Lowpro Whistler BP 450 AW II – Väskan för äventyr

Inte sällan står man där utan fotoväska som rymmer allt det som behövs för en outdoor -plåtning. Äntligen har jag hittat lösningen på det problemet. När jag syftar på outdoor, pratar jag om att ta sig upp för en alptopp och plåta, eller vid ett stormande hav eller varför inte fåglar vid en lugn sjö. En väska som sitter skönt på ryggen under transport, kvalitetsväskor där vikten balanseras väl ut igenom remmarna. Lowpro är duktiga på att göra väskor för fotografer med krav, väskor som helt enkelt tål stryk och samtidigt skyddar utrustningen komfortabelt.

Inledning
LOWPRO Whistler BP 450 AW II är en uppdaterad version av föregångaren med samma namn. Lowpro har arbetat med passformen och gjort den bekvämare. Uppdaterade versionen är dessutom ca 30gr (3,09kg) lättare och har 3 cm större (33 x 25.5 x 60 cm) lagringsutrymme än föregångaren. Kanske inte upplevs som mycket men det gör skillnad. LOWPRO Whistler BP 450 AW II rymmer mycket, som du kan se på bilden.

Lowpro Whistler BP 450 AW II

allt detta rymmer Lowpro Whistler BP 450 AW II

Lowpro har gått ifrån kassettprincipen som fanns i den tidigare modellen. En funktion som lätt fotografen plocka ut innanmätet, jag hade en hatkärlek till systemet. Visst är det bra att kunna ta ut kamerafacken men vad ska jag med en fotoväska till som inte kan ta en kamera? Samtidigt känner jag att det är bra att kunna variera väskan efter behov. Men behovet kom aldrig att handla om något annat än att använda den som kameraväska. Det finns som bekant lättare och bättre väskor att använda som ryggsäck än den här. Så ja, en funktion som var rätt onödigt nödvändig och plockades rättvist bort. En utveckling i rätt led kan man sammanfatta det.

Smart
Som min bild vittnar om är det gott om utrymme. Smarta lösningar har utnyttjat väskans fulla kapacitet inget lämnas åt slumpen. Varje söm är uträknad och fyller tydlig funktion. Du kan både få med skidor, stavar och fotoutrustning utan problem. Öppningarna till väskan är rejäla, och dragkedjor som gör dem enkla att öppna även med vantar på. Locket till utrustningen är vikbart, du behöver inte slita upp hela väskan för att få ut kameran. En funktion som är bra om du ex står i djup snö och ska plocka fram kameran och vill minimera snö i väskan.  Väskans front har en separatficka som är tänkt som övrig utrustningsficka. Lowpro har på sin reklambild stoppat in klättringsutrustningen i det facket. Jag förvarar ex extra strumpor och lager i det facket. Helt klart en bra utrymme som är lättåtkomligt. Självklart finns även ett topplock. Topplocket tycker jag är alla fotoväskors bästa detalj, även här har Lowpro låtit göra en rejälficka. Här har jag mina extravantar och och eventuell snack och verktyg. Saker som man enkelt vill trolla fram snabbt. Du kan plocka bort bottenlagret i fickan och det ger dig direkt access till kameran från toppen. Men då ryker funktionen som extraficka. Midjebältet har en stor fick på sidan, kanske den största bältesficka jag sett på en kameraväska. Du får enkelt plats med två Nikon D5 batterier i facket. Självklart finns det även laptop-fack närmast rygg.

Väskan är stabil att ställa ned, med bred botten står den stadigt. Fodret i väskan omsluter och skyddar utrustningen bra. Hela väskans yttre är försluten i gallon, lätt att torka av och skyddar mot väder. En bra funktionen är sidodragkedjorna som kan göra din väska något djupare, eller grundare beroende på utrusning. Med fullt öppnade sidor ger väskan utrymme för en stående 24-70mm utan att väskan bular sig. Den extra centimetern gör gott.

Nackdelarna
Lowpro Whistler BP 450 AW II är inte en lätt väska, 3kg är tung torrvikt även om den nya versionen blivit något lättare. Väl medveten om att det är svårt att göra lätta kameraväskor pga foder etc så borde Lowpro se över materialval inför nästa generation. Det finns lättare material att tillgå, jag spekulerar i att möjligen hade väskan blivit för dyr om man valt den typen av material. Men hoppas att en förbättring sker, vikt är viktigt.

Jag saknar även dedikerad plats för ex camelback utanpå ryggsäcken. Vatten och elektronik bör hållas separat från varandra. Du kan givetvis placera den i yttrefacket men på bekostnad av plats för extrasaker.

Den kraftiga midjeremmen är i vägen när man  öppnar väskan. Förstår inte riktigt hur de tänkt under konstruktionen, att brottas med en bred rem när man försöker byta lins snabbt är smått…irriterande!

Lowpro Whistler BP 450 AW II

 

Sammantaget
LOWPRO Whistler BP 450 AW II är en kvalitetsväska för dig som utsätter din utrustning för prestation. En personlig sherpa som kompromisslöst skyddar och bär din utrustning tryggt oavsett väder eller miljö. Trotts sina brister är den briljant och gör sitt jobb helt utan krångel. Funktionen är lika tydlig som priset, ca 5000kr. Det är vad en bra väska kostar, byggd för att klara flera år av slit och påfrestningar. Har du dyr utrustning du säkert vill ha med dig ut i skogen, utanför pisten eller på berget då är LOWPRO Whistler BP 450 AW II det absoluta verktyget. Det blir bara tramsigt att snåla på det som skyddar din utrustning bäst, nämligen en rekorderlig väska. LOWPRO Whistler BP 450 AW II finns även i en mindre modell vilket är att föredra som day pack.

Foto/Text Leon Grimaldi