JBL Everest Elite 700

JBL Everest Elite 700
Låt Tystnaden Vara Med Dig

Som resande störs jag mycket av skrikande barn och annat oljud på långa flygresor. Lugnt och skönt på en resa är ingen rättighet, bara en tillfällighet. Där föräldrar lägger sig platt inför barnens skrikande vilja. Låter det bittert, det är det också.
Man kan inte sluta resa för det, jag vet det, flygbolaget vet det och de störande barnfamiljerna, ja, de bryr sig inte det minsta bara de kommer fram.

I en värld med djungelnslag styrd av ängsliga föräldrar som betalar skamligt lite för att ta ombord störande avkommor törs inte flygbolagen att dubbla priset för barn under fem. Vilket skulle vara för allas bekvämlighet, men det finns knep att reducera detta på, och trots rådande omständighet få en dräglig resa. Knepet är Noice Canceling.
Innan noice canceling-tekniken hade utvecklats hade jag ett DIY-fix. Bestående av isolerande lager, så täta öronpluggar som möjligt med musik, pluggarna slöt jag om med kraftiga hörselskydd för industrin. Den metoden fungerade helt okey men var ett rejält paket att ha över öronen, inte alls bekvämt.

jbl-everest-elite-700

Ingen är gladare än jag att det för några år sedan dök upp olika modeller av noice canceling på marknaden. Bose var de som tidigare var bäst och först ut med ett system som fungerade bra. Men det har hänt en del sedan dess och funktionen har finslipats till perfekt. Bose saknar helt Bluetooth och drivs med ett externt batteri för att få brusreduceringen att fungera korrekt.
Det fanns bara två lägen på reduceringen av och på inget mitt emellan. Man kan säga att de stannat där de startade.

Idag håller jag framtiden i mina händer JBL Everest Elite 700. Det som direkt avgör skillnad mot tidigare modeller och märken är Bluetooth som inte ger någon som helst ljudförsämring kontra Bose´s direktdrivna Bose Quiet Comfort 15.
JBL arbetar lite annorlunda mellan frekvenserna mot konkurrenterna. Bose har en rakare kurva i default och du kan bara förändra ljudbilden med extern tredjeparts EQ-App.
JBL har en klassisk default med mycket botten och hög diskant och lite mellanregister. Ett vanligt trick för att kompensera mp3-kompremeringen och hårt limiterade ljudbild. Det ger också JBL en mycket varmare ljudbild än ex Bose som är tråkig och saknar nyans.

Det jag gillar mest är JBL´s  app till Everest Elite 700 där du kan ställa en egen EQ, spara profiler och även justera hur mycket noice canceling du vill applicera. Det är inte alltid man vill ha den på fullt.

En ytterligare funktion är att lurarna själva känner av hur mycket som behöver appliceras av ljudreducering igenom en autofunktion. Det är bra om du ex sitter i ett bullrigt plan ställer lurarna in sig därefter, förmodligen i fullt läge. Ligger du i hängmattan behövs det inte mycket reducering. Fördelarna med att ha automatisk styrka är att det spar batteri och man krämar inte på mer än nödvändigt.

Tar batteriet slut under resan kopplar du bara in kabel direkt in i enheten och allt fungerar som vanligt förutom brusreducerings-funktionen. Med Bose så dör lurarna helt om batteriet tar slut.
Du laddar upp det inbyggda batteriet via USB.

Passformen är skönt omslutande och läcker inget ljud alls och du har en närhet till ljudbilden. Det är inga lätta lurar utan väger en del eftersom man har använt rejält material till lurarna. Inget känns plastigt utan gedigna kåpor som ger kvalitativt intryck.

JBL_Everest700_Titanium_001_dvHAMaster

Som jag inledningsvis
skrev så är den här typ av lurar min livlina på långflygen för att humöret inte ska brisera inne i planet. Då gör det mig inget att lurarna är lite klumpiga, att jag ser ut som Prinsessan Leia, när de levererar en bra ljudbild, fritt från störande yttre.
Ljudkännare gillar inte blåtand av tekniska och perfektionistiska själ. Jag förstår det, men JBL har lyckats manipulera ljudbilden så bra att det knappt märks att det är blåtand. En skillnad som få vanliga konsumenter märker av. Att slippa en kabel i ett trångt flygplan är värt mycket och om kompromissen är knappt märkbar svagare ljudbild, där källan är Mp3 är den förlusten helt klart värd det. Jämfört med alternativet Bose Quiet Comfort 15 som är direktdrivna, mindre och lättare lurar så är valet tveklöst JBL! Prestandan är mycket bättre och ger mer för pengarna.

Hoppas på en inear-variant av den här produkten, då skulle JBL vara kompletta.

Plus
– Kan drivas utan batteri
– Bra ljudbild
– Bluetooth med mic
– Skön passform
– Vikbara
– App för att separat kunna styra alla funktioner i lurarna
– Snabb uppkoppling mot enhet
– Kort laddningstid

Minus
– Vikten
– Ej extern strömförsörjning
– Seg på och av knapp

Pris: 2290kr

text: Leon Grimaldi