12h i Madrid

0

12h i Madrid är kanske inte det mest ultimata för en stad fylld med sevärdheter, nöjen och stark kultur. Men ibland har man inget val. Jag var tvungen att mellanlanda här i väntan på mitt nästacolage

Med karta i högsta hugg så hade jag med diverse rådgivning lyckats markera ut de stråk som hade något att erbjuda. När man har kort om tid så kan man inte se allt utan man måste göra det enkelt och bra. Så varför inte bara göra en urban fotvandring med gatukonst som huvudsak, och så blev det

.
Mitt hotell låg nära flyget men ganska långt ifrån city. Därför var jag tvungen att ta T-bana in till Madrid. Förmodligen missade jag massor av bra ting ovan jord, medens T-banan tog mig fram underjord.

El Barrio De Chueca där stannar vagnen. Kliver av trots att kl är 16 00 slår solen mot mig som ett stämjärn som skär igenom färsk björk. Det är varmt, doftar mat och mycket folk kring det lilla torget som omsluter tunnelbaneuppgången. Chueca  jämförs  ofta med London´s Soho, New Yorks Greenwich Village. Men det här känns varmare, gemytligare och mer känsloladdat. Här möts kulturer och livsstilar i en stor smällkaramell.

Det är söndag, trots det råder det hög aktivitet kring alla de små pubbarna som ligger tätt intill torget. Alla verkar vara kompisar, överallt sitter det folk, par, grupper som pratar och skrattar. Någon har med sig sin gitarr och sjunger. Det råder något som liknar hippie värme över stämningen, – Peace and love.  Det här fann jag aldrig i New York, när jag i stort bodde kant i kant med The Village. Men den stämningen finns här, vid Plaza De Chueca, jag ville gärna slå mig ned, dricka en god ljus öl, men jag hade inte tid. Jag måste hitta gatukonst. Butikerna började slå igen i takt med att solen gick ned. Då slog det mig, varje skyddsplåt till var butik pryddes av en kreativ målning. Väggar och gränder var också även de utsmyckade med konst.

Passerade de kända homokvarteren, samtidigt som jag hade kameran i högsta hugg. Ett gäng kineser ville vara med på bild. Jag slutade utslagen vid en restaurang.  – Mat..!!I ärlighetens namn var det inte det lättaste att få tag i bra mat i dessa kvarter. Utan enklaste cafémat typ jordnötter eller smörgås fanns tillgängligt. Man stod i baren och käkade, slängde serveter och bestick på golvet när man var klar. Samtidigt som rökarna bolmade i ansiktet på dig. Ordet smaklig måltid fick plötsligt ett värde, och det fann man tyvärr inte här. Jag  valde vegetariskt, jordnötter och öl.

När mörkret hade lagt sig förvandlas kvarteren och krogarna till festivalstämning. De blir helt proppat med folk kring i stort sett alla barer som ligger i området. Fri entré och 20eur för en 6:a drink. Detta var normalpriset eftersom det överfyllda stället inte var glamoröst, de hade inte ens en deejay. Jag utgår från att det var billigt för att vara Madrid.
Klockan blev midnatt och jag var tvungen att ta mig hem. Det var inga som helst problem, T-banan fungerade klockrent. Jag ramlade in på mitt hotell en timma senare för några timmars sömn.

Madrid är en levande stad, i vart fal kvarteren kring Chueca.  Något annat han jag inte se. Massa rolig shopping, mysiga caféer . Att bara sitta och dricka en kaffe och titta på allt folk som passerar är en cirkus show i sig. Helt klart ett område som är värt ett besök om du har vägen förbi.  Jag kommer åka dit igen för att göra en djupare dykning i Madrid men detta var det jag han på 12h innan flyget bittert tog mig tillbaka mot Sverige.

Text/Bild Leon Grimaldi

No comments