Jabra Elite Sport

Två lurar ingen sladd, bara in med dem i öronen och du har allt du behöver för att nå dina resultat. Låter det för bra för att vara sant?

Öronpropparna är helt trådlösa, mäter pulsen och fungerar som ett vanligt handsfree med röststyrning. Lurarna används via Jabras egna tränings-app ”Jabra Sportlife”. Vilket gör dem perfekta för den aktive.
Under en vecka har jag intensivt testat Jabra Elite Sport. Jag har sprungit trail, tränat cross fit och cykla både trail och landsväg. Tillräckligt för att bilda mig en rätt bra uppfattning om produkten.

Första intryck
Snyggt förpackade ligger de i en rustik ask. Det är också i den du laddar dem. Apple har en liknande konstruktion men denna känns mer kvalitativ i sitt utförande än Apples version. Du kan utan oro tappa asken i marken utan att den går sönder.
Lurarna är tämligen små, men känns även de gjorda för tuffa tag. De är gjorda i tålig plast som omges skyddande av Silicon-örat, som ska hålla dem på plats. Första intryck känns bra, de verkar gjorda för hårda tag och tuffträning.

Passformen
De sitter bra i örat. Du märker definitivt inte av dem och att de är helt sladdlösa gör allt så enkelt. Jag avskyr sladdar, som gärna klibbar fast när man svettas. Rörelsefriheten är därför optimal. Det negativa inträffar när du börjar svettas och i mitt fall vill ena proppen åka ur.  Övningen “Double Unders” i Cross Fit vill propparna ramla ur, ideligen måste du justera dem.
Det gäller även hopp med cykel eller skakig körning över rötter, de vill bara ur örat. Du känner när de börjar släppa, är du inte snabb på att pilla dit dem, kommer de ploppa ur. Dvs rätt svårt om du måste hålla i styret när du cyklar över stök.
Det inträffade flera gånger bla i skogen, det var inte lätt att hitta dem. Tur nog finns det en funktion i appen som heter ”find my headphones”.
Att slippa sladdar höjer komfort-betyget, men tränar du under mycket studs och hopp så kommer du få problem med proppar som vill ut ur örat. Självklar beror det på din typ av öra. Men jag fann det smått irriterande, inbillar mig att jag har rätt normala öron.

Ljudkvalitén
Det primära med hörlurar är ljudkvalitén. Bluetooth är inte optimalt för god ljudkvalité. När det gäller den biten så brukar jag ta Beats By Dre bluetooth proppar som referens. Därför att de ger bäst ljud av alla enheter jag provat i segmentet. Jabra är inte i närheten av den ljudkvalitén.
När det gäller ljudkvalité i träningsproppar eller lurar så verkar de flesta tillverkare enbart se till design och andra tekniska funktioner än bra ljud.
Så är det tyvärr även med Jabra Eite Sport. Det finns ingen bas att tala om, annat än det förhöjda mellanregistret i lägre frekvens dvs low mid, djupet och luftigheten i ljudet är därför helt frånvarande och platt. Som att lyssna på musik igenom en telefonlur. Börjar du svettas mycket tenderar de även att dista.
Jag kan enkelt erkänna att det gjorde mig riktigt besviken, jag hade förväntat mig högre ljudprestation.
I kråksången kan jag medge att telefonkvalitén är riktigt bra, så även brusfiltret och micken. Men det gäller telefonsamtal, jag pratar inte så mycket i telefon när jag tränar. Känns lite som man lagt krutet i fel kanon, istället för bättre uppspelningsljud så har man superbt telefonljud och mic för telefonsamtal vilket i stort är rätt oanvändbart i träningssyfte.

Appen
Jabras egna Sportlife app är trevlig. Enkelt gränssnitt och det finns många aktiviteter och funktioner att välja emellan. Cross Fit är ett av dem, där finns tillhörande träningsprogram. Du kan även bygga dina egna, dock väldigt begränsat i övningsutbudet, jag saknar flera av de mest fundamentala övningarna i listan. Kanske för att jag är kräsen, men den vanlige motionären är utbudet fullt tillräckligt.

Appen ska automatiskt räkna repetitionerna för att få ut din träningseffekt och kommande vilotid. Tyvärr råder det brister även här, appen kan inte räkna alls, ett dagisbarn räknar bättre. Vilket betyder att det är i stort sett omöjligt att få ut rätt resultat från appen. Mycket irriterande! För att slippa den onödiga funktionen kan du slå av den och få ut rätt resultat.

Väljer du Tredmill-funktionen har den ingen som helst koll på hur långt du sprungit, den kan påstå 3km men tredmillen visar 15km. Även här stämmer inte prestationen överens med effekten. Informationen blir i korthet värdelös.

Cykling och löpning är mer korrekt, dock upplever jag pulsmätaren märklig. Den visade maxpuls 225bpm. Kan vara rätt men högst tveksam. Jag må vara i bra fysiskt skick men jag har inte en punkkonsert i bröstet. Vidare verkar inte zonerna vara helt korrekta heller. Jag sprang milen på 45 minuter och appen visade träningsnivå ett. Känns lite väl elakt, jag var helt slut.

Det är trevligt med information när man tränar men funktionen måste förbättras. Den är ett steg mot rätt riktning, men behöver justeras rejält. Dessutom ta bort funktionen med att slå av musiken helt när passet är slut. Det måste man få bestämma själv.

Angående vilotiden verkar det som att den aldrig räknades ut under Cross Fit-passen. Utan endast under löpning och cykling. Vilket är märkligt?

Slutligen
Jabra Elite Sport är på rätt spår med sin produkt. Dock behöver den justeras och uppdateras och bli mer precis. Framför allt behöver ljudbilden radikalt förbättras. Även om sladdlösheten är riktigt bra, så kan man stå ut med sladd mellan blåtandslurarna om ljudkvalitén är så mycket bättre. Musik som låter dåligt blir dålig, ingen vill ha dålig musik i lurarna under träning.
Jag gillar gränssnittet i appen, det är bra information lätt att arbeta med och flera av  de färdiga passen är riktigt trevliga. Dock är nivån på dem väldigt låg, men det kan du ändra. Ex 5 pushups kan du ändra till 35 etc. Dock skulle jag vilja ha möjligheten att lägga till egna övningar. Elite Sport kan integreras med ex Strava och Runkeeper mfl vilket är positivt för många cyklister och livsstilsjoggare.
Jag upplevde gränssnittet bättre i Android än i Apple främst för interaktionen med Spotify är mycket bättre i Android. Griniga Apple anger bara Apple Music som alternativ i direktstyrningen. Du kan använda Spotify även på Iphone, men inte direkt från appen. Du måste starta musiken från Spotify sedan slå på appen. Det behöver du inte på Android där du sköter allt via Jabra appen.

Elite Sport är i korthet samma sak som en pulsklocka som kan spela musik och ta emot samtal. En multitool som doftar framtid.
Kan du stå ut med begränsad ljudkvalité och värdesätter komfort och tekniskt kompetenta lurar då kommer du gilla Jabra Elite Sport. De är bekväma, lätta och en rolig träningspartner, även om den ljuger ibland. Men söker du bra ljud endast då finns det billigare alternativ som låter bättre men kan mindre.

Mer info här http://www.jabra.se/sports-headphones/jabra-elite-sport

Text Leon Grimaldi Foto Leon Grimaldi – Jabra