Mando Diao

0

Mando Diao Släpper Nytt!!

 

mandodiao  173“The Malevolence of Mando Diao”
2CD + DVD
Release 7 oktober.
”The Malevolence of Mando Diao 2002-2007” sammanfattar och sätter på sitt sätt punkt för Mando Diaos första fem år som skivartister. Fem omtumlande år som startar med EP`n Motown Blood 2002 och slutar med albumet ”Never seen the light of day” 2007
.

Mando visade tidigt att de hade både talang, envishet och ett enormt självförtroende (kaxiga och dryga enligt vissa) för att lyckas med det som varenda band drömmer om. Det tar dem inte mer än fem år att etablera sig som ett av Europas största band,  de hinner göra fyra album som var och ett säljer hundrtusentals ex världen över. Replokalen i Borlänge byts snabbt mot de stora klubbarna och snart blir det europeiska arenor, festivaler, medverkan i TV-shower som Conan O´ Brian och Wetten Dass,  världsturnéer,  m.m, m.m …karusellen var i full gång.

Det var också fem år av stenhårt jobb,  bandet var i princip ständigt på turné, gjorde promotion eller stod i någon studio och arbetade med nya låtar.

Mando spottade ur sig en mängd hitsinglar de här enormt produktiva åren men vi lämnar dom ifred tillsvidare och koncentrerar oss nu på att istället lyfta fram de guldkorn som hamnat lite på sidan om.

Det nya albumet ”The Malevolence of  Mando Diao 2002-2007” innehåller alla de låtar som inte funnits med på orginalalbumen, B-sidor från singlar, EP´s och låtar som bara funnits tillgängliga på specialutgåvor av albumen. Totalt blev det hela 38 låtar när allt var räknat och klart och nu ligger dom snyggt fördelade på två CD. Dessutom innehåller också albumet den nyskrivna låten ”The Quarry”.

Följ med på en 2 tim 23 min lång utflykt i Mando Diaos förtrollade musikaliska värld,  en värld av  pop, rock, soul, blues, country, jazz, hip-hop och svensk folkmusik. En magnifik brygd som gör Mando Diao unika.

Slutligen toppas det här paketet med DVD´n ”Live & Unplugged – Mando Diao at Svenska Grammofonstudion”.

Här möter vi Mando Diao i sin renaste form; Unplugged. Bandets trogne följeslagare och turnéledare, Carlos Barth’s kommentar i filmen säger det mesta,  ”That`s what this is all about, you can take everything out and put them in a studio, set them on chairs, listen to the music and it´s great”. Filmen spelades in 2007 och innehåller både intervjuer och en rad hitlåtar från de här åren.

Innan vi helt lämnar Mando Diao 2002-2007 till sin vila är det några saker vi undrar över.

En gravsten på ett skivomslag har ett ganska starkt symboliskt värde och är förstås öppet för en rad tolkningar, kan ni förklara idén med omslaget lite närmare?

Idén med gravstenen kom till när vi började samla ihop låtarna till denna samling. Vi tyckte att det passade bra eftersom en era i Mando Diaos historia gick i graven när vi lämnade EMI 2007. Vi kände att vi ville ge låtarna förlängt liv och samtidigt en värdig begravning.

Det är en hel del fantastiska låtar som inte fåttt plats på det ordinarie albumutgåvorna. Hur ser ni på de här låtarna idag? Spelas några av de live t.ex.?

Vi har olika relation till alla låtar. Dom flesta har vi bara spelat när dom spelades in. Några har vi knappt lyssnat på medan en del tillhör våra absoluta favorit-Mando-låtar. Vi fick alla en riktig ahaupplevelse när vi började sätta ihop låtordningen till samlingen. Så spretigt material men ändå med den svårdefinierade röda Mando Diao tråden skinande genom alltihop.

Berätta något om den nya låten The Quarry?

Låten spelades in i soliga Californien i slutet av arbetet med vår skiva ”Give me fire” hösten 2008. Låten färdigställdes med hjälp av Salla och Masse i Red Lline-studion. Rösten som hörs i början av låten tillhör deras studiogranne Akob som till vardags spelar in arabiskdoftande bröllopsmusik.

Dvd´n som följer med det här albumet känns som en väldigt exklusiv inspelning och filmen är inte visad i några sammanhang tidigare. Vad känner ni för begreppet ”unplugged” idag, är det uttjatat eller något som ni gärna fortfarande gör?

Vi har väntat lika länge som våra fans på att denna fantastiska film skulle få se dagens ljus. Den passar perfekt in i detta sammanhang. Spelningen innehåller låtar från alla våra album på EMI.Att spela akustiskt är någonting vi gör så fort vi får chansen. Dessutom är de flesta av våra låtar skrivna på akustisk gitarr eller piano.
Det känns helt grymt att denna samling låtar äntligen ges ut.
Tack EMI för det.
/ Mando Diao

 

källa emi

foto Leon Grimaldi

No comments