MTB

Motion Ride E18 gaffeln din cykel behöver

Inledningsvis vill jag säga att jag var precis lika skeptisk som du. Jag kunde inte min vildaste fantasi förstå varför man gör en gaffel som ser ut som en benprotes, inte heller varför man uppfinner hjulet två gånger. Öhlins, Fox, Rock Shox finns ju redan och de ser ”helt normala” ut och fungerar toppen. Det har bevisats sedan MTB föddes.

Trots stark negativitet lät mitt öppna sinne övertalade mig, – Du måste testa, va inte så jäkla inskränkt. Med kritisk inställning, näst intill arrogans började jag söka rätt på Motion Ride E18. Proffsen i min insta feed visade upp den, cyklister runt om i europa testade och var övertygade. Jag lät mig inte övertalas -Kunde det verkligen vara sant?
Med det sagt har jag har definitivt inte fått betalt för att testa produkten, mer eller mindre betalat för att testa den. Någon skribent sa – Äsch jag vet hur de där testerna går till. Till hen vill jag säga – Nej det vet du inte alls. Jag delar min erfarenhet därför jag är så starkt övertygad och tycker fler ska upptäcka det jag upptäckt.

Vad är Motion Ride E18
Motion Ride E18 är en 160mm gaffel, gjord för hård Enduro och All Mountain. Enkelheten är tydlig redan vid första mötet. Gaffeln är något lättare än min FOX 36. Konstruktionen är karbon och aluminium. På gaffelns högersida sitter en liten stötdämpare där du justerar hårdheten. Du kan välja de förinställda alternativen eller justera själv. Du vrider runt en ratt längst ned på gaffelbenet och skalan sköldpadda till hare visar snabbheten. Personligen föredrog jag tre steg från fullt.
På vänstersida har du en karbonfjäder som styr rebounden. Med en insexnyckel justerar du returen, Fjädern går att byta om man vill ha hårdare eller mjukare fjäder. Standard var perfekt för mig. Jag behövde inte röra rebounden den var bra redan från start.

Montering
Monteringen var superenkel på min Specialized Enduro Pro Comp.  bBromsoken (Guide Red) passade perfekt utan konstigheter eller adapters. Det var krångligare att installera min Öhlin än Motion Ride E18 allt passade perfekt från start. Bör tilläggas att Motion Ride E18 passar inte på Trek pga deras mindre briljanta system de kallar Knock Block.

.
Testet
Bästa stället att testa gaffeln på är självklart alperna och Leogang. Ett av mina favorit ställen för MTB. Leogang är inte bara DH utan även singel tracks och tekniskt enduro. Jag var inte helt bekväm med att åka dit med en gaffel jag aldrig kört utan var beredd på det värsta. För utmaningens skull lämnade jag min Fox hemma vilket bränner alternativ för att ge upp om något skulle bli knas.

 

Leogang
Det är långa blickar som kastas mot mig när jag står i liften i Leogang. Känner mig lite obekväm då jag för stunden trodde att de glodde på mig, det var självklart gaffeln som väckte uppsyn. På några minuter drogs mobiler fram och frågorna var många så även åsikterna kring utseendet.
Förklarade att det unika med gaffeln är dess snabbhet. Hur karbonbladet blixtsnabbt läser av underlaget. Det stökigaste partierna blir i stort sett platt och man rullar över utan problem. Motion Ride E18 har även något som kallas ”Anti Dive Frame” och gör cykeln mycket stabil även om du skulle få framåtvikt i ett hopp och landa på framhjulet. Du slår inte runt lika enkelt som med traditionell gaffel. Dessutom är risken att fastna i glipor mellan stenar helt borta, Motion Ride pressar dig över ”stentrösklar” och drar dig framåt. I korthet den flackar ut vinkeln i geometrin.
De lyssnar, fotar, klämmer och känner entusiastiskt.

På Toppen
Kastar jag mig in i Go Pro line. En för året helt ny big jump trail. Den är snabb och full med table tops. Det går fort och ju fortare det går ju roligare bli gaffeln. Den bokstavligen skjuter iväg mig över hoppen. Jag behöver inte göra särskilt mycket än att hålla i mig och åka med. Aldrig förr har min cykel känts så stabil och likt ett fullblod vrålar den fram över trailen. Med ett födelsedagsleende så stort att det omöjligt gick att sudda ut när nådde jag mål med ett wow!

Root Trail
Ok tänkte jag – Ett väl preparerat Downhill trail är en sak men hur fungerar Motion Ride E18 tekniskt. Tar mig till ”Root Trail” och är exakt som det låter, 10km av endast rötter. Hela trailen ser ut som en kastrull med spaghetti. Här mötte jag gaffelns funktions tydligt och efter ett tag lärde jag känna Motion Ride riktigt bra. Insåg snabbt att nyckeln till att göra gaffeln glad är fart. Ju mer fart man har desto bättre respons ger gaffeln. (Ja, jag vet grundregeln är fart men det är annorlunda med Motion Ride, effekten blir direkt slående) När man inte har fart tenderar den att kännas klumpig, framför allt jämfört med FOX 36 eller Öhlin. När jag gav fart var rötterna totalt borta, de fanns inte, och det stökiga underlaget märktes inte det minsta när cykeln pressade sig över. Allt blev platt! Och till sist kände jag mig som en ångvält när jag ångade över det största rötterna som om de inte fanns. Det gick fort!

10km senare och ”Roots Trail” slutar framför panorama trail i Saalbach. Kastar mig in och både wallrides och switchbacks känns stabila och cykeln rullar som på räls. Några cyklister kommer fram och vill fota gaffeln. Mekanikern från den största verkstaden i Hinterglem är minst sagt skeptisk till den. Han förstår inte varför den finns. En rätt vanlig fördom hos cyklister när nytt kommer in för att utmana en standard..allt är bara skit…något jag älskar att utmana. Han har ju inte testat och trots det en tydlig åsikt…trams…enda sättet att få en åsikt är igenom att prova.

Jag lånar ut min cykeln till honom – Testa och bilda dig en uppfattning. Han tog cykeln och liften upp. Efter 20 minuter cyklar han fram till mig med det största leendet i Saalfelden. – Duude its sucha amazing fork. I over jumped like twice!!! I mean it gave me huge air, didnt excpect that. Awesome!!!

Dagen kom till sitt slut, jag började gilla gaffeln, så även alla som fick provköra den. Ja, till och med utseendet blev tilltalande. Min enduro började bli smått omtalad i byn, utseendet har betydelse. Oavsett vilket, ful eller snygg den väcker intryck och positiv feedback från alla som provat.

Dag 2.
Dagen då Enduro ska testas på riktigt. Jag ska klättra 2300m, sedan cykla utför på ett natur-trail. Långt ifrån en fixad trail, detta är friåkning på riktigt. Här är kraven är extra höga. Underlaget är inte självklart utan det är varierande. Dessutom hård klättring något jag aldrig testa Motion Ride E18 med.

Vägen till toppen
Det regnar, dimmigt och 2 meter sikt. Det blåser småspik och vädret är allt annat än härligt. Trots det bestämmer jag och Lukas (min lokala cykelkompis) för att börja klättringen. Hopplöst började vi trampa uppför längs enkel men brant brandväg. Efter de första 1000 metrarna övergår grusvägen till oklar stig.
Gaffeln sköter sig ypperligt uppför, känns inte alls för mjuk och håller mot bra när jag ger kraft för att äta mig uppför backen. Trots att jag inte låst gaffeln utan cyklar med full fjädring märks det inte.
Sikten är nästan noll, dimman ett faktum. Siluetter av kor i dimmans skuggor, vi hör dem nära, ser dem inte, vinden sliter i oss, regnet plågar. Hopplöst tittar vi på varandra – Vi kan inte ge inte upp nu, vi har bara 10 minuter kvar. Överens kämpar vi vidare till toppen.

Vilar på korset, delar på en smörgås och dricker vatten. Utsikten är totalt vit över stupet, vi ser inte botten bakom oss, framför oss börjar det klarna upp, bergets kam börjar urskilja sig mellan de små molnpuffarna. Solstrålar penetrera den grå himlen. Ett trollslag, plötsligt vindstilla. Det är nu säger vi…slänger på oss de våta kläderna och kastar oss utför.
Det startar med mjuk lera, regnvatten penslar de lösa stenarna hala, såpa, det är brant, halt och löst. Blixtsnabbt känner Motion Ride av underlaget, håller rak kurs utför. Vi kommer till ett löst stenparti med branta step downs. Jag hör hur sten rasar bakom mig samtidigt som gaffeln sliter tag i cykeln framåt. Det går fort och obehindrat och efter 10 minuter är vi nere i en svacka, solen skiner, vi vilar och ser upp mot bergets kalla topp. Ser hur korset som vi lämnade i dystopisk dimma nu solar sig i höstens sista solljus.
Herre gud tänker jag..hur kunde vi hamna här, så fort och igenom all den där varierande tekniska terrängen, utan ett uns av obalans eller rädsla för att ramla av. Allt bara flöt som vaniljsås över äppelpaj. Helt fantastiskt!

Lukas skulle du byta din Fox 36 mot min gaffel…alla dagar i veckan, den är grym!!

Sammantaget

Motion Ride E18 har ett speciellt utseende så är det, det är en speciell gaffel. Den har ett unikt sätt att arbeta på och liknar inget annat som finns på marknaden. Med båda gaffelbenen i karbon och kronan i aluminium är det en lätt gaffel. Den är enkel att ställa in och helt fri från underhåll. En vanlig gaffel har 50h intervall, trams om du frågar mig. Motion Ride E18 är till för cyklisten som framför allt cyklar snabbt utför, älskar tekniska utmaningar, hoppa högt och cykla fort. Den finner ingen lycka i platta trails. Fart är allt för att hålla liv i Motion Ride. Det är få gafflar jag har testat som känns så stadiga över tekniskt branta partier, hopp och landning och det närmaste du kommer fördelarna med en Dh-cykel. Trots min negativa inställning blev jag lika övertyga som mekanikerna i Saalbach att Motion Ride E18 är en fantastisk gaffel. Nackdelen är att lockouten är nere vid hjulet. Inte en chans att man orkar  göra lockout. Hoppas Motion Ride ser över det.
Du ställer dig säkert frågan frågan – Varför ska du spendera pengar på en gaffel som känns oprövad och dyr. Gafflar som FOX och Rock Shox etc är etablerade och bevisade. Svaret är inte enkelt. Motion Ride är dyr, så dyr att de flesta tvekar och köper det de är vana vid.

Motion Ride kommer att uppdateras, så även prisbilden och det är en gaffel för den medvetna cyklisten som är beredd att betala lite mer för kvalitén. Skulle prisbilden vara den samma som för Fox 36 är Motion Ride tveklöst det absoluta alternativet.…Faktum kvarstår Motion Ride E18 är den bästa gaffeln för Enduro på marknaden. En gaffel alla bör testa och låta fördomarna dö. Det gjorde mina! Funktion är den totala skönheten. Motion Ride E18 är en sexig gaffel!!

Fördelar

 • Enkel att installera
 • Enkel att ställa in
 • Behöver inte servas regelbundet utan endast slitagedelar (lager) som byts ut vid behov
 • Gediget byggd i karbon och aluminium
 • Låg vikt
 • Supersnabb gaffel
 • Stabil och robust och ger fullkomlig kontroll på cykeln

Nackdelar

 • Onödigt dyr
 • Lockout nere vid gaffelbenet, helt utom räckhåll
 • Tight installation för bromsslang. Kör du Hope som är lite kraftigare slang ser det inte bra ut även om det fungerar.
 • Reservdelar kan vara svårt att hitta hos din lokala handlare utan måste beställas från deras hemsida.

Mer info här https://www.motion-ride.com/en/

Text/Foto Leon Grimaldi