Marc Ecko

0

Marc Ecko

-Mötet-

Fan va stort allt är. Den första tanken med NYC surrandes i huvudet på mig. Sällan som jag har känt mig så liten på jorden då jag rest mycket i mina dagar och gjort en hel del strapatser. Vilka är långt mycket större än att sätta sig på ett flyg i femton timmar och gasa hela vägen till storebror. Men ändå, det var nu som oskulden äntligen skulle spräckas ( det är så vi killar ser på ämnet oskuld, som ett äntligen).

5p3a1488

Man har ju sett äpplet på TV och i film och nosat vid ämnet då och då om man skall åka dit eller inte. Men nu var man här. I en stor vänthall med 40 graders värme 2000 tusen människor och 500 skrikande barn samt 15 stycken passpoliser som jobbar lika fort som en kommunalarbetare.
Men äntligen inne i storebrors plenisal NYC. Det var ju ingen tillfällighet att jag var här utan anledningen var att jag var lite intresserad av vad den här killen Marc Ecko håller på med. Man har ju sett den där noshörning lite härvar. Ett tag överallt sedan försvann den. Plötsligt dök den upp igen mer massivt än någonsin. Nästa alla amerikanska utövare som gjorde något galet hade loggon. Jag visste att Marc hade hållit på med graffiti under sina tidiga år men så mycket mera visste jag inte förens jag åkte over seas.

Jag bodde på ett ställe som jag kom att kalla Gay Paradise eller snarare Chellsey. Där man hittade massor med trevliga gay barer och strippklubbar med bara nakna män. Gillar man detta så ska man helt klart ta sig till 23 gatan 7e avenyn. Jag tog mig därifrån!?
Vilket gav mig vidgade vyer kring NYC och jag kunde snabbt märka och förstå hur stor den här killen Marc verkligen är. Man ser hans tröjor i stort sett överallt i hela NYC. Jag kan med lätthet säga att det var nog den vanligaste loggan på alla NYC bor som jag mötte. Inte för att jag sökte detta utan för att så var det. Jag gjorde lite research angående Marc vid några skilt spridda ställen för att kolla upp om han var profet i sin egen stad. Han är det, och alla de som jag pratade med visste lite om honom vilket ledde till många bäckar små och mina kunskaper blev omfattande.
Han är faktiskt en av det mest betydande männen på Manhattan som är under 40 år. Det är ganska fett kan jag tycka. Då jag själv är den mest betydande personen i tv rummet när jag håller i fjärrkontrollen. Så jag och Marc lirar lite i samma diversion fast på olika plan.

Jag ansåg mig välförberedd inför intervjun och var vid hans stiliga kontor vid Manhattan en halvtimma innan. Av erfarenhet brukar kändisar aldrig komma i tid och när det väl kommer så är det typ en timma sena. Så var det även nu, det gjorde faktiskt inget, för jag han bekanta mig med både hans sekreterare och närmaste man. Det blir lätt så när tre personer har tråkigt vilket det är när man får vänta. Jag fick också en privat rundvandring. Kontoret inhyste en liten basketplan där man kan köra 21 och 500 noshörningar i olika storlekar. Ett ganska luftigt kontor som utstrålar bizniz. 

Efter rundvandringen så frågar sekreteraren om jag tänker plåta Marc för an ser faktiskt bra ut. Fick mig att tänka  – Nej jag bär på dessa blixt jävlar och tunga as till kamera för att stärka denna planlösa motionsrunda i detta kontor som nu pågått i över en timma. Men andas in och svarar  – For shure. Med ett leende..

 

Men så whips Elvis has arrived. Blir in visad till hans personliga kontor som är inrett som ett pojkrum. Där sitter Marc med hatt och allt. Han ser nästan ut som jag, som en förvuxen pojke. Haha fan va nice en likadan filur som jag. Kommer snabbt tillbaka till verkligheten ger honom en i sammanhanget billig Whiskey vilket han blir överförtjust i. Jag brukar ge mina intervju objekt Whiskey de blir så följsamma då. Men Marc var smart han öppnade den inte. Det behövdes inte vi fann varandra direkt kanske berodde det på hatten. I rummet är jag starkt övervakad av hans närmaste – inga känsliga frågor. Men vi alla började garva rätt fort åt enkla skämt som Marc inte var sen att kontra med nästa sjuka grej så vi var tvungna att spela seriösa för några minuter. Allt detta utan en droppe Whiskey!

5p3a1495

Marc vad har du för bakgrund egentligen?
– Jag är graffiti artist från början. Uppvuxen i New Jersey.   

Hur var det att växa upp där?

– Det var helt fantastiskt. Jag bodde mitt i allt där det hände. Hela breakdance scenen blomstrade där. Hip hop och rock växte hand i hand och det var ett jäkla håll i gång.

Men var kom din graffiti in vore det inte roligare att kicka feta rhimes?
– Jo verkligen. Men jag var kass på det och inte var jag bra på att dansa heller. Men jag kände att jag ändå hade i den nya urbana kulturen att göra. Så jag plockade upp min bästa förmåga som var att rita. Jag började ramla in mer och mer på graffiti och det hela föll sig naturligt.

Och poff så hade du en t-shirt?
– Ja visst precis som i sagorna. Ne jag började testa olika tekniker och fastnade för t-shirts. De var ju fantastiskt att se när andra går omkring med ens tryck. Jag gjorde personliga saker på beställning. Det blev mer och mer populärt och min verksamhet växte i min pappas garage.

Vad gör graffitin så speciell i det här?

– Det är hela skapandeprocessen och uttrycket utan regler man gör det bara utan att hålla på att följa mallar för vad som är okej eller inte. Jag tycker det är det yttersta utryckssättet när det gäller att visa känslor, åsikter utveckling på.

Men du har ju haft en del att göra i rätten med det här.

– Jo det harhänt. Jag förespråkar inte skadegörelse på något sätt men jag var med och utvecklade ett spel till Xbox som blev lite för mycket för vissa där det ansåg att det var främjade

kriminella handlingar och dumheter. Men det har aldrig varit mitt syfte utan mer att trycka på konstformen och dess frihet.

ecko-reklamDu är ju en jäkel på media pranks?
– Haha du tänker på Air force one grejen. Jo jag kan inte annat än att skylla på för mycket Whiskey. Idén vet jag inte var den kom ifrån men vi målade ett plan som Air force one och taggade still free på den. Skickade tejpen till fox och så drog hela skiten i gång. Hade Fbi utanför min dörr i ett halvår efter detta.

Gjorde du det här för att jäklas med systemet eller vad ?

– Nej vi tänkte aldrig i de banorna utan vi ville bara göra en kul grej och gjorde det. Så här efteråt så blev det så mycket större än vad vi någonsin kunde tro. Vi trodde aldrig att de skulle köpa grejen.

Still free vad handlar det om?

– Det handlar om friheten till att utrycka sig då NYC förbjöd all typ av graffiti.

Idag är du en av Manhattans rikaste män under 40 bast. Är pengar viktigt för dig?

– Klart pengar är viktigt men det betyder inte allt. I mitten av 90 talet höll jag på att förlora allt jag ägde men lyckades ta mig tillbaka. Idag uppskattar jag varje dag som jag har ett arbete att gå till där jag kan göra något kreativt. Det betyder mest för mig.

Men du äger ett jätte kontor mitt på Manhattan du har stans fetaste bil park och en baseboll för 700 tusen dollar. Är Donald Trump din idol?
– Det där med bilarna vet jag inte men bollen stämmer. Det är nog världens dyraste baeboll, men unik, det är en världsrekordsboll. Och om Donald är min Idol kan jag direkt avvisa med ett ”verkligen inte” utan min pappa är det.

Varför då

-Han har alltid ställt uppför mig. Kämpat för familjen och gjort saker som jag inte förstod då men gör det nu. Saker fått betydelse för mig i vuxen ålder.

Vad är det absolut viktigaste i ditt liv förutom alla dina märken, Yoda figur och Noshörningar?

-Min familj. Jag älskar dem verkligen och allt jag gör har jag dem i första led. Det är viktigt med en stark familj.

Vad är grejen med noshörningar?
– Har haft en förkärlek till dem när jag var liten. Det är klumpiga när det växer upp men när det är stora är de stabila och starka och jag gillar hela den grejen verkligen.

Är detta anledningen till loggan?
– När jag presenterade den så hatade alla den och sa ”det ser ut som något outdoor märke” men jag var stark och ville ha något som bröt trenden. På den tiden hade vi Stüssy med en surf kille som hade en tag som logga och Kani likaså alla tag inspirerade jag ville ha något helt annorlunda något man kom ihåg.

Du gör ju Tv spel, kläder engagerad i stora delar av actionsportvärlden. Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag har funnit ett nytt intresse. Att inreda och renovera mitt hus. Det är fantastiskt kul.

Beskriv frihet med ett ord
– Unlimited

Se målningen av air force one

No comments