Israel

0

Road Trip Israel    Text Leon Grimaldi Foto Leon Grimaldi

israel

Att åka till Israel är något som för de flesta svenskar låter konstigt och kanske lite läskigt. Inte främst för den tidvis snedvridna mediebilden som målas upp angående Israel, krigszon med hatet som hemvist. Jag tänker inte ägna denna artikel om vad som är politiskt korrekt eller inte. Mer utifrån mina egna erfarenheter av Israel som land och semesterparadis.

För att uppleva ett land utifrån sitt egna perspektiv så behöver man få en bra blandning av turistfällor och de vrår dit turismen inte hittar. Detta var mitt syfte, så en road trip var helt naturlig för mig då jag fick det som förslag. Avsikten var att vandra, cykla, klättra och dyka, Med bilens hjälp ta sig fram igenom Israel för att uppleva den sterila öknen, den vackra kusten och de kuperade bergsområdena i norr . Bil är nog det bästa färdmedlet i Israel då det knappt har något som liknar tåg med tanke på den extrema öknen och bergstrakter med floder som förstör allt i sin väg, med det är det väldigt svårt att hålla hög kvalitet på Järnväg.

Att ta sig till Israel gör man lättast från Holland. För oss svenskar så tar man flyget till Holland där man byter till El Al. Vill man ha med sig cykeln går det utmärkt, då det är gratis så länge den väger under 20kg. Detta gäller endast med El Al än så länge. Med lite tur kanske andra bolag hänger med tids nog. Att det är gratis med Israels egna bolag El AL är inte konstigt eftersom Israel satsar stort på cykel och främst Cross Country då de har miltals med bra leder runt om i landet.

Jag landade i Tel Aviv där jag också valde att stanna en natt då mitt plan landat sent och jag var utmattad efter lång resa, lite sömn och skrikande barn. Det råder vår i Israel temperaturen är behaglig inte för varmt inte för kallt ca 20 grader perfekt om man som jag skulle ta mig igenom Israel på olika sätt utan att dö i värmeslag.

Hotellet jag bodde på låg fint intill stranden med Tel Aviv som bakgrund. Vågorna var stökiga och stora de lekte fram utanför mitt fönster när jag åt den jättelika frukosten. Till min förvåning – en surfare?!, en till och en till…tydligen kan man surfa i Tel Aviv trots de stökiga vattnet ?. Mosade i mig frukosten så magen stod i fyra hörn. Hämtar kameran och tar mig ut till strandesplanaden.

israel bilder 240israel bilder 256israel bilder 250

israel bilder 259full aktivitet kring stranden runt  Tel Aviv
– Jösses!! Det var full aktivitet , kitesurfare, vindsurfare, vågsurfare alla var där och de var trångt på vattnet. Anarki rådde, störst går först..ibland trodde jag att någon dog efter blivit överkörd av en annan surfare.

israel bilder 324Tiden går fort när man har kul och det var dags att träffa vår chaufför och guide –Ziv- En man i 40 års åldern. Han såg lite ut som han hade jobbat för länge på kontor men oerhört påläst skulle det visa sig.

 

ziv med sin bil

 

 

 

 

JERUSALEM

israel bilder 086

 

 

 

 

 

 

Jerusalem var målet!. Man kan inte ha besökt Israel utan att besöka den heliga staden – Helt omöjligt . Jerusalem ligger ca 1h bilfärd från Tel Aviv belägen
på en kulle. På håll ser det ut som staden är byggd helt planlöst och husen trängs som myror kring en sockerbit. Kyrkor, synagogor och minaret på en yta lika stor som min handflata. Så ser det ut på håll men när man kommer nära finner man struktur i kaoset. Självklart är det proppat med turister, turer, skolklasser, grupper av olika slag. Troende från olika religioner lever sida vid sida av varandra i harmoni. Visst låter det konstigt med tanke på den bild vi får på tv av Israel.

Vi tar ett varv runt i staden och vår guide fick leva ut sina kunskaper. Han berättade om allt som har hänt på jorden sedan år 0 och staden Jerusalems alla kungar och slag som varit där. Vi stressade in till Jesus grav i väg till klagomuren. En liten stenvägg ca 100m utgjorde den kända muren. Här var inga kvinnor tillåtna de fick stanna på ett område ca 50 meter framför muren medens män med huvudbonader tilläts att besöka muren med sina små lappar med önskningar att stoppa i sprickorna i muren.


Området runt Jerusalems kullar är täkta med judiska gravar eftersom de flesta judar vill vara i staden när Jesus återvänder. De menas med att de ligger judar där från hela världen vars sista önskan är att vila i det heliga landet.

israel bilder 098

israel bilder 104israel bilder 101israel bilder 100israel bilder 090

 

 

 

 

 

 

israel bilder 096israel bilder 094

israel bilder 095

israel bilder 092

 

 

 

 

 

 

klagomuren, soldater vid klagomuren, önskelapparna som sticks in i muren, en rabin, gubbe ser ut som jesus sovandes på hans stav, 2 glada ortodoxa judar, jesus grav, jesus grav på avstånd, kö till syndernasförlåtelse

Nahal David – Ein Gheti

Ziv med sin bil tog oss sydost och Israels natur förändras drastiskt och snabbt. Från ett bördigt landskap till ett ökenlandskap på bara 30 minuter och värmen steg. Vilket i sig var ganska skönt +23 grader. Världens lägst belägna sjö börjar uppenbara sig framför oss som en hägring. Döda havet som ligger – 419meter under havsytan. Vi hade Jordanien på vår vänstra sida Israel på vår högra och mitt i mellan ligger alltså det salta havet – Döda havet.

Vi var på väg till ett grönt naturområde för lite vandring i sommarvärmen. En grönska som för stunden skiner med sin frånvaro. Lanskapet började ta form som Grand Canyon med jätte berg och formationer. Men fortfarande inte en grönplätt någonstans.

Helt plötsligt blev slutningarna gröna och vi var framme vid naturreservatet ”Nahal David – Ein Gheti”. Som på film – Grönska som täcker in spetsiga klippor med ett vattenfall i mellan. Vilda djur som matats av vandrare vilket gjort dem mer eller mindre tama. Parken är täckt med israel bilder 107israel bilder 109leder som slingrar sig i stort oavkortat mellan slutningar och toppar. Med en vacker utsikt mot Jordanien och döda havet tog vi oss allt högre upp. Tills vår led vände och gick nedåt för berget igen. En skön hajk som helt klart var en värdefull bensträckare. Kan tänka mig att om vi hade haft mer tid så hade man kunnat ta en längre led med eventuell övernattning. När det gäller att sova i tält så är det helt okej att göra det om du använder sunt förnuft. Det vill säga- Inte på militärt område eller på någons mark.

Israels landsbygd är till stora delar uppbyggd av kollektiv som främst etablerats av européer under 60-70- tal, kallat Kibbutz. De är stolta socialister som arbetar hårt för kollektivet. De bedriver allt ifrån boskap till botaniska trädgårdar, span, hotell. De är oerhört etablerade och har sina olika byar över hela Israel. Vi besökte en botanisk trädgård och by som ägdes av Kibbytzer. Visst var det blomster och träd men de som var intressant var att de hade allt i den lilla byn. Teater, stor gympasal med publikplatser för att titta på basket, ett stort badhus. Som vår guide på platsen sa – Vi vill ha allt de som alla andra har i sina samhällen. Vi vill inte vara delaktiga i något annat samhälle än vårt samhälle.

Som jag förstod det så får ingen som bor i en Kibbytz någon lön utan alla pengar går direkt till samhället. Mot det har man fri hyra och fri mat samt tillgång till allt de som byn erbjuder. Kibbytzmötet var helt klart intressant men deras livsstil var inget för mig.

 

DANIEL

israel bilder 120dsc01427Längs Döda havet ligger det flera olika spabyar, vi inkvarterade oss på ett hotell som ägs av en Kibbytz by –Daniel Hotel. En superfin inrättning dit folk kommer för att vitalisera sig i Dödahavets styrka. Det sägs att folk med hudsjukdomar söker sig hit för att bli botade av vattnet. Jag hade själv lite små sår som faktiskt försvann väldigt fort efter min flyttur i vattnet. Madonna brukar besöka detta spa. Om det är pr-strunt eller inte vet jag inte men helt otroligt är det inte. Detta spa var oerhört lyxigt.

 

 

Bild H-V Mitt hotell rum till lobby-Bra flyt i Döda havet

 

MAZADA

Enligt order från Ziv (guiden) så skulle vi bestiga Mazada. Ett berg som har oerhört betydelse i den judiskahistorien. Vi startade vid -419m för att nå toppen på +400 meter vilket motsvarar 800meter rakt upp. kl 0430 på morgonen startade vi vår klättring..

israel bilder 311

israel bilder 307israel bilder 310israel bilder 309

Bild V-H Mazada från 10km håll – Mazada ruin – Linbanan till Mazada – Ytterligare ruin Mazada

Vandringen gick bra men den utlovade vackra soluppgångne uteblev helt och ersattes av moln som sedan övergick till regn. Ziv levde återigen ut sina kunskaper i ca 2h så öronen ramlade av. Vi orkade inte gå ned utan valde linbanan som naturligtvis fungerar att åka upp med också. Anledningen till att vi valde att klättra var att vi ville se soluppgången. Hade vi tagit linbanan hade vi kommit försent.

israel bilder 315israel bilder 319israel bilder 326israel bilder 330Vi tog bilen på en svängom i öknen. Rätt kul att gasa runt och se Judean Dessert från ett annat perspektiv. Omsluten av saltberg som under romarriket var lika värdefulla som guld. Bilen kryssade mellan trånga passager och toppiga saltberg.

Det finns massor att se i öknen för den icke vane. I synnerhet eftersom man har Dödahavet precis intill hela tiden Ett tips är att boka in sig på en jeeptur för 8 personer för ca 2000kr för en heldag. Då får man en rejäl ökentur och guidning.

Guiden tog oss till ett backpacker in, en supermysig camp. Man sover kollektivt i sovsalar på golvet i något som liknar hyddor. Mycket mysigare än de klassiska skolsalar med järnsängar som oftast erbjuds backpackers. Kommer dock inte ihåg vad det hette men ligger någon mil norr om Eilat.

Vi stannade efter vägen för att rida lite kamel i bergen runt Eilat. Min kamel ”Elsa” var en barnslig rackare som inte gillade att gå på led. Vilket hon bestämt visade med olika former av danser i sina försök till att slita sig. Jag som ovan kamelryttare hade fullt upp med att hålla mig kvar mer än att njuta av ritten. Men allt gick bra och ridturen slutar med brödbak och buffé med härligheter från mellanöstern.

EILAT

israel bilder 126

israel bilder 131israel bilder 147israel bilder 134

 

 

 

 

 

 

 

 

Eilat, staden vid Rödahavet. Dit Israeler åker på sommaren, som svenskens Halmstad ungefär. Det rådde lågsäsong när vi var där och staden laddade upp inför Juni- Sep då det är fullt ös där. Vårt mål var att dyka. Israel har ett av världens finaste dykvatten och de ligger kring Rödahavet. Här finns allt som en dykare kan önskar sig, rikt djurliv, snygga fiskar och klar sikt. Men även delfiner. Vilka vi skulle dyka med dem.

De är vildtama, de simmar fritt kring i en större vik i sin naturliga miljö men inhängd yta. Det finns inga garantier för att man får komma i kontakt med dem men sannolikheten är stor. För att göra väntan kort inför dykningen roade vi oss med jet-ski och skärmflyg efter båt. Vädret var toppen värmen perfekt och utbudet av aktiviteter fanns det gott om, både shopping, restauranger och en marknad. Kvällen innan upptäckte vi även att nattlivet var kanon.

När tiden var inne tog vi oss till delfinariet eller ”Dolphine-Reef” som egentligen var en mysig strand för sol och bad. Med undantag för delfiner som poppade upp nyfiket lite här och var. Vi kastade på oss mask och snorkel. Med guide simmade vi ut för att möta flipper. Det var varmt i vattnet sikten mycket god så det kunde knappast bli bättre. Plötsligt täcks jag in i en skugga följt av delfinens karaktäristiskta läte –piiinnng..

Som ett Jas 39 Gripen swichade en delfin förbi –skit fort- för att vända och komma tillbaka rakt i mot mig. Jag blev helt stel i kroppen även om jag viste att delfiner inte äter människor. Eller jag viste det inte, hade bara hört folk säga det. Rakt framför näsan stannade den upp, tittade på mig betraktade och jag kliade den lite på halsen. Den var varm och len och gillade vår kontakt och jag var lättad över att han inte åt upp mig. Det finns 5 delfiner vid Delphine reef och är alla vana vid mänsklig kontakt. Vill man göra detta mer avancerat kan man naturligtvis ta dykturer runt reven kring Eilat och uppleva mera djurliv.

Har man inte dykcertifikat kan man ta det i Eilat. De håller kurser på löpande band. Men vill man inte bada med massa fiskar utan bara betrakta dem har de även en park med flera stora akvarier med Hajar, Stingrockor, färglada fiskar och jättesköldpaddor. Dessutom finns det ett undervattensobservatorium. Det är ett torn som sänker sig 6 meter under ytan och här är det ett aktivt djurliv. Fascinerande!! mycket olika arter fisk som simmar runt, bara 20 meter ut från land. Ser ut som ett färgglatt bollhav med bollar som studsar omkring i vattnet. Här kan man stå i timmar och titta på naturens eget drama med bara ett glas i mellan

Mitze Ramon

israel bilder 125

israel bilder 187

Från Sol och bad till Timna Park. En del av öknen väster om Eilat som har fått sina formationer av floder och sand. Även här finns det omfattande vandring och cykelleder. Är man geologiskt intresserad så är detta julafton. Jag är inte så insatt annat än jag kan säga att det vara fantastiska stenformationer och ett trevligt vandringsstråk. Vi lämnade detta område och körde mot vårt nattläger vid Mitze Ramon.Klicka på elefanterna och du kan se filmen.

Bild 1-utsikten, Bild 2 klicka och se filmen

Mitze Ramon ligger mitt ute i ingenstans. Ett samhälle uppe på ett berg med utsikt över ett stort ökenlandskap. Här finns det ett museum några hus och några hotell. Israel satsar stort på dessa områden för att få upp sysselsättningen kring dessa trakter. Därför börjar folk bygga äventyrsanläggningar, span, hotell och vinodlingar. Mitze Ramon är inget undantag och inte där vi ska tillbringa vår natt heller. Kanske på ett av de mysigaste platserna hittills på resan. En gammal hangar som inretts efter ökens kultur. Öppen planlösning med undantag för de små rummen där man sover inredda med säng och toalett med snyggt badkar. Själva inrättningen i sig består av en 15m pool, gym, bastu, bubbelpool, atriumträdgård, chill out, lounge och massage. Detta är ett ställe som du slappnar av på och som föreståndaren sa – Find some peace in your soul. Mer info www.guidehorizon.com

TOMCAR

Det är även samma föreståndare som driver Tomcars äventyr i öknen. Vad är en Tomcar?.- Det är en bil som påminner om en beach buggy fast mer solid. Stötdämpare som klarar hav hopp och ren rallykörning. Självklart så tog vi oss en tur ut i öknen. Vår mes till guideisrael bilder 193(Ziv) var livrädd och kortade ner vår joy ride med en hel timma, jag kan fortfarande inte i skrivande stund förlåta honom!, detta var hur kul som helst.(klicka bilden för att se film) Hotellet eller campen heter Aofek Amanhe ca 2h väster om Eilat i Negev Desert. Här hålls även varje år en cykelfestival då man tävlar i Cross Country och hundratals från olika nationer slåss om första priset. Detta ställe är också en känd replieringspunkt vilket vi naturligtvis testade. Med väggar uppåt 100 meter så är det helt klart en utmaning. Vi tackade för oss och gav oss i väg mot den efterlängtade cyklingen.

Himlen blir plötsligt helt röd för att sedan övergå till gult, vinden ökar på. Detta är vad som kallas en sandstorm. Som sedan visade sig vara den värsta i Israel på 10år. Den fick vi uppleva samtidigt som vår cyklingsdröm frös till is. Men vi gav oss inte vi tog oss i alla fall till cykelbutiken vid Ramon Crator. Men som sagt efter en timmas väntan och en allt påtagande vind bestämde vi oss för att åka vidare innan vi blåste bort.

Galiléen

Tel Aviv igen och samma fina hotell (Moriah Hotel) som vi började den första delen av vår tripp vid. En dag i regn såg det ut som . De israel bilder 261kraftiga regndropparna rullade som krokodiltårar längs utsidan på fönstren i frukostlokalen. Visst var det regn alltid, men den fantastiska utsikten över medelhavet skvallrade om att det såg ut som att de skulle klarna upp tids nog. Klädde mig i mina regnkläder och fyllde min kamel back med färskt vatten.

Det skulle vandras kring gränsen mot Libanon. Samma stråk som korsriddarna använde en gång i tiden. Innan vandringen stannar vi till vid en viktig stad i forna Israel kallad Akko(Acre) framför allt som hamnstad och knutpunkt mot Europa. En stad som var den absolut viktigaste länken för korsriddarna. Staden andas historia inte minst för allt är så bra bevarat utan också för att det känns som det vilar en tung mystik över den. Vi tog en rundvandring i slottsruinen en sväng om på marknaden och avslutade med en snabb falafel. Nu skulle vi vandra i västra Galiléen alltså nära gränsen till Libanon. Detta är kända vandringsstråk som sträcker sig miltals iöver bergen, vatten drag och snår. Utsikten är fantastisk och kvalitén på lederna likaså. Vi israel bilder 354israel bilder 363israel bilder 365tog oss ned för slutningarna som ebbade ut mot en fors där vi fick hoppa mellan stenarna. Efter kanten till den lilla forsen fanns det en grotta som man kunde gå in och bada sa vår guide. Men jag passade på det eftersom det var svinkallt vatten. Övervakade av skuggan från den gamla korsriddarfästningen på berget, vilade vi ett slag för att sedan klättra tillbaka till bilen.

TEL AVIV BY NIGHT

Tel Aviv by night. Tel Aviv är helt klart en party stad. Det finns inga restrektioner för hur länge man får hålla på eller hur hög musik man får spela. Musikutbudet är enormt och ur klubbperspektiv ser vi svenskar ut som torrbollar. Det finns gott om barer och dansställen och för det mesta är det fri entré med inget krav på klädsel.. Men hel och ren underlättar nog din kontakt med andra även om det inte är något krav. Jag hängde själv i två dagar på en bar som heter Sheshek i Tel Aviv. Men besökte även en helhög underground barer med främst house som specialitet. Mer kommersiella ställen finns i hamnområdet, jätte fina ställen men snygg inredning och mycket folk, musiken är typ topplistan inga konstigheter.

JAFFA

israel bilder 214

Sista dagen blev ett besök i den nära angränsade staden Jaffa. Ett israeliskt södermalm. Tillhåll för alla konstnärersom som låter sina oljemålningar klä in gator. Gamla gränder somslingrar sig planlöst mellan fik och restauranger. Besök gärna loppisen i Jaffa den är fantastisk.

israel bilder 198israel bilder 219israel bilder 217

Bild V-H gata med oljemålningar, loppis, ett av många mysiga caféer

Jaffa är även känt som apelsinens hemvist ”Jaffa apelsinen” av vilken man låtit uppföra ett svävande apelsinträd. Jaffa var början till Tel Aviv som man lät bygga då Jaffa blev trångbott och har med det vuxit ihop med den förhållandevis unga staden Tel Aviv. Jaffa har blivit lite av ett gamla stan till Tel Aviv eftersom det nästan är omöjligt att skilja stadsgränserna åt.

TILL SIST

Sammantaget tycker jag att Israel helt klart är ett bra turistmål med mycket att se och varierande natur. Gillar man att dyka finns det bra vatten för det, för vandrare så finns det miltals leder, är du ute efter party så har vi Eilat och Tel Aviv som kanske en av de bästa party städerna jag besökt. För surf och kite ligger både medelhavet och Röda havet och väntar på dig. Jag fick känslan av att kite på Dödahavet borde vara grymt bra så länge man inte ramlar i det salta vattnet, då svider det nämligen rätt mycket i ögonen. Historia finns det gott om i israel med välbevarade lämningar.

Jag har aldrig känt mig så trygg som i Israel. Annars är det rätt vanligt med länder kring mellanöstern med folk som skriker och drar i en. – israel bilder 225Det existerar inte här. Hotellen håller hög standard, två stjärnor i Israel är som tre eller fyra i Sverige.Shopping är helt okej och påminner ganska mycket om vårt utbud. Sneakers är några hundringar billigare. Maten är bra och billig och det är rejäla portioner. Falafel bör testas i Israel den är grym. Deras egna vin rekommenderas skarpt, fantastiskt gott. Taxi är nästan gratis och dricks är inräknat i summan. Men ingen hindrar dig att dricksa, inte heller att strunta i det. Söker du party eller äventyr så finns allt här. Vill du ena dagen cykla i öknen och andra dagen åka skidor så är det bara någon timmas bilfärd i mellan. I år kom det knappt någon snö så den anläggningen var stängd, men man kunde cykla down hill där om man kände för det i stället.

Text Leon Grimaldi Foto Leon Grimaldi

No comments