Hammerfall

0

oscar_hammerfall

Så här enkelt beskriver många Hammerfall:  10 album i Power Rock genren. Stämfylld sång med starka refränger, mustiga gitarrer precis som Power Rock genren kräver. De har självklart en maskot, kallad Hector.

Härmed slås den bilden sönder med nya albumet ”Infected”. Ingen maskot, inga överkryddade stämmor, men total rock med frodiga men inte överdrivna solon. Ett kallt 80-talssound har intagit och lagt beslag på nya plattan ”Infected” och skakar om klassiska Hammerfall, låtskrivaren och gitarristen Oscar Dronjak berättar.
– Det var hög tid att fräscha sound som började kännas utslitet och våga ta steget framåt. Tidigare hade vi som jag ser kanske för feta stämmor och kanske bitvis t om överdrev med dem. Vi ville få en tydligare karaktär men ändå behålla 80-tals feelingen i en 2011 variant. Vi bantade ned på stämmor som vi hade överallt tidigare, och även skala av ljudbilden från massa onödigt väsen. För att göra förnyelsen fullständig så plockade vi bort vissa andra saker som ex Hector. Som det tydligen har tjatas så mycket om.

Hammerfall har enligt mig varit ett ganska trött band de senare åren. Mer eller mindre kändes det som de la ned mer energi på att synas i medialt korrekta program i Tv4. Men…nya plattan har vänt mig. Hammerfall är inte alls ett trött band. Utan ”Infected” är det bästa jag har hört från dem på många år. De känns hungriga och stridslystna vilket utmärker sig i den kompletta energin som de bjuder på. Producenten ”James Michael”, ni vet killen bakom Sixx Am satte tänderna i Hammerfalls nya sound.
– Jag hade ingen aning om vad Sixx Am var, än mindre vem James Michael var. Det var de andra som tjatade om honom. Jag kallade honom Michael James hela tiden, jag må vara lite dum men jag måste erkänna, jag hade ingen koll på honom innan han producerade vår platta. Jag litade helt på de övriga och hängde på deras val. Nu har jag naturligtvis hört hans tidigare material, jag är glad och stolt att vi fick möjligheten att arbeta med honom. Han tog verkligen tag i plattan på rätt sätt skruvade till det precis efter våra visioner.

Hammerfall är kanske Sveriges mest seglivade rockband med en hängiven fanbase. Både i Sverige och i stora delar av Europa. Att ett band går in i förändringsfas kan ibland vara negativt eftersom man förlorar den trogne. Han som i praktiken vill ha samma platta om och om igen där endast omslaget gör skillnad. Därför är nya plattan lite kontroversiell inte för att man inte alls känner igen Hammerfall mer kanske att de blivit lite råare.
– Flera av de äldre fansen har reagerat över att vi tagit bort maskotar och annat lull lull men soundet har bara fått positivt bemötande. Visst självklart, det finns några små neggon där ute men de struntar vi i. Vi är mycket nöjda med nya plattan och vi står för den fullt ut. Man måste ju förstå att tiderna ändras, sound, musik och vi som band. Det är en genomgående mognadsfas. Infected hade aldrig blivit till om vi inte fått växa med oss själva.  Vi har behövt våra musikaliska perioder för att kunna leverera ”Infected”. Den är kontentan av allt annat vi har gjort. Oscar ler brett när han kommer till punkt över sin utvecklingsbeskrivning över Hammerfalls utveckling.

Medialt rockband är ett enkelt ord för att beskriva Hammerfalls förhållande till de mest folkkära tv-programmen som ex Körslaget där sångaren ” Joacim Canes” faktiskt kammade hem storseger. Kommer vi få se Hammerfall i schlagerfestivalen.
– Aldrig, där går vår gräns! Säger Oscar bestämt. Folk har ju spekulerat i det efter som vi har Pontus från The Poodles i bandet. Men det har ingen betydelse, Vi kommer absolut inte delta i den cirkusen.

Som ni förstår är nya plattan bra. Dock tycker jag att balladen inte passar in i plattans form. Inte för att den är dålig mer att den gör sig inte i sammanhanget. I övrigt kommer du gammal som ny lyssnare att hitta guldkorn på nya plattan. Mer avskalat, men med mer tryck och energi än tidigare. 

Text/Foto Leon Grimaldi

No comments