Metal Gear Solid HD Collection

0

För 25 år sedan släpptes första Metal Gear. Jag minns det, och att det faktiskt pajade en hel sommar för mig, jag var likblek var inte ute en dag förens jag spelat klart spelet.
Så har det varit sedan dess, varje gång ett Metal Gear kommit så har man fastnad.
Nu har Konami valt att släppa ett riktigt onani-pack så här på 25-årsdagen med Metal Gear Solid 2 ”Sons Of Liberty”, Metal Gear Solid 3 ”Snake Eater” och Metal Gear Solid ”Peace Walker” i HD Versioner, och guess what? – jag har fastnat!!

De nya versionerna har gjort de gamla spelen riktigt krispiga och att spela dem igen gjorde mig inget alls, för de kändes som något nytt fast man gjort det tidigare, allt är så mycket mer piffat både i animationer och grafik.

För mig som älskar serien så är det inget att tveka på, tre toppspel till priset av ett är en fantastisk deal ett måste för dig som inte spelat Metal Gear men även för dig som är ett fan, för spelupplevelse är så mycket bättre.

Jag låter mig friska upp ert minne lite om ni glömt bort om hur de tidigare Metal Gear titlarna var.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty är en extra allt version av Metal Gears-grundkoncept med låsta kameravinklar och metroidvania-inspirerad backtracking, som får dig att gång på gång upptäcka spelets banor på nya sätt. Historien behandlar, för spelmediet, ovanliga teman i form av informationskrig, åsiktsförädling och barnsoldater. Sons of Liberty är på många sätt ett otroligt spel men sett till resten av samlingen är det också spelet som åldrats överlägset sämst med både grafik och spelsystem som stundom går på kryckor.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater är spelmässigt en betydligt mer hårdkokt upplevelse än de andra delarna i serien. Spelet kräver mer av spelaren, i form av tusen olika saker att hålla reda och som sträcker sig mellan allt från valet av kamouflage och utrustning, till att planera smygstrategi och hålla koll på Snakes hungriga mage. Samtidigt är profilen för spelet ursprungshistorien för hela Metal Gear-sagan, vilket märkligt nog gör det till ett perfekt första-spel för folk som är relativt obekanta med serien.

Metal Gear Solid: Peace Walker. Ett spel där Kojima och gänget tagit hela Metal Gears spelsystem, till en helt ny nivå av strömlinjeformad spelbarhet. Det märks tydligt att spelet egentligen är skräddarsytt för PSP-formatet med sina små praliner till banor, men det är inget som stör i sig. Tvärtom är det väldigt härligt att kunna få spela det för första gången med en riktig handkontroll och ett ordentligt onlinestöd, som inte kräver att alla dina vänner äger varsin PSP. Har du inte spelat det tidigare så är Peace Walker allena mer än tillräckligt för att du ska betala fullpris för hela samlingen.
De gånger som spelen faktiskt haltar är i det stundtals bökiga och nästan alltid överarbetade manuset, som gör att både mellansekvenser och andra dialogscener gärna klockar in över halvtimman. Ibland blir historien motsägelsefullt nog lite småtrist att hänga med i, hur engagerad du än är i händelserna och karaktärerna. Allt är stundtals så övertydligt och utdraget att du önskar att någon bara kunde komma in med en ordentlig mopp för att röja upp bland Hideo Kojimas verbala diarré. Samtidigt är detta ett relativt lågt pris att betala med tanke på att Metal Gears ambitiösa berättande saknar helt motstycke inom spelmediet.

No comments