Lensbaby gör ditt fotande kreativt

0

Lensbaby vill jag i korthet beskriva som Photoshop på burk. Den tar fotograferandet tillbaks till sin levande form, där jag en gång började och blåser liv i den sterila digitala världen av perfektionism. När du sätter på Lensbaby på kameran känns den pånyttfödd och bjuder in till fotogeniskglädje. Detta är min inledning i korthet då jag fortfarande är imponerad av vad de enkla små linserna presterade.
Bakgrund: Jag kan utan att skryta ge mig själv titeln som erfaren fotograf med flera shoots i veckan för både magasin och reklam och har fått en del utmärkelser för bästa bild och utställningar på samvetet. Därför är jag ganska kräsen i mina val av utrustning och synnerhet när det kommer till linser. Jag ställer krav, och vad menar jag med krav? Först och främst ska sakerna vara lätta att hantera. Jag är känd för att arbeta snabbt och då måste allt fungera enkelt och utan krångel, kvalitén måste vara god och jämn,,..Inför testet la jag alla mina fotofobier och krav åt sidan, för att ta hänsyn till Lensbaby med dess enkelhet och utförande, och gjorde mig beredd på en ny värld.
Jag valde att använda min Nikon D7000 under testet som är en utmärkt kamera för Lensbaby, men också en helt vanlig konsumentkamera, vilket gör saker rättvist mot dig som kanske inte sitter på kamera hus för 100tusen. Men om du gör det fungerar faktiskt Lensbaby utmärkt även till dem.

Om jag nu kallar mig aktiv fotograf varför testa dessa billiga linser och inte nöja mig med mina glimrande Nikon original? Det är ganska enkelt, jag vill ha roligt när jag plåtar på min fritid, det behöver inte nödvändigtvis bli det med en lins för 20 lax. Därför så såg jag detta som ett intressant alternativ till att finna glädjen i fotograferingen utanför min uppstyrda vardag.

Jag kommer från den gamla skolan med film. Det var där jag startade och faktiskt där jag fortfarande är kvar även om det digitala är mitt huvudsakliga redskap. Jag har även foto som hobby inte bara som jobb. Det känns extra skönt att hänga av sig D4:an efter en lång vecka och plocka på sig en analog kamera helst Spotomatic eller min Pentax 67.  De gamla kamerorna lever i mina händer på ett vis mina digitala inte gör. Digitalt saknar själ, stil, karaktär och kreativitet. Jag vet att det inte är så, men det känns så. Jag har testat olika metoder för att finna samma glädje i det digitala men har inte hittat dit förens jag fann Lensbaby och dess fantastiska värld.

Vad är Lensbaby? det är en samling enkla linser och adapters som levereras i stilfulla kartonger. Det finns en buffé med tillbehör, linser, glas och adapters som du fritt kan kombinera mellan varandra. Var adapter har sin funktion. Jag testade så gott som allt jag kunde och fastnade för nedan.
Scout Fisheye: Scout är en fast adapter som tillskillnad från de andra i serien som är rörliga. Den levereras med ett fisheye som trotts sin lilla storlek är förvånansvärt bra. Dock kunde vinkeln vara lite vidare. Den ger trotts det en stilfull retrokänsla som påminner om Nikons gamla fisheye den sk svampen. Det fina med scouten är att den är strikt, om du är trött på förvrängt perspektiv så kan du stoppa i en normal 35:a eller 80:a så har du en lätt och bra lins som fångar karaktärsfulla bilder på ett snyggt sätt. Om du ska plåta med Lensbaby så är scout ett måste att ha med i samlingen. Prisvärd och bra. Bilderna på hunden i rörelse, huset och maskrosorna är tagna med Scout vidvinkel, och porträtt på hund med scout 80mm
Total Control: Gillade jag mycket, kanske mest för att jag slängde in ett makroglas och plåtade närbilder på allt jag kunde. Man fokuserar igenom att klämma åt adaptern som ser ut som en halv damsugarslang och med dess vingar sedan låser upp linsen. Kontrollen är total när du väl finner den. Med makroglaset så blev det en mjuk oskärpa när man kör kort skärpedjup. Detta är en rolig kombination som ger snygga närbilder med effekter som inger briljans. Bilden på ögat är tagen med macroglas.

Composer Pro Sweet 35: Föll jag först för, då min favoritlins är 35 mm vilken också följer med Composer pro kittet.. Linsen i sig bjuder på bra kvalité trotts sin enkelhet. Det som är skiljer nya versionen av 35mm mot den gamla är att du ställer slutaren direkt på linsen och inte som tidigare igenom att skifta skivor i linsen. Poängen med Composer är att förställa fokuseringspunkten sk Sweet spot och skapa oskarpa och skärpa på ett mer galet vis. Till en början var det inte helt enkelt att få kontroll över fokuseringen och det tog mig lite tid innan den satt. Men när man väl har kommit underfull med tekniken går det riktigt bra. Som jag inledningsvis skrev så gör sig 35:an väldigt bra. Jag stoppade även in 80:an vilket också fungerade toppen bra!. Vill man bli mer strikt kan man låsa linsen i rakt läge då fungerar den som en vanlig adapter ex som Scout. Composer är en kul lins som levererar balla effekter och blåser liv i annars ganska tråkiga bilder. Bilden på flickan, kakorna är tagen med den och 35mm.

Muse: Är egentligen samma sak som Composer fast mycket enklare. I stället för att ha en ledad adapter i aluminium så har Muse ett plaströr som påminner om en damsugarslang. När du fokuserar trycker du lätt ihop slangen och fokusen ställs. Den är snabb och lättarbetad men du kan inte låsa vinkeln som i Composer vilket gör den aningen okontrollerad, men rolig.

Att skapa effekter på plats är riktigt roligt och det blir bra,det plockar fram kreativiteten. Skapandet blir otroligt enkelt och man kan få till fantastiska bilder direkt på plats utan trix i Photoshop. Vill man vara seriös och fota bilder utan effekt men med skön karaktär är det bara att slänga in scouten med 35:an eller 80:an. Då har du en bra kombination för porträtt, vidvinkeln är även den ett roligt inslag. Plastlinserna ger en karaktäristisk oskärpa som mjukar upp landskapsbilderna rejält och ger dem en mer artistiskglans.

Vill du göra ditt fotande roligt, och ta fram din kreativitet utan att bli urfattig så är Lensbaby ett enastående alternativ. Det finns inga andra märken som kan ge så mycket olika kombinationer som Lensbaby kan. Konceptet är enkelt, du köper en grundadapter sedan köper du till vad du behöver. Utbudet är stort och trotts sitt billiga pris håller de en förvånansvärd hög kvalité. Dock kan jag tycka att linserna 35 och 80 känns lite rangliga men fungerar toppen bra.
Lensbaby har faktiskt plockat fram barnet i min fotografering igen, och jag kan starkt rekommendera dem. I vart fall testa dem om du har tillfälle.
Vi testade med Nikon men Lensbaby finns även för Olympus, Canon, Sony och Pentax.

Alla bilder är direkt ut från kameran ingen efterhantering i Photoshop eller liknande.

För priser och mer info se  www.lensbaby.com

 

No comments