MTB

Fem MTB-Destinationer

Alperna
kanske den självklara destinationen för oss i Europa. Men alperna ser lite olika ut beroende på vilket land du tar dig till. Själv är jag förtjust i Österrike eftersom helheten är så fullkomlig. Dels för att de är vana vid cykelturism, det är inte svindyrt och väldigt enkelt att ta sig till, billigt även om kronan är näst intill värdelös för tillfället.
Franska alperna har hög kvalitet. Även de är vana vid cykling dock är Frankrike dyrt. Då menar jag näst intill dubbla priset mot Österrike. Jag vet inte om det avgör värdet mot Österrikes åkning, om inte pengar är något problem så är Frankrike bra. Finns inget annat att säga om det trots allt har jag en förkärlek till Österrike. Schweiz är hur bra som helst. Hög kvalité på allt. Men valutaskillnaderna gör att det blir väldigt dyr åkning, näst intill ohållbar för oss vanliga knegare.
Mer info här

Whistler Canada
Anses av många som den absolut bästa MTB-destinationen i världen. Whistler ligger i British Columbia och erbjuder 19mil av trails anslutna till lift. Bike parken har 50 nedfarter som passar alla smaker. Whistler är så mycket mer än de markerade trailsen förslagsvis skaffar du en bike guide på plats.
Mer info här

Park City, Utah
Handlar inte bara om utsökta trails som ringlar sig längs Rocky Mountains utan även ett fantastiskt landskap. Dock inget för den höjdrädda cyklisten. Park City ligger 2100 meter över havet och trailsen ligger ett par tusen meter till uppför berget. Det är de mest tekniska trailsen i världen och ligger som ett spindelnät över hela destinationen, väl utmärkta. Detta är inget för en nybörjare, det är svårt och krävande men vackert.
Mer info här

Rotorna, New Zeeland
Rotorna höll WC 2006 och har sedan dess beskrivits som en av världens hetaste ställen att köra. Självklart har den en plats i listan som en av världens bästa spots. 100km av trails byggda i Whakarewarewa Forest även de äldsta trailsen i NZ. Det är en lekplats av möjligheter och variation bara att ta för sig.
Mer info här

Finale Ligure, Italien
Lika enkelt som du tar dig till alperna så tar du dig till Italiens kanske mest kända destination för mtb. Intill medelhavet ligger denna vackra plats som både ger utbyte av naturupplevelse och bra åkning. Stigningen är 1400meter nedför går det fort över flow trailsen. Bitvis stökigt tight och rörigt och ställer din förmåga på prov. Men fantastisk åkning överlag. Det finns inga liftar här men shuttle service som tar dig upp. En speciell och vacker destination som platsar listan över fem mtb-måsten.
Mer info här

text/foto Leon Grimaldi