Garmin Virb XE Test

Marknaden bokstavligen gödslas med actionkameror, olika modeller och form men med samma funktion, filma! Men inte riktigt alla, Garmin Virb XE har utöver sin film och fotofunktion även inbyggd GPS som visar var du varit med komplett information som höjd, lutning och hastighet etc.

Garmin Virb XE levereras i en sprängfylld kartong med fästen och tillbehör. Till och med ett SD-kort har man slängt med, det snålas alltså inte med grundtillbehör, som det gör från många andra leverantörer.

Garmin-Virb-XE-Cycling-Bundle

Kameran placeras i ett solitt hus som är byggt på tvären istället för som många andra på höjden. Insidan placeras ett imm-skydd som ska skydda mot kondens. Mer än vad många andra leverantörer har i sina system.Det är en liten pjäs när kameran är på plats i huset. Vilket också är en akilleshäl, på samma sätt som den ger ett riktigt bra skydd. Att spräcka det här huset krävs rejäl kraft men det bekostas av tämligen tungt hus.

Garmin VIRB_XE

Fästena är grova och rejäla, enkla att fästa kameran i. Fästena har liksom små spår som ska paras ihop för att inte delarna ska glida isär. Det är alltså satta positioner men tillräckligt tätt för att hitta en bra vinkel. Dock är fästena anpassade för raka styren. Mitt styre är inte rakt, utan har både rise och back sweep vilket gör att kameran inte kan ställas i direkt fixerad rak vinkel utan lutar antingen för mycket inåt eller utåt. Du kan använda konkurrenternas system vilket öppnar upp nya möjligheter.

Garmin Virb imponerar med riktigt bra bildkvalité både i mörka områden men även ljusa så även i blandade förutsättningar. Nu stönar många därute, det är inte 4k. Nej, det är riktigt men låt oss säga så här. 4k på dessa små apparater är inget annat än ett lamt försäljningsknep. Kvalité handlar om så mycket mer. Sensor, lins och mjukvara i kameran. När jag jämför VIRB med 4k actionkameror är den fortfarande i samma klass och t.o.m. bättre, det hela är enkelt, den har bättre sensor. Även under skakiga förhållanden så presterar den utmärkt med sin stabilisator vilket många saknar.

Handhavande; Virb har ett kraftigt skal, på skalet sitter ett tydligt vred för val av filmning eller foto. Detta är en briljant lösning, där konkurrenter använder sig av fjäderupphängda knappar. Som ”alltid” jävlas, osäkerheten om kameran startat eller inte är irriterande. Virb startar alltid då vredet enkelt vrids på plats. Kör du med Garmin Edge kan du synca ihop systemet att när du startar GPSen rullar kameran. Du kan även koppla ihop kadenssensorn med kameran och med det få även den infon i filmen.

Kameran saknar display, vilket mer eller mindre är standard för actionkamera med få undantag. Jag kan leva utan funktionen om jag får en bättre sensor, jag vet inte om det var avvägningen i produktionen men display är något jag saknar.Du kan styra kameran igenom en app i mobilen där du har full tillgång till alla viktiga funktioner. Det ingår även en liten fjärrkontroll där du enkelt kan kontrollera kameran om den ex sitter på hjälmen.

Garmin-Virb

Mjukvaran; Du laddar fritt ned Garmins egen mjukvara för Virb. Den är väldigt förenklad men viktigt för postproduktion. Det är här du väljer vilken information som ska synas i filmen. Hastighet, lutning etc, valet är ditt, du kan blocka allt, selektera eller visa allt. Utöver det känns det som mjukvaran är under skarp utveckling där man kan göra många saker bättre än det nuvarande ex actionscrips och bättre filhantering. Men antar att det ligger i framtiden. Garmin är trots allt rätt nya inom actionkamera-segmentet med lite tid så tror jag att även det kommer blir riktigt bra.

Sammantaget; Jag är mtb-cyklist av det extrema slaget. Jag har alltid med mig en kamera ut och är beroende av hållbarhet och kvalité. Jag är inte så petig när det handlar om vikt, men vikt handlar även om balans. Kameran är väl balanserad men är signifikant tyngre än konkurrenterna. Jag undviker helst att ha Virb på hjälmen, det är fullt möjligt men den känns för tung för det och risken att den kastas av är för stor. Däremot sitter den stadigt på styret, sadelposten eller ramen. Man kan lita på kamerans funktioner och film samt fotokvalitén var riktigt bra, kanske den bästa mot konkreterna, även mycket bra ljudupptagning.

Tillsist; En mycket kompetent kamera som ger dig vad du önskar, har du andra Garminprylar är Virb självklart val då integrationen i systemet gör det hela så mycket roligare. Jag har inte dykt med den även om den är vattentät. Har därför ingen uppfattning hur den är under ytan. Virb gav mig långt över förväntan och är ingen ytterligare actionkamera utan är en utveckling framåt och visar att 3k håller än. Även om jag är säker på att nästa generation blir 4k så blir det en 4k som gör synbar skillnad mellan 4k och 3k. Då Virb redan nu ger bättre resultat än många 4k i 3k

Bra

+ Bildkvalitén

+ Batteritiden

+ Laddningstiden

+ Startar Snabbt

+ Turinformation

+ Integration med övriga Garminprodukter

+ Mycket bra hus

+ Stabila fästen

+ Det stora på och av-vredet

+ Det frikostiga startpaketet med fästen och SDkort

Negativt

  • Aningen tung
  • Fästena som styrs av fasta lägen och inte variabla
  • Ingen display

Mer info Garmins Hemsida

Tekniskinfo

Dimensions

Unit size (WxHxD): 3.0” x 1.6” x 1.4” (77.0 x 40.6 x 36.8 mm)
Display size: 1” (25.4 mm) diagonal; 128 x 128
Unit weight: 5.35 oz (151.7 grams)

Video

Image sensor: 12.4 MP, 1/2.3″ CMOS
File Type: .mp4
1440p HD video: 30 fps
1080p HD video: 60, 50, 48, 30, 25, 24 fps
960p HD video: 100, 60, 50 fps
720p HD video: 120, 100, 60, 50, 30, 25 fps
480p (slow motion): 240 fps
Still photo resolution: 12 MP and 7 MP
Photo burst: 12MP at 30 fps
Photo time lapse: custom up to 120 second intervals

Audio

Internal microphone: Yes
External microphone: Optional rugged power cable or Bluetooth® audio

Connectivity

Bluetooth: Yes (2.1 + EDR)
ANT+® compatible: Yes (remote and sensors)
Interface: USB 2.0
HDMI output: No
Wi-Fi streaming: Yes (802.11 bgn)

Miscellaneous

GPS: Yes
Temperature range: From -20°  to 45°C (from -4° to 113°F) (operating); from 0° to 45°C (from 32° to 113°F) (charging); from -40° to 85°C (from -40° to 185°F) (storage)
Memory: microSD™ card (up to 128 GB); card not included
Accelerometer: Yes
Altimeter: No
Waterproof to 50 meters without a dive case
Image stabilization: Yes (gyro-enhanced)
Lens distortion correction: Yes

Battery

Battery type: Rechargeable 980mAh Li-polymer
Battery capacity: 980 mAh
Battery life: 1080p (30fps), up to 2 hours

.