Kasabian

0

Kasabian


kasabianGruppen bildades 1999 hette då Saracuse men bytte senare namn till Kasabian Vilket är ett namn taget efter Linda Kasabian, Charles Manson flyktbilist. De är hemmahörande i  Leicaster och består av medlemmarna Tom Meighan (sång), Sergio Pizzorno (gitarr och sång), Chris Edwards (bas), Jay Mehler (keyboard) , Ian Matthews (trummor). 2004 kom deras självbetitlade debut som blev hyllad både i press och i pop/rock scenen.   Deras debut singel Club Foot är lite av en klassiker, och är fortfarande deras absolut mest kända spår. Trots att deras övriga material håller lika hög kvalité. Men som skribent brottas man med vad Kasabian egentligen är- Jag har bifogat ett recept  hur man får till en pop/rock kaka a la´Kasabian


En Kasabian


Tag 1 en del Joy Division
2 delar Beatles
1 del Massive Attack 
1 msk Primal Scream
Mixa till en porösdeg och sätt i ugnen 225 grader i 20 minuter.När kakan har fått en gyllenbrun färg är den klar.

 

Som du förstår så är musiken väldigt varierande på samma sätt som den är självklar. Utan att på något vis bli spretig eller överpretentiös så lyckas Kasabian sy ihop säcken.  Tom Meighans breda stämma som skär igenom första spåret ”Underdog”, och touchar 70-talets punk rock scen. För att vid ”Swarfiga” göra ett tvärstopp, ramla in en flummig popfusion. Det gör att deras nya platta ”West Ryder Pauper Lunatic Asylum” växer. Trots att den till en början är ganska svår för den ovane. Produktionen är genialisk och ju mer man lyssnar så inser man hur bra skivan faktiskt är. I skrivande stund en självklarhet i samlingen.
Så det är inte för intet jag har ett högt intresse av att få till en intervju med sångaren Tom Meighan. Mycket på grund av min fascination av – hur man kan få ihop en platta  med så många influenser sammantagna som faller samman så harmoniskt.


Det är en glad och positiv ´Tom jag pratar med.  Han har bred dialekt som ibland är så bred att jag har svårt att förstå vad han säger när han berättar om sin kärlek till musiken.


Berätta lite om nya plattan

–    Vi ville göra en tidlös platta. Det var vårt mål. Man ska inte kunna säga att det här är 2000-tal eller 90-tal. Utan tidlösa poplåtar.


Skivan är ju minst sagt varierande rent stilmässigt. Hur lyckades ni sy ihop plattan så strikt och behålla den röda tråden ”Kasabian” rakt igenom?

–    Direktr efter senaste turnén satte vi oss ner för att skriva en platta proppad med hits. Vi började skriva och hitsen poppade upp. Men efter stund blev vi så trötta på det så vi sa – Fuck!! lets make an album..Vi började skriva direkt från våra hjärtan, precis som vi kände och lämnade stor plats åt musikalisklekfullhet. Helt plötsligt hade vi en rad olika låtar som lät som Kasabian. Producenten bakom plattan är Dj Shadows producent Dan the Automator.


Varför valde ni honom`?

–    Vi har lyssnat mycket på Shadow. Hans verk är sjukt bra. Både tekniskt och komponeringsmässigt. Vi gillar lekfullheten och hur han får fram melodier ur kaos.


Ni har ju döpt plattan efter ett metal sjukhus, någon anledning till det?

–    Det kanske inte var vår första tanke. Det var mer en tillfällighet. Vi ville ha en titel som var tidlös och inte så självklar. Men samtidigt som refererande vår stad och våra rötter. Inte för att vi är mentaltstörda men det kändes rätt som titel.


Ni hittar era namn på det mest konstigavis måste jag säga. Letar ni understenar efter annorlunda namn och titlar?`

–    Nej inte alls. Det är mest tillfälligheter som skapar titlarna. När vi saknar namn så börjar man tänka på det och popps så poppar det upp. I böcker tidningar eller var som helst faktiskt.


Är det någon låt på plattan som känns som du har särskild kärlek till?

–    ”West ryder silver bullet”.är den som betyder mest..Den relaterar till vår hemstad och därför känns den speciell


Influenserna till nya plattan var har du hämtat dem ifrån?

–    Vi ville ha det tidlöst. Precis som Beatles sgt pepper platta. Då menar jag inte bara som låtar utan från låtar till omslag.


Om man skall beskriva Kasabian i sin helhet vad  är ni?`

–    Vi är ett modernt elektroniskt rock n roll band


Inte ett popband med tanke på din referens ?

–    Nä vi är rock n roll tycker jag. Men vem är jag att tala om vad vi är. Vi gör ju musik inte vårt jobb att stoppa in oss i fack. De får ni journalister göra.


Låter plattan som du förväntade dig från början?

–    Ja, självklart. Jag är nöjd den är riktigt bra och det känns skönt att få släppa den


Hur har fansen reagerat live på de nya låtarna?

–    De står och lyssnar och sedan fattar de grejen och börjar sjunga med. Antar att det är ett bra tecken.


Fakta

Hemsida

www.kasabian.co.uk

.Album
•    Kasabian (2004)
•    Empire (2006)
•    The West Ryder Pauper Lunatic Asylum (2009)

Singlar

•    Processed Beats (2003)
•    Reason is Treason (2004)
•    Club Foot (2004)
•    L.S.F. (Lost Souls Forever) (2004)
•    Processed Beats (2004)
•    Cutt Off (2005)
•    Club Foot (nysläpp) (2005)
•    Empire (2006)
•    Shoot the Runner (2006)
•    Me Plus One (2007)
•    Vlad The Impaler (2009)
•    Fire (2009)

No comments