MTB

Muc-Off är kärlek för din cykel

Muc-off är ett intressant företag för alla som älskar sin cykel. De senaste fyra åren har de expanderat enormt och ändå behållit sin ”down to earth” attityd på många sätt. De supportar branschens mest hängivna, lyssnar på utövarna och utformare produkterna där efter, och blivit blivit ett tydligt livsstilsmärke, i något så osexigt som kemikalier för cykelvård. Kanske en genre som jag inbillar mig skulle upplevas omöjlig att etablera en livsstilsattityd vid,  den övertygelsen har Muc-Off lyckats med.

Du som har en cykel du älskar, vet att utbudet av rengöringsprodukter är en rejäl flora av varianter med olika kärleksstoff att pro-erotiskt strö över din raket. I mitt test så valde jag att lämna klassiska bike wash eftersom alla vet vad det är och dessutom välbeprövat. Muc-Off har en rejäl meny av andra beroendeframkallande medel för din cykel. Jag har testat tre stycken olika vårdprodukter, deras sealent tubless även handskar och tröja.

Först ut

Waterless Wash

Som namnet kanske vittnar om handlar det om ett tvättmedel som inte behöver vatten. Du sprayar enkelt vätskan över ramen, låter den dra någon minut och torkar sedan av.

Varför behöver man det här tänker du, vatten väl finns överallt?

  • En resande cyklist som jag är, finns det inte alltid möjlighet att tvätta cykeln. Då är det perfekt att kunna spraya på och torka av, och få det rent.

Hur bra är då Muc-Off waterless wash?

Den gott doftande rosa vätskan löser snabbt upp lättare smuts, fett och damm och det är bara att torka av. Efter sig lämnar den en high gloss finish och ger ett nycykel-intryck.

Är cykel rejält lerig ska du inte använda den här produkten. Försöker du torka bort lera och och grusfragment repar du ramen med oönskad effekt.

För en normalt smutsig cykel fungerar tvätten utmärkt.

Flaskan rymmer 750ml av dryg tvätt som räcker länge. Reser du mycket eller på annat sätt har svårt att tvätta av din cykel tycker jag du ska ge Waterless wash en rejäl chans. Med fördel tappar du över innehållet i mindre flaska för resa. Det är drygt och ex 250ml räcker länge,

Muc-Off Bike Protect

Det är här som grunden till artikeltiteln lades ” Muc-Off är kärlek för din cykel”.

Jag tror inte på mirakelmedel, knytt eller feer. Men jag tror övertygad på bike protect. När den här produkten landar på cykeln skiner din älskling välpolerat upp, knak försvinner och delar smörjs. Detta är cykelns Messias, den får ledsna cyklar att le.  

Hur fungera det?

Bike Protect är som det låter; en spray som skyddar alla delar på cykeln. Du sprayar på det överallt där du vill ha lite extra skydd. Men inte på bromsarna eller skivorna..(viktigt) bromsarna slås ut av silikonet i sprayen. Kanske behöver du undvika sadel och handtag med. Silikonet i sprayen gör nämligen ytorna hala och glatta, trist om du glider av sadeln ofrivilligt. Överallt annars är det bara att spraya på.

Bike Protect tar bort konstiga knak, underhåller förseglingar till ex på stötdämpare och dropper post. Minskar friktion i länkar samt skyddar din cykel från smuts och gör det enkelt att spola av. Effekten av sprayen är en synbart skinande diamant. Egentligen är bike protect en förfinad variant av silikonsprayen med fler användningsområden eftersom den innehåller teflon.

Du kan spraya tunt lager direkt på cykeln och torka av, eller direkt på en trasa för att applicera vid känsliga områden ex nära bromsskivorna. Ta gärna bort hjulen eller köp Muc-Off rotor covers sedan är det bara spraya på.  

Detta är en spray som jag inte kan vara utan. Antingen om jag tvättat cykeln eller gjort service. Den måste alla cykelägare ha, så är det bara, den har lika självklar plats på hyllan som WD-40.

Muc-Off Silicone Shine

Om du inte är nöjd med finishen efter du använt de två andra sprayerna och vill ge cykeln en extra umpf. Japp, då har du Silicone Shine. Exakt som namnet säger ”silicone shine” får faktiskt din cykel att skina bländande utan underdrift.

Precis som Bike Protect är sprayen bra för stötdämpare och länkar. Men den efterlämnar inte lika långverkande effekt som Bike Protect gör. Trotts det är sprayen susen för gaffel och bakdämpare. Bara att spraya på och komprimera gaffeln och du har bra skydd för nästa tur. Håll undan bromsar och skivor, silikonet dödar dem .Muc-Off Silicone Shine har många likheter med Bike Protect men ändå olikheter och fyller en tydlig  funktion bland de tre. Sprayen räcker länge och ger tydlig finish och lyster. Ett stort plus till lukten, jag kallar doften “unicorn fart”.. en doft som möter barndom och ungdom med tydlig touch av tuttifrutti. Man vill bara öppna munnen och spraya rakt in. Ingen bra idé men tanken finns där.

Muc-Off No Puncture

Muc-Off sealant är lite speciell i konsistensen för dig som är van vid ex Joes som är mer flytande. Den här liknar mer en pasta som inte är lika slabbig att arbeta med. Tunn vätska har en förmåga att skvätta när man fyller på. Det problemet finns inte med Muc-Off sealant pga av tjockleken. Trotts sin tjocklek så blir funktionen fulltalig och försluter enkelt däcket på plats. Ett ytterligare plus till Muc-Off är den praktiska flaskan med utdragbar pip som även den underlättar applicering. I korthet har produkten exakt alla fördelar som de andra tillverkarna fast mycket bättre konsistens och enklare att applicera. Jag är klar med Joes efter jag prövat Muc-Off Inner tube sealent.

Mjukvara

Muc-Off gör även hjälmar och kläder för cykling. De har en bra prisbild och håller förvånansvärd hög kvalitet. Jag har tex ett mek-förkläde som jag knappast har gullat med. Men det går aldrig sönder utan bara lever vidare. Det här är genomgående i deras ganska begränsande kollektion av handskar, tröjor och hjälmar. Jag har använt deras handskar varje dag under hela säsongen, de sitter helt perfekt och kontakten med styret är fantastiskt bra. Inte att de bara är snygga, (älskar cerise och svart) utan de sitter som ett andra skinn, perfekt runt handen och fingrar. Prismässigt är de lite billigare än andra märken som Troy Lee eller Fox och gör ett lika bra jobb om inte bättre.  

Tillsist

Jag kanske är koketterande och strösslande och testet bygger egentligen endast på mina vetenskapliga erfarenheter från Shimano bike wash och Dirt Wash. Produkter med samma syfte. Trots att min favorit tidigare var Shimano bike wash som är prisvärd men den har absolut inte samma effektivitet som Muc-Off. Förhållandet Dirt Wash och Muc-Off så framställs Dirt Wash mer som en slabbig variant av Yes. Jag törs därför påstå att Muc-Off gör dig inte besviken. Ja, det kostar en slant men addera då drygheten och att det faktiskt blir rent. Inga kalkfläckar som sticker fram som djävulen när cykeln torkat eller fett från oljan kvar på swingen. Det hela är enkelt, du sprayar på och spolar av och det blir rent, och med den vattenlösa varianten, spraya på, torka av, klar. Muc-Off lämnar efter sig en bra skydd och snygg polerad glans.

Du kanske förstår att jag gillar Muc-Off, ja, jag kan inte annat, så är det baras. Därför att de har en genomtänkt kollektion med hög kvalité som inte kan göra någon cykelnörd likt mig besviken. Nackdelen är att det är dyrt. Men som jag skrev tidigare, produkterna räcker länge om man använder dem rätt.  

Text/Foto Leon Grimaldi