HP Spectre x360

”Man kan åka jorden runt i en Travant eller så gör man det i en Rolls Roys och det är så mycket bekvämare”
Det är en återkommande inre röst när jag använder HP Spectre x360. Därför att den har allt jag behöver i ett litet format och att kunna använda penna direkt på skärmen är delikat. Det är bekvämt och elegant.

När nya Ipaden kom var min första tanke – Den måste jag ha. När jag sedan såg priset, och Apples tillhörande begränsningarna backade jag snabbt ut ur rummet. Begränsningarna stoppar min kreativa förmåga. Dessutom betalar man ett överpris sett till vad man får, vilket inte är intressant för mig.  Jag arbetar proffesionellt med design och foto och Ipad är ett hjälpmedel som tidigare gjort mina dagar lite lättare. Att vara tekniskt obegränsad även mobilt, är frihet. Den friheten blev tydlig med Hp Spectre x360.

Utförande
Det är en snygg liten krabat med vridbar 13” skräm. Belyst tangentbord och aluminiumchassi i blank champagne och rymdgrå. Trots sin nätta form och lätta vikt känns den solid och locket är stabilt utan irriterande glapp som hopfälld PC ofta har. Det är en lätt dator och hamrar man på med tunga fingrar kan viss wobbling i skärmen uppstå när den är uppfälld. Priset man får betala för en lätt dator med vridbar funktion. Det är förhållandevis mjukt chassi kring tangentbordet. Underlaget ger lite flex när du trycker på det. Det stör inte mig avsevärt eftersom jag inte skriver med så tunga händer. Men problemet finns där vilket är värdefullt att veta om du skriver med tunga händer.

X360 bjuder på en rad utgångar,  HDMI 2.0, två USB-C (med Thunderbolt) och en USB 3.1. En USB 3.1 port är mer än vad Macbook för 45 tusen kunde bjuda på. (Vill inte dra i gång någon data-religös diskussion, tycker dock det är svagt av Apple att inte ha kvar i alla fall en port när USB-C standarden inte har uppdaterats fullt ut på marknaden.) Men det gör HP, lyssnar på konsumenten och ger dem vad de behöver, det gillar jag. Lite som en bonus har HP slängt med en kortläsare för SD.
Laddning är alltid ett problem med bärbart. Anledningen till varför jag uppskattade Ipad med sin grymma batteritid. HP har sämre batteritid men en absolut grym laddningstid, 0%-50% på 30 min fullt batteri på 90min, Det är acceptabelt sett till innehållet i burken som drar en del ström. Du kan dessutom ladda din telefon via USB även när datorn är avslagen. Laddaren är även den snygg med lindad kabel och lätt laddare som inte tar plats.
Hp Spectre x360 kommer i ett snyggt läderimproviserat fodral med plats för den medföljande pennan. Men tyvärr missade HP plats för pennan på datorn. Hade varit trevligt att kunna fästa pennan någonstans på datorn när du ex tar lunch. I det hela gillar jag paketeringen skarpt, och HP visar upp att det har klivit in i samtiden från tråkiga utföranden till modelejon.

 

Skärmen
Som namnet HP Spectre x360 vittnar om kan du vrida skärmen 360grader vilket är tydliga funktionen med modellen . Ett enkelt vrid blir laptoppen en padda utan tangentbord, en slags transformer. Konceptet är inget nytt men det är nu funktionen börjar bli riktigt bra. Skärmen är lika självklar i 4k. För dig som gillar siffror är skärmen en WLED-bakgrundsbelyst 4K IPS-pekskärm med micro-edge och Corning® Gorilla®-glas i formatet 13”, Det tekniska betyder i praktiken bra svärta och balanserad omfång med god färgåtervinning. I skärmen sitter även en selfie-cam om du vill Skypa eller liknande. Du kan parkoppla skärmen i dubbel 4k via inbyggda HDMI 2.0. Trotts att kvalitén är god funderar jag varför inte HP har fyllt upp hela skärmen utan har en rejäl ram i överkant när konkurrenterna arbetar med att täcka hela ytan. Skärmens pekfunktion är i toppklass och fungerar lika bra som vilken padda som helst. Pennan är även den bra, responsive och perfekt i kalibrering, i samma klass som Wacom och gör arbete i ex Photoshop problemfritt.

Stort plus är HP´s egna Privacy funktion i skärmen. Den hindrar folk runt dig att se vad du gör på skärmen, riktigt bra funktion. HP är helt ensamma om den här funktionen integrerad i skärmen. Trots sina små brister är det en riktigt bra skärm utan kompromisser.

Innehållet
Ram är superviktigt, det tycker HP också och därför stoppat i 16 GB LPDDR3-2133 SDRAM ! Jag kan köra PS AE och LR utan att Ram äts upp. Det gör det konstant i min Macbook pro. Men inte i HP Spectre x360 och modellen jag testat är den billigare varianten och presterar reellt bättre än min Macbook Pro, ta in det, låt det landa! Med det sagt vet jag att många logo-älskare skruvar på sig, men innan ni dömer för snabbt, testa HP Spectre x360, PC har blivit bättre än någonsin.

Moderkortet är Intel® Core x2122; i7-8550U (1,8 GHz, 8 MB cache, 4 kärnor) (finns större kort i dyrare versioner.)
Hårddsiken är självklart SSD // 512 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD och. Här skulle jag personligen välja minst 1gig.
HD-minne går alltid åt, jag vet hur du tänker, men jag har molnet. Sant, men filer väger och jag arbetar alltid mot interndisk under ett projekt sedan flyttar jag filerna. Programvara tar plats även det. Mitt råd var inte snål utan köp med 1 gig minst, ingen diskussion.
Ljudet är i vanlig ordning från B&O och är så bra det kan bli i en nätt liten HP Spectre x360.

Sammantaget
Enkelheten och utförandet gör HP Spectre 360 till en magisk laptop, arbetskollega du inte kommer bli besviken på. Med sina mångfasetterade egenskaper, kvalité, komponentval är detta ett av marknadens bästa laptop/tablett fusion i toppklass. Jag är häpen över hur den stormade in i mitt kreativa liv knockade mina Mac´s innan jag han säga hej. De knockades så hårt att jag skarpt ifrågasätter om äpplet börjat bli brunt och trött. Spectre x360 glöder, det gör mina ögon med när när mina fingrar glider längs sidan och trycker “ON” på den snyggt designade knappen. Jag är övertygad, med knock out! Detta är min bästa arbetskamrat och mest prisvärda kollega, därför att den kan allt helt utan kompromiss och den är snygg. Trots att jag inte förstår varför man inte tagit funktionen med skärmlösningen som finns i HP Folio där man kan ställa skärmen över tangentbordet utan valt vikbar skärm istället är jag imponerad. Som många andra hängivna Mac-fans så gnälls det på Windows. Det är relevant och personligen gillar jag MacOS mer än Win10. Men bör tilläggas att jag aldrig haft problem med nya Win10 det har jag definitivt haft med MacOS. Du kan alltid installera MacOS i Spectre x360 om det känns nödvändigt.

Text/Foto Leon Grimaldi