Short Strand‎ och Ardoyne. Du kan fritt gå omkring här och är helt ofarligt precis som Nordirland är i sin helhet.

 

Vid Shankill Road finns Fredsmuren (peace wall) som skiljer de religiösa sidorna åt. Muren är i egentlig mening inte vacker men viktig, därför bör den ses för att ge dig en tydligare bild av Belfast och Nordirlands moderna historia vilken den vilar på och fortfarande är delaktig i. Muren har dessutom funnits längre än berlinmuren har och det gör den kanske än mer modernhistorisk kontroversiell och intressant.

Ulster Museet öppnades 2007.  Ett snyggt museum med mängder av fornfynd i perfekt skick från bärgade skeppsvrak som gick under utanför Belfast under kriget mot Spanien. Ett påkostat museum som underhållande berättar om Belfast och Nordirland.

 

Stadstur

Jag rekommenderar en av de många svarta taxibilarna som kör dig runt Belfasts sevärdheter och kvarter för 20 pund. Chaufförerna är ofta uppväxta i området och guidar dig runt samtidigt de berättar historier och upplevelser kring de olika kvarteren.  Den här typen av rundtur är mycket roligare än de vanliga bussturerna eftersom du tar dig in områden dit bussarna inte når.

 

Bra Restauranger

Ali- Cat har Belfasts bästa hamburgare. På kvällen blir restaurangen en hipp bar med bourbondrinkar som specialitet.

 

Hadskis är en mångsidig restaurang med traditionell mat. Restaurangen är liten och ligger inklämd i en gränd i Cathedral Quarter. Mysigt och snyggt, boka bord är ett måste då det är populärt att äta där.

 

Bar n Grill är en jättebra restaurang med grill som specialitet.. En huvudrätt kostar från 12pund och uppåt.

Baren är en cocktailbar där du kan beställa de mest fantastiska drinkar.  Kocken är dessutom svensk.

 

Bra pubar

Ali-Cat Bourbon specialiserade och ett bra ställe att starta utekvällen på.

The Garrick (126 sorter öl)

Spaniard duktiga på rom

Muriels specialiseerade på gin

The Duke Of York legendarisk pub med specialiserade på whiskey

 

Nattklubbar

Alla nattklubbar stänger kl 02. Festen börjar tidigt på puben runt kl 18 för att fortsätta på en nattklubb runt kl 23.

Thompsons Garage är en modern nattklubb och som enda nattklubb har öppet till kl 03

Filfthy Mcnastys är en bra nattklubb med god stämning och blandad publik. Ålder från 25+. Tre dansgolv med tillhörande pubdel. Populärt tillhåll för Belfast hipsters

 Victorias är en kommersiell klubb med blandad ålder. Finns ingen dress code och fri entré. Musiken är topplistan utan konstigheter. Även helt ok restaurang på dagarna

 Voodoo har blandad musik beroende på kväll och dag.

 

Teater

No alibis är en bokshopp/teater. De kör även konserter i bokshopen. En kul och annorlunda bokshopp. Kolla deras hemsida för uppdatering www.noalibis.com

 

Opera

Ligger centralt vid Great Opera Street. För aktuell info besök deras hemsida www.goh.co.uk
set_id=”northern ireland”

 Gör en road trip

Resan är målet men stoppet är Londonderry eller Derry som den även kallas beroende på vilken sida av politiken man är. Båda namnen är helt ok, av lathet sa jag Derry ingen klandrade mig för det. Derry ligger nordväst om Belfast vilket betyder att du kommer att köra kustvägen A2 motsols runt ön, sträckan kallas ”Couseway Coastal Route” Det är här du hittar det riktigt vackra Nordirland. Hela sträckan är en evig upptäcktsfärd och du slutar aldrig att häpnas över allt vackert du möter längs vägen. Jag kan inte peka ut allt som du måste se utan att upptäcka är en del av själva trippen och det stora nöjet. Mina tips är alltså bara små praliner ur den jättelika påsen av ögongodis.

 Första stopp på gör du vid Carrickfegrus för att besöka Carrick Castle från 1178.  Under medeltiden ägde bestialiska strider rum kring slottet och det berättas om soldater som åt upp sina fångar. Slottet ligger alldeles intill havet och byggdes för att beskydda Irland från inkräktare och i synnerhet från spanskaflottan. Slottet togs ur bruk efter andra världskriget och har sedan dess varit ett museum. Carrick Castle medverkar också i den nya Sci-Fi filmen ”My Robot Overlords”.

 Vid inloppet till Belfast Lough ligger den pittoreska byn Whitehead med 3000 invånare och spanar ut över havet. En vacker klarvit strand skiljer hav från byn. Den vita stranden inbjuder till bad, det är bara 7c i vattnet och inte någon bra idé.

Ta en glass och vandra runt på de små namnlösa kullerstensgatorna kring de viktorianska husen. Under andra världskriget blev byn känd p.g.a en brevduva som fick tapperhetsmedalj för sin service mellan Normandie och England under andra världskriget.

Winston Churchill hade ett litet hotell här. Hotellet finns fortfarande kvar och drivs. Det sägs att det spökar där. I Whitehead bodde även Sting med sin fördetta fru under 70-talet.

 Glenariff Forestpark möter du naturen i sitt esse.  Med ett paradisliknande vattenfall som dånar igenom det lummiga naturområdet. Det finns en vandringsled runt reservatet som är riktigt vacker om vädret är bra.

 Tre kilometer utanför staden Bushmills hittar du ett annat stort naturområde Giants Causaway med anknytning till havet. Parken kretsar kring en speciell typ av klippor och stenar vid havskatten. De kubliknande klipporna skapades av lava och havets krafter formade de vackra stenarna. Det finns även en sägen kring denna kreation som förklarar fenomenet med en bro vilken jätten Finn Mc cool lät bygga över till Scotland. Stenarna är det som finns kvar av den bron efter att bron rivits av en arg skotsk jätte.  Till reservatet finns även ett museum som berättar närmare hur landskapet skapades.  Man spelade även in scener i Games Of Thrones här.

Jag rekommenderar hamburgaren vid puben som ligger i närheten.

Du kan läsa mer om platsen här https://www.nationaltrust.org.uk/giants-causeway/

 Dunluce Castle är känt som Nordirlands absolut mest romantiska slott. Det ligger vacker beläget högt upp på en klippa. Under slottet dånar havsvågorna när de krossas mot klippväggen   och det är minst sagt dramatiskt. Slottet är med i flera filmer och förkommer även på en av Led Zeppelins skivor. Ett slott som helt klart bör ses.

 

London”Derry”

 

Är medeltidsstaden med en 1,5 km lång ringmur. Många krig har fallit kring Derry som trots hårda angrepp av både IRA, Engelsmän och Spanjorer står kvar och är välbevarad. Staden var tidigare delad i två, en katolsk och protestantisk sida med floden Foyle i mitten som skiljde sidorna åt. 2011 stod den sk Peace Bridge klar och är en symbol till förening.

Vissa gator är fortfarande målade i utvald färg för att markera vilken tillhörighet området har. För dig som turist spelar det mindre roll, du kan fritt röra dig mellan områdena.

Är du historieintresserad rekommenderar jag en stadsvandring runt muren med guide.  De berättar en bred historia, allt från Spanjorernas invasion under medeltiden till Bloody Sunday under 70-talet .

 

Shopping

Shoppingen är inte alls lika bra som i Belfast. Allt är centrerat till stadens 5 gator som knyter samman citykärnan. Det finns gott om småbutiker, pubar och en större shopping-galleria.

Derry är mer traditionellt än Belfast och så även pubarna.  Även om staden är mindre än Belfast så har de ett levande nattliv och det är trångt på de ca 20 pubarna. De allra flesta pubar har traditionella band som spelar under kvällen och stämningen är fantastisk med allsång och dans.

 

Precis som i Belfast så är konst viktigt även i LondonDerry och man har byggt ett helt nytt konstmuseum i det gamla militärområdet ”Ebrington Barracks Waterside”. Ett fräscht och snyggt museum i ljusa lokaler och det känns exklusivt att kliva in i museet. De har ständigt aktuell konst i galleriet. När jag var där ställde de ut Turner Prize vinnarna .

Void är känt galleri som ligger på Patrick Street. Ett dammigt och sargat industriområde som är hemvist för stans populärkonst.

Besök deras hemsida för att se vad som är aktuellt. www.derryvoid.com

The Shirt Factory drivs av konstnären Rita Duffy som gjort fabriken till ett konstmuseum för textiler. De gamla maskinerna står naturligtvis kvar för att visa hur hårt kvinnorna arbetade vid dessa fabriker.  Rita säljer även sina t-shirts i den tillhörande butiken.

 

 Resan går vidare

Du lämnar Derry och tar Inlandsvägen A26 tillbaka till Belfast. Vägen går igenom ett kurvigt landskap, över berg och igenom dalar och ett helt annat Nordirland visar upp sig. Därför är det berikande att välja den här vägen hem, i vart fall delar av den så man får med sig både högland och lågland.  Sträckan mellan Londonderry och Belfast är ca en timma om du kör i ett sträck, men ta dig tid annars missar du hela poängen med den.

 Vägen A26 går rakt igenom Ballymore som är känt för sin årliga mc-tävling. Tävlingen jämförs med den prestige fyllda Isle of Man och även Bellymore betraktas som en av världens farligaste mc-tävlingar.

Före detta racerförare Joey Dunlop som bla vann Isle of Man 26 gånger (fortfarande obesegrad) och fem stycken Formula 1 grand prix kommer från Ballymore och det har upprättats en vacker park till minne av honom.

Fortsätt att leta dig fram längs A26 stanna ofta tveka inte att svänga av, det är nästan omöjligt att åka vilse. Alla vägar tar dig till Belfast.

 Fakta

 Hur tar man sig till Belfast?

Det finns inga direktflyg från Sverige till Belfast utan du flyger till Dublin. Vidare med direktbuss till Belfast för 19 Eur. Resan tar ca två timmar

 

Valuta

På Nordirland betalar man med pund till skillnad från syd (Dublin) som använder Euro.

 

Vad kostar det att äta och dricka?

En lunch kostar mellan 6 och 12 pund. Middag mellan 10- 25 pund beroende på vad du ska äta.

Utbudet är bra och prisvärt. Portionerna är rejäla och du blir alltid mätt.

En latte ca 3 pund

En pint kostar ca 3-4 pund, vin från 3 pund och uppåt, en drink ca 6 pund.

 

Rekommenderas

Nordirland har världens bästa hamburgare, vilka de serverar på sina pubar och INTE vid någon välkänd hamburgerrestaurang. De är även duktiga på fisk och skaldjur.

Dricks: Man dricksar inte, gör du det upplevs det bara som du är högfärdig så låt bli.

 

Shopping

Priserna är som i Sverige. Teknik är inte billigare och inte heller kläder. Vardagar har de öppet 10-20, lördagar till 10-17,söndagar 13-17.

 

Boende

Belfast

Europa Hotel kan jag rekommendera av två anledningar, du har nära till allt och är ett hotell med hög klass men inte särskilt dyrt. Hotellet anses som trendigt, när jag var där spelade Van Morrison på hotellet. De har bra meny, dock lite torftig frukost. Tre nätter kostar ca 2600kr

Det finns billigare alternativ som Days Hotel med lägre standard och som ligger lite mer avsides.

 

Londonderry

Här valde jag att övernatta på det pittoreska hotellet ”Beech Hill Country House Hotel”. Ett fantastiskt litet hotell ca 3km utanför city. Hotellet har mycket hög service med ett toppklass kök.  Här bor främst par då det är ytterst romantiskt beläget och personligt hotell.  Ca 700-1100kr/natt med frukost och dubbelrum.  Taxi in till city kostar ca 5 pund

Generellt är det mesta billigare i Londonderry än i Belfast och allt är mer prisvärt överlag när det kommer till restauranger och hotell. Men Belfast är både större och roligare.

 

 Sammantaget

Nordirland har oförtjänt dåligt rykte. Ja, vi ska inte blunda för de våldsamheter som varit, men det är över 15 år sedan freden slöts 1998.  Nordirland kan inte betraktas annat än gästvänligt. En god mix av metropol, storstadsluft och vacker natur.

Vädret?  Solen skiner även här, även om rykte inte säger det och jag hade sol varje dag. Men klä dig smart det går fort mellan sol och regn särskilt ute på landet.