Jay Z

0

Jay-Z

Bluprint 3

Jay-Z

Det var en sömndrucken Shawn Carter som mötte oss fotografer och journalister. Men trots allt med glatt humör berättade han om sig själv och livet i NYC. Vilket du kan se om du klickar på filmen längst ned på sidan. Jag tänkte lägga ned tid på att recensera nya plattan ” Blueprint 3”.

Jay-Z beskrivs av många som hiphoppens största. Rent musikaliskt skulle jag inte uttrycka det så, men ser man till allt sammantaget kring varumärket Jay-Z – Helt klart störst, eller i vart fall näst störst. Det är nog bara Puffy som är värre när det gäller detta.  Jag har väll aldrig favoriserat Jay-Z som rappare. Har många ggr tyckt att hans monotona och entoniga rap vart ganska trist. Men trots så har han dykt upp med riktiga dängor som satt sina spår även hos mig.
Nya plattan är en mycket genomarbetad produktion kanske lite för pretto för att kallas för hiphop. Det är välborstat, snygga arr och mycket välproducerat med brett ljudperspektiv som vägs av träffsäkra texter.  Man rycks gärna med i låtar som ”Run This Town”  där inte helt otippat Rihanna och Kenye medverkar, Även ”Reminder” är en av godbitarna. Men slakten av ”Forever Young” med Alphaville i låten ”Young Forever” gjorde mig förbannad, tur att det är sista spåret på plattan.
När jag först lyssnade gjorde jag som jag brukar, byta låt varje minut. Det förstörde allt!! Som Jay-Z själv säger, -Det är en platta man ska lyssna till från början till slut. Jag måste hålla med, efter 3:e vändan började till och med jag fatta som den trögskalle jag är ,hur bra den faktiskt är. Jay-Z’s entonighet får hjälp av färgglada nyanser av snygga instrumentala arr och gästartister som Kanye, Alicia Keys, Kid Cudi mfl., som lyfter plattan och gör den riktigt trevlig. Om det är den bästa ur Blueprint serien törs jag inte ta gift på, men just nu känns det så. Dock är den inte bättre än personliga favoriten ”Blackalbum” det är jag tvärsäker på.  Något som jag också är säker på är att ”Blueprint 3” kommer bli en radioplåga då den är sprängfylld med hits som definitivt kommer att våldta både NRG och P3, det kan jag ta gift på!!

Text/Foto Leon Grimaldi


No comments