Mando Diao

0
Mando Diao

actionfigures.bw text/bild Leon Grimaldi. Header Mando Diaos pressbild

Ett gemensamt Beatles intresse mellan Björn och Gustaf la grunden för Mando Diao i Borlänge 1999. Fröet såddes för att växa till Mando Diao och Sveriges kanske största Pop/Rockband under 2000- talet. 2007 fick de P3´s guldmick för årets låt och årets liveakt följt av en grammis för årets rockgrupp. Bandet växte betydande i Europa och framför allt i Tyskland där folk är som galna i dem. Jag kan tycka att steget från Borlänge till den internationella scenen är ganska långt och vägen dit den samma, men Mando har lyckats ta det fullt ut. Säkert, stabilt och målinriktat. Lika träffsäkert som nya plattan ”Give Me Fire”. På samma sätt lika otippat om man kollar producentduon bakom ”Give me Fire”, Masse och Salla från forna Latin Kings. Albumet är deras absolut bästa och roligaste det har levererat.

Med det här i ryggsäcken träffade jag Björn och Gustaf, kärnan i Mando Diao. Gustaf kom först och vi små pratar lite i väntan på Björn.

 

Edge: Ny vaken?

Gustaf: Ja lite vi var och spelade in vår nya video i Tyskland. Kom hem i går.

 

Edge: Gick det bra

Gustaf: Ja, fast de är svårt att säga. Jag har aldrig fattat det där med videoinspelning. Det är inte så konkret, man vet aldrig hur bra det blir förens man har videon i handen. Med musik kan man höra om det är falsk men i film så är det annorlunda.

 

Edge: Så var är Björn tro

Gustaf: Han borde komma snart ringde honom tidigare.

 

Vi dricker en kopp kaffe småpratar om best of plattor och annat onödigt tills Björn kommer i en taxi.

Mer kaffe serveras, jag fyller min mugg. Vi pratar om deejay kulturen, trip pop och det bästa från hiphop perioden 1990-2000…Tills jag var tvungen att bryta på grund av tidsbrist och direkt till intervjuen som jag faktiskt var där för…

 

mandodiao  173Edge: Mando Diao var kommer det namnet ifrån?

Mando Diao: Egentligen från inget. Vi hade inget namn vi klurade och kom upp med Mando Diao som inte betyder något alls.

 

Edge: Hur lät Mando Diao då?

Mando: Det var ju bara vi två och det blev mest trip pop som producerades från oss. Kanske för att alla trummor var samplade.

 

Edge: Vad inspirerade er till det soundet?

Mando: Michael Jackson, Beatles och massa annat som låg i nittiotalets popådror .

 

Edge: Vägen från den typ av förebild till det som ni gör nu är ju ganska lång

Mando: Ja fast inte. När vi tog in en trummis då blev soundet genast råare och mera punk. Så vi körde ganska hårt och punkigt en tid tills vi fann melodierna och Mando Diao började formas.

 

Edge: Borlänge är en ganska liten stad hur har det påverkat er som liveband?

Mando: Helt riktigt det är litet men varje pub, klubb och kvarterskrog har en scen. Det var dit vi tog bandet och börjad lira på allt som erbjöds. Till sist så började folk att gilla oss och det kom fler än 5 pers till våra spelningar.


Edge: Har ni varit hårt styrda av erat skivbolag?

Mando: Vi har väll gått igenom allt det som alla band går igenom med skivbolag. Typ pressbilder där vi ser för jävliga ut och massa annat skit som vi inte orkar dra upp. Nu är det annorlunda eftersom vi har vårat egna bolag och nu synar vi allt.

 

Edge: Berätta lite om nya plattan

Mando: Detta har väll kanske varit den roligaste av våra plattor att göra. Inte minst för att Masse och Salla har producerat vilket för oss var helt otippat kort när vi fann varandra. Utan också för att vi faktiskt stod utan kontrakt och hade inga ekonomiska musklerförutom våra egna till att göra denna platta.


Edge: Masse och Salla eller ” The Salazar Brothers” som de kallas, kan du beskriva hur ni kom på idén att arbeta ihop?

Mando/Gustaf: Jag åkte ner med en demo mest på skoj som jag lämnade till grabbarna. Vi tog kontakt igen och jag åkte ner för att spela in demon. Allt var fortfarande på skoj status. Resultatet blev lysande, vi var alla imponerade av grabbarna, de skapade magi. Så vi bestämde oss för att göra en hel platta. Det var ett spännande möte mellan olika världar med ett resultat där jag stolt kan säga, – Detta är vår bästa platta.

 

Edge: Jag tycker ni kör ganska lite live i Sverige, varför?

Mando: Det är väll inte så lite i alla fall. Vi kör ju på några av de bästa festivalerna så får man ju tänka på att Sverige inte är så stort. Vi har anpassade spelningar och tycker inte vi behöver göra fler spelningar än vad vi gör nu. Vi kör även en heldel utomlands så vi är ett aktivt liveband men vi prioriterar var vi vill synas.

 

Edge:Ni har ju tidigare uttalat er om att Kent är ett trött dansband?

Mando: Haha de där är ju ommodifierat jag kan inte minnas att jag sagt något sådant. Jag kanske inte är någon stor fan av dem men trött dansband är väll lite drastiskt.

 

(vill du se videon klicka på bilden)

mandoEdge: Är det viktigt att vara kommersiell?

Mando: Viktigt och viktigt beror ju på hur man ser på saken. Vi skriver alltid musiken utifrån oss själva och det vi gör kan vi stå för. Att det sedan blir hits är ju kul och en feedback på uppskattning. När vi startade vår karriär och var med i en intervju för en sajt på nätet. Det var en indiesajt där vi la upp våra absoluta top tio låtar. Vi fick så mycket skit för att vara kommersiella. Men ingen kan ju bestämma vad vi skall lyssna på. Vi lyssnar på det vi gör och levererar det vi gör så får andra betrakta. Men att man skulle jaga kred i smala musikaliska kretsar känns väldigt konstigt för oss. Utan att bli accepterad för det man gör är det absolut viktigaste. Då kan vi ta att man kallar oss okreddiga i vissa kretsar det gör oss inget alls. Någonstans så är det faktiskt inte de som skapat Mando Diao utan det är vi därför ska de inte försöka förändra oss för vi bryr oss inte vad de tycker.

 

Edge: Har ni varit med om något helt galet på er turné

Mando: Vi lämnar inte ut något eller någon som bidrar oss med sina galenheter utan det stannar alltid innanför Mandos väggar. Vi har storys precis som alla band. Vissa saker kan man läsa om andra inte, vi låter det vara så. Det är en av de saker vi håller hårt på.

 

Edge: Hur kända är ni. Kan ni handla på Ica i Borlänge utan att bli antastade?

Mando: Ja det är inga problem med det. Där är man igen känd mer som ex snickarns son eller han som gick i någons klass osv. Värre är det utomlands, ibland är de helt galna.

 

Edge: I en lite stad som Borlänge brukar jante råda.- Att man minsann inte ska sticka upp och gör man det får man stryk. Har ni känt av det här?

Mando: Så var det ett tag för oss. Man kunde knappt visa sig ute utan att hamna i obekvämheter med herr jante. Men vi har alltid hyllat vår hemstad i alla avseenden och inte förnekat vår bakgrund. Så numera händer det inte så ofta att någon vill jävlas.


Edge:Vilka tror ni lyssnar på Mando?

Mando: Den generella lyssnaren är väll mellan 15-30år kanske. I vår publik hittar man allt möjligt folk. Från punk till pop älskare, säger rätt mycket om oss och vår musik.

 

Edge: Vad kan vi förvänta oss av Mando i framtiden?

Mando: Att vi kommer bjuda på bra festivalspelningar.

 


Fakta

Medlemmar

Björn Dixgård (sång, gitarr) Gustaf Norén (sång, gitarr), Carl-Johan “C-J” Fogelklou (bas), Samuel Giers (trummor) och Mats Björke (klaviatur).

Album

· 2002Bring ’em In

· 2004Hurricane Bar

· 2006Ode to Ochrasy

· 2007Never Seen The Light Of Day

· 2009Give Me Fire

Ep

· 2002Motown Blood EP

· 2003Sheepdog EP

· 2005Paralyzed EP

· 2006Long Before Rock’n’Roll EP

· 2006Tv and Me EP

DVD

No comments