Hurts

0

Adam Anderson och Theo Hutchcraft  är duon ”Hurts”. De sitter ned bakom en stor fruktskål på en takterrass centralt i Stockholm. Manchester grabbarna är inte helt främmande i Sverige då de har producerat nya plattan i Göteborg. De är stiligt uppklädda och liknar två engelska skolpojkar i sin outfit.
De ser trygga ut i rollen som gruppen som enligt BBC och NME har spått – Har gjort ett av årets mest betydande popalbum. Detta är deras debut och trots det så utstrålar de ingen form av naivitet utan totalkontroll..
–    Vi är inte galna framgångs sökare som tar första bästa tåg in i snabb framgång. Egentligen hade vi inga planer alls på att släppa skivor med Hurts utan vi ville ha det på en ganska kontrollerad och låg nivå. Det som vi absolut inte ville var att ett skivbolag skulle gå in och bestämma vad för material vi skulle ha med på skivan, vilken producent som skulle göra den, alternativa låtskrivare med mera. Vi är Hurts och ville och framställa allt utifrån vad vi själva gillar. Vi spelade in och samlade låtar tillsist sydde vi ihop säcken. När tiden var kommen hade vi helt färdigt material att presentera med orden – Take it or leave it! Småler Theo i sin blå kavaj.

Det är väldigt ovanligt att agera efter den formen. Oftast så hoppar kidsen ur byxorna om ett skivkontrakt kommer flygande och säljer sig direkt till djävulen. Detta kanske också styrker mitt intryck av det kontrollerade lugn som vilar över dem.

”Better Then Love” är singeln som spelas på radio just nu. Hade Depeche släppt en hitlåt idag (vilket var nästan 10 år sedan de gjorde senast) så skulle den låta som ”Better Then Love”. Helt fantastisk! med sina starka Depeche Mode influenser, jag gillar det skarpt!
–    Depeche och Prince är stora förebilder för oss. Någonstans därbak så har vi försökt att fånga dem, fast på vårt vis. Antar att ”Better Then Love” visar vår kärlek för Depeche.
Plattan är proddad i Göteborg. Av en kille som heter Jonas?
–    Jonas är en väns vän som vi sprang på. Han var lite av ett wild card eftersom han inte är etablerad, dessutom hiphop producent. Kombinationen var extra spännande och vi kände att det kunde bli krydda på produktionen. Säger Adam och stirrar mot solen
Kasabian tog in Dj Shadow som producent för att nämna ett exempel på andra hiphop producenter som plockas in i indie/rock scenen.
–    Jag tror att det är en naturlig utveckling av musiken. Det börjar näst intill att bli gränslöst mellan genrer och man söker nya möjligheter. Detta är ett steg för oss.

Vad tror du om vise versa att ni börjar prodda hiphop?
–    Vi har börjat med en remix på Rammstein´s nya låt. Gjorde det som en kul grej helt anspråkslöst och skivbolaget plockade upp den. Vi fattar det inte men tydligen hade den något. Det känns som deras sound är lika långt bort som vårt är till hiphop så det skulle vara en kul utmaning.
Utöver hitlåten så följs den av fyra popballader. De kan ibland kännas lite blasé om jag skall vara helt ärlig. Men jag kan förstå om radio gillar det, för de har en naturlig radiopotential.
–    Vi vill blanda dramatik med pop. Hela plattan ser inte ut som samplern utan vi har ups and downs precis som vilken skiva som helst. Men soundet är brett och vi har arbetat mycket med körer och stråkarrangemang för att göra ljudbilden fläskig.
Är det svårt att leva upp till det goda rykte ni har fått redan innan plattan är släppt?
–    Hade vi inte haft full kontroll på produktionerna utan bara var en produkt hade jag varit otroligt spänd. Men nu när vi vet vad vi gör och med det kan stå för det, så känner jag mig lugn. Vi har gjort det bästa vi kan, och kan inte göra det bättre och därför vet jag att jag är nöjd. Uppskattning är en viktig bekräftelse och den skall jag inte underskatta men en god start är att vara nöjd med sig själv.

Plattan släpps den 25:e augusti och är helt klart värd en lyssning !

text/foto leon grimaldi

hurts2

No comments