Monegros 2012

0

I tidigare artikel har jag puffat för Monegros som fått flera utnämningar som bästa dansfestival etc. Nu har jag varit där och upplevt festivalen under de intensiva 22h som den pågick.

Monegros ligger mitt i mellan Madrid och Barcelona och i närheten av den lilla staden Fraga. Ett folktomt område med bara sten, damm och stekande hetta, precis som det ska vara i en öknen.
Området är en beskrivet mitt ute i ingenstans, men tryggt från all civilisation med en miljö som påminner om filmen Mad Max där festivalen är skrämmande likt staden Thunderdom.

Festivalområdet består av två open air scener följt av tre klubbinredda jättetält med massivt ljud och ljus. Här trängs över 60 av världens främsta deejays med undantag för några få liveartister som Wu Tang och The Prodigy.

45 000 personer dansade sig lyckliga på ett festivalområde som liknade en jordhög med scener och tält som oaser. Deejays bytte av varandra allt medan mörkret föll. Stämningen var minst sagt kokande och det var fest med dans som det centrala. Folk bokstavligen studsade runt mellan de olika scenerna, stundtals helt planlöst. Stod man mitt i mellan alla scener så kändes huvudet som flipperkula då den misshandlades mellan ljudvågorna av Drum n Bass, Techno, House och toppat med lite Hiphop. Det var totalt!.

Vår svenska techno-deejay Adam Bayer lämnade över sitt bejublade sett på stora scen till kultgruppen The Prodigy som kanske var festivalens största kalkon. Jag blev röd om kinderna då jag generat stod och såg på medens de bokstavligen gjorde bort sig. Keith skrek oavbrutet fuck all my people, fuck all, fuck, fuck och till sist fuck. Jag tappade greppet och visste tillslut inte vad det var jag såg på. Keith liknade en pubertal 15 åring som saknar förmåga att utrycka sig, jag förstod verkligen inte vad Keith försökte säga, där han stod och skrek med ryggen mot publiken. Maxim syns knappt men sa efter en stund – Hello, i micken.. – Ah ett bevis på att den är på, tänkte jag. De droppade låt efter låt och publiken började tröttna och lämnade scenen. De lyckas få igång de få fans som var kvar med en hitkavalkad som framförs sömnigare än något annat jag har sett eller jag menar hört. För jag såg dem inte, det rådde totalt fotoförbud där de stod med ryggen mot publiken med anledning av förbudet fanns det inte heller några skärmar som visade deras svaga show. Lika bra var väl kanske det Prodigy är slut, helt slut, kan jag enkelt konstatera efter deras minst sagt pinsamma show. (Trotts förbudet så tog jag bilder av dem, hamnade i slagsmål med deras säkerhetsvakt och blev utslängd backstage med fri sprit som belöning, off the record)

Allt medan solen sakta gått ner har den förvandlat området till ett konstant kolmörker, som bryts av något ströljus från scenerna eller tälten. Det började bli rejält kallt och folk trängdes i tälten för att hålla värmen. Wu Tang drog fullt, mer än fullt, folk stod hopade långt utanför jättetältet i hopp om att få se legendarerna. Här snålades det inte med bilder utan Wu Tang poserar friskt framför kamerorna för att sedan projekteras upp på storbildskärmarna, precis som det ska vara. Wu Tang avslutade festivalens riktiga liveakter och lämnade plats åt deejays som kom att spela de resterande 18h.
Festivalen förvandlades till ett jätterave med inslag av allt. Ja, jag skrev rave för det är vad det kan liknas vid fast med olika sorters dansmusik.

Man fick se upp med var man satte fötterna i mörkret. Trampade man i något som liknade en vattenpöl så var det med all säkerhet urin då folk valt att uträtta sina behov spontant lite varstans. Då området kring baja majorna förvandlats till en stor pool av avföring och knappast något ställe man vill vara vid.

Publikhavet framför El Row är konstant det är här som det bjuds på riktigt bra musik. Sexig och energirik house, folket är i ständig extas samtidigt som konfettikanonerna sprutar glitter över dem. Mitt i folkmassan rör sig jättespindlar, gräshoppor och tusenfotingar. Det är en av de tre cirkusgrupper som underhåller med sina vidunder till fantasidjur. Det bjuds även på samba med en 15 meter hög stålfigur som dansar fram, fantasin verkar oändlig men nödvändig. För det är dessa kreatörer som sätter piff på hela festivalen med sina otippade utspel i de mest galna former som går i harmoni med musiken.

Monegros är en gränslös frizon i galenskap och musik. Stämningen är hela tiden hög och det är helt omöjlig att inte dras med i glädjen och musiken. Man är här för att ha roligt, bråk är det inte tal om. Som svensk är man van vid lerbad och regn. Det begreppet existerar inte i Monegros utan här pratar man damm och torka. Jag har aldrig sett eller tidigare upplevt en så galen festival i en jordhög som Monegros är, detta är en unik festival i sitt slag.

– Vad var bra med festivalen
Det bästa med festivalen var lineupen och blandingen av musik. En väl genomarbetad lineup mellan etablerade deejays och artister som bjöd på en komplett musikalisk resa. Det absolut bästa var när jag lyssnade på en otippad deejay som spelade en genre som jag normalt inte gillar men med sin perfektion ändå lyckas underhålla och göra den annars kanske dåliga genren intressant. Red Bull hade flera helt för mig okända namn i sitt tält som verkligen rockade loss och bjöd på fantastiska sett. Det var också i tälten som den ultimata musikupplevelsen infann sig. Allt blev komplett med ljud och ljus och stämningen var mer intim. Open Air scenerna var bra de med men man kunde inte få samma intensitet där utan det var mer opersonligt.

Det var inte bara deejays som kryddade festivalen utan även olika cirkusgrupper som imponerade med jätteinsekter och spektakulär akrobatik. Monegros slutade aldrig förvåna mig, helt plötsligt kom ex ett sambatåg som rytmiskt spelade batucada samtidigt som en 15m hög järnstaty dansade med, helt skruvat men roligt. Showen tog aldrig slut utan energin varade hela festivalen rakt igenom. Vilket normalt är svårt under så lång tid och framför allt mot småtimmarna då folk är trötta. Festivalstämningen bidrogs till stor del av besökarna som var där och skapade hela stämningen som man bokstavligen kunde ta på. Man måste säga att de har träffat sin målgrupp rakt i hjärtat och lyckats samla så mycket folk som bara vill ha kul är en sann prestation.

– Vad var det sämsta
Till att börja med; för att komma till Monegros finns det två alternativ 1. Ta bilen 2. Monegros egen chartrade bussar. Väljer man bussen måste man förskottsbetala senast dagen innan och den informationen finns bara på spanska vilket betyder att om man inte kan spanska så missar man den tämligen viktiga informationen. Dessutom har man inte betalat sin biljett och tänker lösa den kontant blir man ståendes med långnäsa på bussterminalen och kommer inte kunna åka med bussarna hur mycket cash du än har med dig för de godtar inte kontantbetalning. Det står inte heller någonstans. Det absolut största problemet är när man ska hem med bussen, ingen vet när de avgår eller från var, det finns ingen personal att fråga och hittar du någon som arbetar för festivalen kan de bara spanska om de ens är talförda. Du är alltså fast i ett Lala-land där ingen förstår eller vet något alls. Mycket frustrerande då man bara vill hem.

Monegros använder sin egen valuta”monegros” dvs Euros funkar inte!. Du höftväxlar in ex 10€, tillbaka får du en liten påse med monegros dvs pengar som du sedan byter mot ex en pizza slice. Kön till växlingen är enorm då man har 10 luckor för växling som ska täcka in 45 tusen besökare, kan lätt beskrivas som kaos, Det finns ingen infodisk eller kompetent personal på plats, om något händer är det kört eftersom mobiler är helt utslagna och ingen förstår engelska eller vad du försöker säga.

Monegros arrangörer vill nå ut internationellt med festivalen vilket märks tydligt i deras marknadsföring men de har missat den viktigaste detaljen, – Att all information måste finnas på engelska och framför allt den viktigaste informationen, men så är det inte. Det orsakar problem för många ej spansktalande.

Samtliga toaletter eskalerade och det bildades en swimmingpool av avföring kring dem. De gjorde att folk uträttade sina behov kring staketen vilket blev fruktansvärt äckligt. Men ingen brydde sig?.

– Sammantaget
En mustig festival för de som älskar dansmusik i och under alla former och konstellationer. Här bjuds det inte på popdans a’la SHM eller Avicii, utan riktig house, techno, electro, drum n bass, trance och dub step. Festivalen är långt ifrån radiodängor utan allt är noga selekterat med det tunga gardet deejays som representanter. En inspirerande och galen festival utan pekfingrar och stoppskyltar utan man bara kör, i full fart för fest. Trotts de påtagliga och irriterande bristerna så håller festivalen vad de lovar, nämligen bra musik. Något annat har de faktiskt inte lovat. Men det hade varit ett plus om de såg över sina brister, i vart fall efter de 18 år som de hållit på så kan man tycka att det borde kommit närmare en förnimmelse av ordning i kaoset i vart fall fungerande toaletter och utan egen valuta.

Tips och Trix För att ta sig till Monegros

Mitt tips är att utgå från Barcelona då har du 20 mil till festivalen.

Hyr en bil (40€) i stället för att ta bussen för 30€. Det är krångligt och du är bunden till ett system som inte fungerar, vilket betyder att om du missar bussen så är du fast. Med egen bil kan du även sova i den, 22h sträckparty utan vila är påfrestande mot slutet. Jag var riktigt trött och kunde inte uppleva de sista och bästa deejaysen rättvist då jag knappt kunde stå på benen av utmatning. Hade jag bara haft möjlighet till någon timmas sömn så hade jag lyckats fullborda upplevelsen.

Monegros är i öken det betyder stekheta dagar och svinkalla nätter. Ta med varma kläder. Du kommer att frysa dig fördärvad i shorts och linne.

Det blåser även sandstormar och dammar mycket på området. Därför använder många munskydd för att skydda lungorna från damm. Jag föreslår att du införskaffar ett sådant.

Öronproppar är jättebra, det blir jobbigt för hörseln efter 22h i konstant dunk.

Skor är viktigt, ta inte med finskorna de kommer bli förstörda av allt junk som ligger på backen samt sanden som slipar sönder dem.

Lämna kamera eller liknande hemma, det kommer bli förstört av all sand och damm som blåser. tag med dig så lite saker som möjligt, det finns förvaring men bara ett litet hus och där är det kaos när alla ska ha sina saker samtidigt. Så bär med dig dina saker i en bra ryggsäck.

Till sist, vatten, vatten och vatten det är en öken och dricker du inte kommer du torka ut.


Location

Visa större karta

 

Bra länkar

Billigt flyg hittar du här : www.vueling.com

Festivalens hemsida : www.monegrosfestival.com

Är det något mera du vill veta så tveka inte att höra av dig till oss.

foto/text leon grimaldi

No comments