Kingston släpper superkorten Canvas Go och Canvas React

Lexar och Sandisk var länge de märken jag använde mest. Kanske för att ett relativt fattigt utbud av alternativ i butikerna, och viss rädsla att testa något nytt.  Trots att jag många gånger suttit och svurit över att en heldagsjobb gått förlorat. Trist, ja! Men framför allt kostsamt och dessutom pinsamt att behöva ringa kund och berätta att något gick väldigt fel. De flesta moderna kameror har två kortläsare att kopiera till. Sant, men poängen är – Ska ett relativt dyrt minneskort verkligen ge upp utan vidare. Nej, självklart inte, men tyvärr den bistra sanningen mellan mig och Sandisk.

I ett spann på 100 tusen bilder började  Sandisk strula vid ca 65000 exponeringar medan Kingston rullade vidare som inget hade hänt. Därför kan jag med gott samvete säga – Kingston håller hög kvalité.

Nu släpper Kingston sina nya kort ien serie de kallar Canvas som riktar sig till proffs och semiproffs som kräver lite extra ”uff” av kortet. SD-kort med  300 MB/s UHS-II kommer med en kortläsare för att prestera snabb överföring. Nackdelen med kortläsare är att det inte är USB-C utan vanlig standard. Kanske främst för att Kingston tillhör PC-Världen och inte riktigt adopterar Mac-standard. Oavsett vilket är det ett high end kort för dig som kräver det där extra.

Vad är Kingston Canvas 300Mb/S

Kortet har stöd för den senaste UHS-II-standarden och de avancerade läs- och skrivhastighetsklasserna U3 och V90. Med Canvas React Plus SD i kameran kan du ta bildserier med en registreringshastighet upp till 260MB/s. Utan att behöva oroa dig för fördröjningar eller att filmer skippar samtidigt som du rationaliserar och effektiviserar arbetsflödet tack vare den medföljande UHS-II SD-läsaren. Med överföringshastighet upp till 300MB/s går efterredigeringen smidigare och du kan enkelt hantera tunga arbetsbelastningar eller spela in film i hög upplösning.

  • Ultimata hastigheter till stöd för professionell kameraanvändning.
  • Spela in 4K/8K-bildserier i hög hastighet och ultrahög upplösning utan att filmen hackar.
  • Avancerade prestanda för yrkesfotografer och digitala filmmakare.
  • Optimerad filöverföring tack vare medföljande UHS-II SD-läsare.
  • Robust.

Vem är Lillebror Kingstons Canvas Go! Plus microSD

Överföringshastigheter upp till 170MB/s Canvas Go! till ett riktigt snabbt microSD-kort och effektiviserar arbetsflödet. Det har stöd för läs- och skrivhastighetsklasserna U3 och V3 och kan användas för att spela in 4K-videor i ultrahög upplösning, utan att du behöver oroa dig för låga registreringshastighet eller att filmen ska hacka. Dessutom kan du enkelt och smidigt ta snabba bildserier. Canvas Go! Plus microSD har stöd för programprestandaklass A2, vilket underlättar arbetsflödet genom högre prestanda för appar på smarta mobiler och surfplattor. Det finns en SD-adapter som att tillgå som tillval, vilket ökar mångsidigheten hos SD-kompatibla enheter.

  • Enastående överföringshastigheter upp till 170MB/s.*
  • Perfekt för action- och drönarkameror liksom Androidenheter.
  • Stöd för läs- och skrivhastighetsklass U3 och V30.
  • Stöd för prestandaklass A2 för appar.
  • Robust.
Canvas finns i flera olika hastigheter och storlekar

Om vi skippar strösslet, hur är realiteten?

300MB/s är det verkligen nödvändigt? Om du plåtar vanliga  stillbilder som porträtt och landskap etc, är 300MB/s absolut overkill och du kan bortse helt från det här kortet och nöja dig med klassiska 90/95 MB/s. Canvas är för dig som vill filma 4k-8k i full upplösning. Här kan man aldrig få nog av hög hastighet och 300MB/s är den boosten som krävs för jämt flöde. Är du liksom jag för bekväm för att använda extern SSD, är detta lösningen.  

Under några veckor har jag testat Kingston Canvas React Plus  både till min systemkamera och Kingston Canvas Micro 128GB 170MB/s till min drönare och kan konstatera följande.

Båda korten fyller sitt syfte; Att helt störningsfritt tillåta filmning både i 120p (HD) och 60p (4k) helt utan lag. Allt flyter på smärtfritt. Överföringshastigheten är ett faktum, från kort till dator, tydligt märkbart mot ex 95Mb/s. Som du säkert vet, tar det tid att föra över 40min film i 4k från kort. Inte nu, det går märkbart mycket snabbare.

Detsamma gäller min drönare; Vad är inte mer frustrerande än drönaren i luften och du ska trycka till..”reading error”..det var lite av min verklighet med ex Sandisc. Om det nu har varit tillfälligheter för mig så låt det vara så, sedan jag börjat använda Kingston har jag aldrig stött på dessa problem, alls. Överföring till och från enheten är precis som det utlovas, perfekt!

Till sist

Jag har testat billiga kort från kinasajter sk no name-kort. Resultatet har blivit riktigt dåligt, strul och kvalitétsbrister var ett faktum. Jag har inte råd med problem utan lägger hellre en krona extra på ett bra kort. Men inte mer pengar än nödvändigt, jag är trots allt fattig kreatör och inte en bankomat med stort intresse för överdrivet dyra kort, utan söker ständigt prisvärda och säkra kort. Kingston är kortet som både passar plånboken och ett kort man alltid kan lita på.  Jag kan starkt rekommendera Kingston för dig som vill ha snabba och säkra kort.

Beträffande kortläsaren är jag som Mac-användare lite besviken på att den finns med USB-C.

Priset för ett Canvas Go! På 128gig ligger runt 350kr och för ett Canvas React Plus 32 gig ca 500kr. Det kommer naturligtvis i flera utföranden som 64, 128, 256 med skiftande prisbild.

Mer info här: https://www.kingston.com/en/memory-cards/canvas-react-plus-sd-card

Text/Bild Leon Grimaldi