Flipsyde

0

Flipsyde

-State of Survival-

hemsida-flipHappy Birthday som kom 2005 banade vägen till 1:a platsen på topplistorna för Flipside. Sedan dess har de turnerat flitig och man lade också grunden för nya plattan ”State of Survival”. ”When it was good” är en p3 hit som spelas flitigt och knappast undgått någon. Plattan bjuder på glada mellankoliska låtar. Texterna är inte alltid så glada det ligger en tung bakgrund i budskapet som vittnar om svåra tider för bandet. Trots det är låtarna glada och radiovänliga rakt igenom. En platta fylld med hits. Bakom producent spakarna hittar vi ”Akon”. Produktionen döljer knappast den referensen då man känner igen hans signifikanta sound.  Alla i bandet har individuella kvalitéer och de är snabba på att dementera att de skulle vara ett ihop satt band, utan att de faktiskt funnit varandra.
De var i Stockholm för att uppträda på Grönan, det var också då jag hade möjlighet att träffa dem vid deras hotell. Steve, Dave, Piper och Chantelle slår sig ner i soffan framför mig. Det ser aningen trötta ut, kanske inte så konstigt heller. Jet Lag och fest är en slitsam historia.


Ni är ganska noga med att poängtera att ni inte är ett skapat band utan att ni själva funnit varandra . Kan ni utveckla vad ni menar med det?

– Det finns band som bildas igenom audition. Vi har inte skapats på det viset utan musik förde oss samman.


Hur då?

Steve : – Dave arbetade vid en studio som bestod av massor av små studios. Lite som en studiofabrik där man kunde hyra en studio för att göra en demo eller produktion.  Jag var där rätt mycket och spelade in mina sing and songwriter grejer. Dave är grym på gitarr och jag behövde hjälp och vi började jama loss. Piper som även han höll till i någon av alla de studios kom förbi och la en spontan rap. Inget var planerat alls utan det bara flöt på. Det var också då ”Happy Birthday” kom till.


När kom Chantell in?. Var hon också i samma byggnad?

Piper: – Nej inte alls. Hon var på samma förlag som vi hamnade på efter vår ”Happy Birthday” hit. Vi sprang på varandra flera gånger på kontoret. Till sist bestämde vi oss för att det kanske skulle vara bra med en tjej i bandet.  Chantell är ju både duktig på att dansa och sjunga vilket är perfekt för oss. Vi repade några gånger  och låtarna blev så mycket bättre med henne med.


Vad har hänt med er som grupp och personer sedan första hitten

Piper: – Vi har alla utvecklats. För att få klart denna platta har vi fått gå igenom mycket svåra saker i livet. Inget har varit självklart för någon av oss. Min bror tog självmord, sjukdomar och olyckor har drabbat oss alla på olika vis. Det har påverkat oss som människor att bli starka även de mörkaste dagar. När vår platta var klar trodde vi knappt att det var sant. Så vi döpte den ”state of survival” som ett statment på att inget kan stoppa oss.


Vad tycker ni om att bli jämförda med Black Eyed Peas

Dave: – Det är super kul. BEP är ett bra band och bli jämförda med ,de är inget dåligt betyg. Vi tar det som en ära.


Hur var det att arbeta med Akon?

Piper: – Det var grymt. Akon är så duktig och proffsig och hittade vårat sound direkt. Han har allt under total kontroll och liksom kan skruva till de sista.


Vilken låt var den som var absolut jobbigast att spela in?

Dave : – Welcome to Hollywood tog väldigt lång tid. Vi gjorde typ 100 ändringar och man tappade stinget men den blev bra till sist.


Om ni skulle peka på en låt som är den absolut bästa på plattan, vilken skulle det vara?

Chantell: – Spinnin’
Piper: – One Love
Jag är beredd att hålla med Piper. One love är en sommar hit helt klart.

No comments