Frys Inte

Det enkla sättet att bekämpa kylan heter Old Man Winter från Bontrager. Hade jag vetat om det enkla knepet tidigare hade jag kunnat njuta av härlig vintercykling som tidigare varit en frusen förtjusning.

Efter en timma ute
i skogen börjar det svida om fötterna. Det sprider sig till händerna. Samtiden mellan tår och fingrar blir ödesdigert. Det är krispigt, granarna står som istappar i ett fruset Narnia. Jag älskar vintern, cykla i svensk skog en frostig dag i minus fem grader är fantastiskt. Luften är klar, sikten underbar och jämför det gärna med en varm sommardag i alperna.

Bontrager Old Man Winter

Hindret har varit just den vackra kylan. Jag har trotsat den, med mina knep. Lager på lager, men det har inte hjälpt, samtidigt som jag ger mig ut så vet jag att inom 60 minuter kommer mina tår vara vita. Jag kan vara känslig, eller så känner du igen dig, det blir kallt.

Egentligen är det inte kylan i sig som är problemet utan vad du har på dig och fukten som kroppen avger i form av svett. Som bekant måste fukten bort, det gäller även fötterna. Det blir komplexet att både hålla värme och avleda fukt. Jag har provat många MTB skor för vintercykling men har antingen känts som skidpjäxor eller för klumpiga. Bontrager har varit lite oförskämt anonyma med sin Old Man Winter-sko vilket har gjort att det tog tid för mig att hitta den och i rätt storlek (kommer till det senare)

skor3

Skon är byggd
utifrån principen lagermetoden med stöd greppvänlig gummisula. Det händer som bekant att man tvingas gå även när man har tänkt cykla. Därför är sulan viktigt, dels att den ger god respons mot pedal men även att man inte slår frivolter när man tvingas att gå.

Inneskon (fodret) är av fuktavvisande och värmebevarande Thinsulate och mjuka skon känns som ett par tofflor. Du snör på dem med snabbsnörning för att trä dem in i den fuktskyddande ytterskon med värmebevarande innersula.

Ytterskon sitter kvar med dragkedja och två spännen, och bildar ett stabilt paket. Old Man Winter väger in sig på 620gr, kan kännas mycket, men i sammanhanget ganska lite, då mina five ten väger 610 gram och är en iskall sommarsko.

Den tjocka gummisulan
var ett tveksamt inslag även om jag förstår funktionen som isolator mot kyla och bra grepp. Det som oroade mig mest var krångel vid inklick och urklick, men inga som helst problem vare sig i Mallets eller Shimano.