Enter Shikari

0


Är kanske vad man beskriver som ett ”post-punk band” men jag vill ta det längre än så. Under 80-talet figurerade ett band under namnet enter-shikarileon”Sigue Sigue Sputnik” ett brittiskt New Wave band med starka elektroniska influenser, gitarr riff som drunknade i samplingar a’la
Sp-12. Marin Degville som var sångare i bandet hade en tydligt punk relaterad gen i sin karaktär både musikaliskt och framtoning.

Enter Shikari som denna artikel skall handla om känns som S.S.S fast 2000-tal.Influenserna är liksom S.S.S starkt elektroniska, energin är punk och texterna, hmm..ja något politiska men kanske inte det viktigaste för dem.
Enligt Roughton “Rou” Reynolds som är sångare och keyboardist/synthkille i bandet menar
– Jag har elektroniskbakgrund från tidiga rave scenen numera lyssnar jag mycket på dubstep och D n B.  Prodigy är kanske min starkaste influens deras energi och intensitet är mycket inspirerande. Texterna är klart viktig men helheten skall vara en harmonisk energi.
Att energin är viktig för Enter Shikari är inget de döljer – Musiken skall vara som en smäll på käften, man blir deckad, återhämtar sig för att på nytt åka på en stjärnsmäll!!.

Ungefär så är även deras platta ”Common Dreads” som släpptes i våras uppbyggd. Hårda punk låtar som varvas med dubstep beats och tung gung basar och stickiga synth ljud, till stålhård energi direkt från djävulen.

På scen så är det kanske inte helt otippat ett förbannad röj. Tidigare hade man en studsmatta mitt på scenen där man utförde olika stunts, eller närmare beskrivet, idiot hopp.
– Studsmattan var en kul grej. Men vi skadade oss på den så vi valde att ta bort det elementet. När energin flödar så vet man ju inte riktigt vad man gör, man tror man är Superman och det man inte skall göra omedvetet.

De har varit i Sverige under flera tillfällen nu senast på Debaser Slussen.
– Vi gillar Sverige, och ni verkar gilla oss. Därför är det självklart för oss att vara här så ofta vi kan.

Enter Shikari som förövrigt tagit sitt namn efter Chris Batten (gittarist) morbrors gamla fiskejolle vars motor dunkade energiskt likt en rave kagge. Shikari betyder även Jakt och kanske är det just det som präglar Enter Shikari från St. Albans (England), jakten på den perfekta energin.


Uppställning


Roughton “Rou” Reynolds
– Sångare, electronics
Chris Batten – Sångare och basist
Liam “Rory” Clewlow – Gitarrist och bakgrundssång
Rob Rolfe – Batterist

Text/bild Leon Grimaldi

No comments