Kite Sälen

0


Att kitesporten har växt igenom åren är knappast någon nyhet eller ens en tillfällighet. Utan en naturlig utveckling av de alternativa sporterna som

5d4g0795
5d4g0923
5d4g0625
5d4g0870

sätter lite piff på vardagen. Vinter eller snö kite är väl besläktad vågkite som har ett starkt förankrat  till skillnad från snökiten som är lite färskare. Fördelarna är många med vinterkiting, dels så är du oberoende av lift du kan göra om fjället till en lekplats helt oberoende av pister. Gillar du att åka fort så kan du använda varje kvadratmeter av de miltals vidder som breder ut sig över kalfjället.

Lastade bilen och lämnade den blaskiga storstaden mot ett vitt Sälen. Sälen är bra därför att det är lätt tillgängligt och har stora ytor på kalfjället att leka runt på. Det är även här Kitecenter håller till där du kan boka kurser. Det hade jag gjort, en privat lektion med bus och äventyr. Bara 3h bilfärd så har man gnistrande snö, jag checkade enkelt in på kitecentrets egna lilla kollektiva boende som är helt perfekt, om man inte har krav på jacuzzi eller vikt toapapper dvs. Här sover och äter du, inget annat, resten av tiden är du i backen eller jag menar kalfjället och flyger kite.

Erik är en erfaren kitare som även är en av instruktörerna. En ödmjuk och kunnig kille som beskriver landskapet med stor kärlek och passion. Han är noggrann med säkerheten, talar om risker och vikten med att alltid ha utrustningen i toppskick. – Alla kan lära sig kita på mindre än tredagar, har man bara skid eller snowboardvana så är det värdens enklaste grej, övertygar han.

Det är en del nybörjare i gruppen som tar sig försiktigte fram i sina försök att hitta de rätta vindarna.  Erik och hans kollegor hjälper dem till rätta, tipsar och guidar dem för att de skall komma rätt i vind och framför allt hur man stannar.
Erik instruerar flera olika grupper om dagen det är mycket företag som bokar kurser för att sätta lite färg på de annars så trista konferenserna som de placerar i Sälen. – Kite är ett toppen alternativ att komma ut i naturen på ett annorlunda sätt menar Erik.

Grupplektion är slut, Erik och de andra instruktörerna tar sina kiter och jag min snöskoter med kamerautrustning i. I över 50km/h flyger de fram över de djupfrusna och svinkalla landskapet. Det råder ingen tvekan om att lekfullheten blomstrar bland killarna . Kullar och snödyner är rena lekplatsen för entusiasterna. Att det är kallt är något som vi alla har glömt i samma stund som leken började.  Jag med mina frysblåa fingrar trevar efter reglagen på kameran, samtidigt som jag försöker fånga dem på bild. Det går fort, de flyger högt, känslan av frihet är ett faktum. Under två timmar röjde vi runt på kalfjället sedan kom mörkret och vi var tvungna att avsluta dagens lekstuga med hemfärd och en välförtjänt kopp varmchoklad i timmerstugan. Jag sov gott den natten, i den lilla timmerstugan som för tillfället var mitt hem.


Om du vill testa kitesurfing i sälen så använd denna länk för mer info www.kitecenter.se
Du behöver praktiskt taget inget själv,  har du inte skidor eller snowboard finns även det att hyra. Resten lämnar du i händerna på Kitecenter och du kan lita på dessa herrar, de är erfarna och utbildade.

Text/Foto Leon Grimaldi

No comments