La Parkour

0

 

La Parkour Paris

– Kanske de bästa i världen-

text/bild leon grimaldi

flareNär man säger Frankrike och Paris. Så tänker man caféer, Eifeltorn, triumfbågar, konst och framför allt mode. Så jag tänker inte beröra den genre av den sköna staden Paris som har så mycket mera att erbjuda. Funderade på vad det här mycket mera var, samtidigt som jag slängde mig på ett flyg till Paris med Norwegian air eftersom det var ett bra och billigt alternativ. Dessutom landar de nära den franska huvudstaden. Placerade mig på Hôtel du Levant som var hyfsat billigt med tanke på läget, centralti Quartier latin. Ett område fyllt med trevliga barer och restauranger. Men det var som sagt inte därför jag tog mig dit utan för ”allt det andra”. Nämligen La Parkour och gänget Yamakasi!! Jag mötte upp Laurent Piemontesi ,William Belle, Chäu Belle – Dinh vilka är grundare till ett gäng som kallas för Yamakasi. Både William och Chäu är bröder men och så kusin till legendariske David Belle. Som av många anses som grundare till La Parkour och som kan ses ibland annat madonnas video och nya James Bond.Tony Thick och Anjulack Bolinleuth som även de båda proffs och tillsamman med de övrig 3 ingår de som en del av Majestic Force och Yamakasi. Men är även den inre kretsen av world wild souls. Nåja många olika grupper i samma gäng kan man säga lite krångligt för den icke insatta. Men det som är viktigt är vad de gör och vad de ska göra och deras tankar kring det de gör. Jag kontaktades av deras manager för ett litet samtal om de myt omspunna killarna. Jag fick förklarat för mig att de precis gjort en tv show och sedan 2 veckor tillbaka har haft en så kallad camp eller möte med utövare från hela världen så grabbarna är lite trötta och behöver egentligen vila. Men efterom vädret är bra och tycler det är viktigt att synas i Sverige så är de spända på att möta upp dig.Efter en 10 minuters färd bakom Bruno (managerns namn) igenom paris ödmjuka trafik ( som egentligen kändes som en timmas dödsfärd) så var jag framme vid deras tränings plats. Jag blev presenterad för de alla plus ett gäng nybörjare som de tränar för att ge sporten nya utövare. Trots det tog de sig tid att för en intervju.

5p3a4570Du Châu den här Free Running och La Parkour vad är skillnaden egentigen?

Att Free Running är en engelsk och internationell översättning av La Parkour.

Men vissa La Parkour utövare anser ju att det är en kommersiell variant av just Parkour och därmed inte accepterar Free Runners?

Det är sådant nonsens att man inte tror det är sant. Vi gör ju exakt samma saker och vi älskar det oavsett om de kallas Free Run eller Pakour det är precis samma sak. Det är just dessa typer av argument eller beteende som vi vill slå hål på. Hur ska vi kunna utveckla sporten när inskränkta dinosaurier med ren okunskap sätter sig på tvären och faktiskt direkt förstör med ohållbara argument.

Men Ni vill ju försöka hålla er borta från kommersiella medier eller tävlingar.

Nej vi gillar kommersiella tillställningar men vi är inte sponsrade. Vi vill inte, vi klara oss bra ändå. Vår mardröm är att ex ha en sponsor som bokstavligen tapetserar deras logo på oss utan att förstå sig på sporten. Därmed slutar vi representera oss själva och vad vi gör utan bara ett skitigt varumärke. De gillar vi inte. Vi tar betalt för våra shower eller stunts vi behöver inte få en tröja för att kunna gör det med ett märke vi inte kan stå för.

Det känns som det är lite politik bakom erat tänk?

Det är klart det är det, vi är oerhört selekterade i vad vi gör. Många drar i oss och vi har massor att göra. Därför så är det viktigt för oss att kunna representera något vi kan stå för.

5p3a4931Berätta lite mera om world wide souls?

Det är vi som är här plus utövare i hela världen. Det är ett utryck för frihet.. Det är viktigt för utvecklingen och ett sätt att få folk förstå innebörden med parkour som konstform och livsstil. Inte så mycket om hur högt man kan hoppa utan att man representerar kulturen och varandra för de vi gör inom Parkour. Där alla är delaktiga till ett att trycka saker framåt oavsett om man är proffs eller inte. Vi kan göra massa bra med sporten om man är många ex roligare tävlingar utan stora logotyper, konvent och camps. Där alla är delaktiga och sluter upp.

Ser att ni har lite nybörjare här, kan alla lära sig La Parkour?

Ja självklart så länge man har lite fysik själv och stark vilja så kan alla det. Det är en roligare typ av fysiskträning än ex ut och springa. Många som kommer hit ser det nog som en alternativ träningsform.

Hur är La Parkour i Frankrike?

Det är bra, sporten växer jätte stort just nu. Vi får bra feedback och får massor med roliga erbjudanden. Vi lever på det här, så för oss är det skit kul att vi har fått så positiv respons och att folk uppskattar det vi gör.

Är det lätt att finna bra spotter i Paris?

De kryllar av dem, det är egentligen fantasin som sätter gränser.

5p3a4316Säger han och studsar i väg för uppvärmning. Paris bokstavligen kryllar av vackra och konstnärliga spotter. Jag ångrar att jag inte haft möjligheten att ta med filmkameran för detta är en bildskön sport i en fantastisk miljö som Paris inbjuder. För er som varit i stan så vet ni exakt vad jag pratar om. För er andra, ta er hit och testa på La Parkour ni kommer att bli fast de kan jag lova. Det enda som krävs är ett par träningsskor och ledig klädsel, en nypa mod och så klart aningen smidighet. Sedan så bjuder Paris på hela sin skönhet helt gratis. Grabbarna bevisade  Paris alla möjligheter igenom att ta sig flera kilometer helt obehindrat över både vatten, hustak och höjder. Det var sannolikt en utmaning att ens hinna med. Gjorde så gott jag kunde för att få till någorlunda bilder.

Flygbolag : Norwegian Air

Hotel: Hôtel du Levant men finns massa andra alternativ jag tog det för det var helt ok i pris med tanke på de centrala läget 130 eur/natt.

Bra och rolig restaurang: Michael Angelo /Cucina Italiana hittar du på; 3 Rue André Barsasacq i närheten av Pigall.

La Parkour Athleter: William Belle, Laurent Piemontesi; Tony Thich, Anoulack Bolinleuth

Kontakt/ Crew: Art du deplacement, 2ws – World Wild Souls, www.majesticforce.com

No comments