Art

Ma´Claim

0

Ma´Claim

maclaim


Många kallar deras form för perfektionistisk och pretantiös och reflekterar inte gatans råhet och graffitins kultur i från sin inre själ. Andra liksom mig ser det lite djupare och inte kan böja sig för deras skicklighet och snirlika budskap som många gånger skakar runt skallen.  Graffphoto kallas stilen som Case, Akut, Rusk och Tasso utför i crewet Ma’Claim. Med tekniker från air brush använder de sina cans för att så fotolikt skapa sina kreationer.

62 De blandar alltså fotolika bilder med grunder från graffitin. en teknik som har tagit konsten ett steg vidare. Visst skall graffiti vara enkelt snabbt och snyggt på samma gång. Ma´Claim pysslar inte med graffiti utan med graffphoto vilket man skall ha klartför sig innan man börjar kalla dem för äkta eller inte. Men att detta skapar nya trender inom scenen kan man inte blunda för. Samtidigt så uppmutrar de andra konstnärer till att kanske lägga ner mera tid och tanke bakom sina målningar i stället för att bara kasta färg på en vägg.

Ma´Claims historia går tillbaka till 1999. Grabbarna arbetade av ren tillfällighet med samma projekt på olika håll dvs Case, Akut, och Rusk. Ingen kände varandra förutom Rusk som hade lite kontakt med Akut och Case de bestämde sig för ett möte i den lilla staden Wiedmar och Rusk plockade med sig Tasso. Namnet Ma´claim kom till, ett viktigt val. De ville skilja sig från mägden inte bara i sin konst utan ochså med ett namn som föder intresse och originalitet.

Ryktet kring deras originella stil “graffphoto” spred sig som en löpeld igenom de tyska kvarteren. De tyska magasinet “Backspin” bestämde sig för att göra en artikel. Innan det var de kändamen inte erkännda. 2001 släpptes artikeln och deras rykte var erkänt. – Mästarna av graffphoto.

61Ma´Claim lever i nutid och kämpar hela tiden på att ta saker vidare. De är en direkt reaktion på samhället, miljön och människorna vilka de ger tydligt utryck för. Men det är klart sågade av de klassiska graffkonstnärerna som anser att använda sig av mallar och linjaler är direkt fusk och har inget med street konst att göra. Självklart är denna konstform som att släppa en bomb i en hönsgård. Men enligt dem själva – Vi förmedlar bara en känsla gilla den eller inte.

Att tro att någon i Ma´Claim saknar rötter är helt fel. Alla i Ma´Claim har varit seriösa graffare av traditionelt slag, då och då kastar de upp en klassisk målning.  Som de ger uttryck för- Utveckling föder kreation. Graffphoto är en naturligväg att gå för oss. Något vi själva har valt.

För mer info

www.maclaim.de

No comments