MTB

Enduro MTB Slovenien

Slovenian Rhapsody

Cykelromantiken är tydligare här än någon annanstans jag varit. Med knappt två miljoner invånare gör det Slovenien till ett av Europas minsta länder, men med de största atleterna i världen. Hemligheten, kan vara den aggressivt vackra natur där alperna utgör 70% av landets totala yta.

Bergen niger invid de ringlande vägarna byggda under kriget.

Bergen niger invid de ringlande vägarna byggda under kriget.

Trots sina stora sportframgångar är Slovenien tämligen anonymt. Lite av EU´s Ninjor, dyker upp vid OS, VM och EM och tar medaljer från vad vi tror är självklara vinnare. Det gäller även mtb-cyklingen och många gånger rycker man bara på axlarna när man hör Slovenien, sluta upp med det!

Bland grannländerna har Slovenien ett rykte om sig att ha de mest våghalsiga och absolut talangfulla MTB och DH cyklisterna i Europa. Det pratas väl om dem, med viss ödmjuk avundsjuka kring deras totala cykelkultur som beskrivs som rå och orädd. MTB Enduro Slovenien är ett faktum!
artikel bilder

Krvavec 
I takt med att mtb-cyklingen växt rejält kommersiellt byggs det parker som aldrig förr kring skid-resorterna. Men självklart enligt slovenskstil vilken kan vara den absoluta för friåkare som vill fostras och utveckla sin cykling.

Krvavec är intressant resort som adopterat behoven tidigt. Bara 20 minuter från Ljubljana flygplats och ca 200kr med taxi till liftarna vid Krvavec. Bor gör du på toppen vid Hotel Krvavec ett utsökt läge alldeles invid parken. Gör Krvavec lättillgängligt för alla. Adrenalin Park är deras koncept som inkluderar cykling bland en mängd andra aktiviteter. MTB är deras fokus även om det totala utbudet av aktiviteter är stort.

Krvavec´s cykelideologi
är typisk för Slovenien, där naturen står i ständigt fokus.
Anže Bizjak, trailabyggare och mtb-ansvarig vid Krvavec Action Park reder ut begreppet.

Trilbyggaren och guiden Anže Bizjak berättar

Trilbyggaren och guiden Anže Bizjak berättar

Cykling är frihet, den friheten är aldrig perfekt. Vi vill behålla skogen så naturnära skick som möjligt, våra trail är därför sk natur-trail. Där vi låter skogen och miljön visa vägen utför. Säkerheten är trots allt viktig och vi har kapat något träd och stabiliserat kurvor för att ge flow. Allt är handbyggt med spade och såg för att bevara skogens naturlighet. Vi har till och med kluvit sten för hand för att på bästa sätt göra så lite åverkan som möjligt.

Mest intressanta är Pussycat Trail 12 km utför och är Sloveniens längsta decent, den betraktas som röd (beskriver deras graderingar senare). En variant av teknik, flow och oförskämd fart utgör de 1200 meter av natur-trail. Pussycat är till för de som vill ha ett långt åk och med varierande utmaning utan att bli för mycket åt något håll, men trots allt håller dig vaken.

Rock ´n Flow är Krvavec svarta och Anže Bizjak favorit. En stenhård teknisk och brant trail. Till en början sten, drops och tvära corners. Ger senare utrymme för flow för att slutligen låta det tekniska stålbadet åter ta över.

Anže beskriver sitt favorit trail
– Sex kilometer verkar kort, men det känns som 14! Det är därför jag är så nöjd över Rock ´n Flow. Tillsynes kort men krävande. Rock n Flow är autentisk, vi har inte kapat eller flyttat något, allt är där precis som det alltid varit, vi har bara röjt undan buskar och stabiliserat switcharna annars skulle trailen rasa samman då den är väldigt populär att cykla.

Krvavec har det mest attraktiva läget i hela Slovenien för att bli landets cykeldestination med närhet till allt, god logistik och riktigt bra cykling. Parkeringen invid anläggning är full av cyklister. Gamla och unga, avancerade och nybörjare, det är trångt på parkeringen invid liften. Du märker inte av det stora antalet cyklister ute i trailen eftersom området är så stort. Nästa år kommer de avancera ytterligare och bygga en längre trail från toppen och knyta samman nätverket utan transporter mellan banorna. Det kommer göra att samtliga trails blir än längre och nätverket av trails mycket större

Snabbast ned med 90-taets Marin med v-bromsar. Skills?

Snabbast ned med 90-taets Marin med v-bromsar. Skills?

Besök http://www.rtc-krvavec.si/en/

Ät hela kakan
Att du som enduro eller all mountain-cyklist ska åka till Slovenien är tveklöst. Du kan inte få mer för pengarna någon annan stans i Europa. Men det kräver lite förkunskap för att få tillgång till pralinerna. Utan guide kommer du ingen stans. Skogarna och bergen runt Slovenien är fyllda av gamla stigar och kvarlämningar från första och andra världskriget, perfekta att cykla på, helt omöjligt att ha koll på som turist och det är riktigt illa att hamna vilse där ute. Därför är guide ett måste om du ska få ut det mesta av cyklingen.

Det är cykling både i norr och söder i Slovenien. Vår till höst cyklas det mest i norr och under vintern i södern. Cykling är som mest koncentrerad till norr och där du finner godbitarna. Det finns två företag som är specialister i området som delvis samarbetar.

Eco Tourist Farm Koros
Är ett familjeföretag som startades av Dixi, pappan i huset och är i huvudsak han och hans son Anej som är guider under namnet Bike Nomad. Pensionatet drivs jämte deras eco-gård därför är allt som serveras ekologiskt odlat och till stora delar producerat på gården. Inrättningen ligger i det vackra Jamnica, det absoluta området för mtb och enduro.

Det är i bergen det händer

Det är i bergen det händer

Invid hotellet har Anej egenhändigt skapat trails som startar direkt vid entrén och går rakt in i skogen för att sedan ringla sig nedför bergen invid. Noggrant och varsamt har de försökt att skapa ett så naturligt trail som möjligt, om än mer oslipat än sina vänner Krvavec. Här har inga träd kapats utan det kan dyka upp en stam där du tvingas till tvär sväng. Men det är rent i trailen och Anej är noggrann med att kvalitén är i topp.

Innan turen startar poängterar AnejVi måste visa respekt inför skogen och naturen, all cykling ska ske i trailen. Inga genvägar utanför eller onödigt sladdande på skogsstigarna. Det förstör marken när det regnar.
Tveklös perfektion och förhållning, även om han har ett allvar så är han inte sen med…– Absolut viktigaste, ha kul!

Anej guiden för bike nomad och sponsrad av Specialized. Foto:eget

Anej guiden för bike nomad och sponsrad av Specialized. Foto:eget

Det hålls stora Enduro-tävlingar i Bike Nomads trail vilket bekräftar kvalitén väl men även svårigheten. Jag cyklade i huvudsak svart. Det är tekniskt utan direkt fart, stepdowns och drop och tighta corners är det som svider i den övrigt rätt problemfria stigen.

Det går fort nedför de uttorkade flodbäddarna

Det går fort nedför de uttorkade flodbäddarna

Jamnica har inte bara trails utan en rejäl naturupplevelse med vackra vyer, fantastisk skog med tillhörande utsikt.Två timmar norrut med bil från flygplatsen hitar du Jamnica, transfer ingår när du köper ett cykelpaket om 3,5 eller 7 dagar.

Bike Nomad tar dig igenom det absoluta enduro-området, cherry picking efter din förmåga, lika tufft som enkelt. Du cyklar i olika regioner varje dag vilket ger hög variation, och rolig cykling.
Jannica ligger bara 15km från Österrike och Bike Nomad tar dig även dit för cykling i Petzen Europas längsta flow trail 1200 meter. En snabb sak med hög kraschrisk. Anej har även byggt Petzen svarta trail. En noggrant inrättad 7km naturtrail som mynnar ut i flowtrailen.

I området invid Bike Nomad har de cave biking där du cyklar i gamla gruvgångar.
Bike Nomads placering är total för varierande mtb-cykling och är helt klart ett alternativ för dig som vill uppleva natur, cykling och uppleva det lantligt idyliska Slovenien.
Det är härligt att sitta på hotellets veranda och dricka morgonkaffet och se ut över bergen, den gyllene solen som andas morgonluft, du får hela kakan, ett all-inclusive med grym cykling och en totalt magisk upplevelse, vad kan konkurrera med det? De ljuger inte när de säger – Best trails in Slovenia.

Besök www.bikenomad.com

I en annan del av Slovenien
Hittar du Kobariski Stol, del av de Juliska Alperna ,1673 m/öh. Ett populärt mål för vandrare och frilufts-suktande. Det är enkel klättring, längs vägar byggda av Italienare under första världskriget. Utsikten är full HD, floder, byar och närliggande berg ger en 3d perspektiv över Slovenien.

Trailen är hundraprocent friåkning. Underhålls inte alls på samma sätt som dem i parkerna och ägs inte av någon. Eftersom de är välbesökta plockas nedfallna träd och grenar bort av cyklister vid behov, i övrigt lever den sitt eget liv. Underlaget från toppen och 400 meter ned är till stora delar kalksten som byts mot jord, lera och rötter. Underlaget är riktigt roligt att cykla på, det historiska landskapet mellan bunkrar och skyttegravar kryddar helheten.

Det går snabbt utför Kobariski Stol, inte särskilt teknisk bortsett från slutet som är direkt krävande. Guiden Mac som arbetar för MTB Galaxy kan området väl, han bor och är uppvuxen i skogarna intill. Varje sten finns analyserad i hans huvud och inget lämnas åt slumpen. Han tar dig tryckt fram, även över de mest tekniska partierna.

Kaobariski Stol är en personlig favorit pga variationen och det snygga landskapet. Ett måste om du är i Slovenien, snyggare friåkning kan du knappast få i klassisk alpmiljö.


För mer info gå in på www.mtbgalaxy.com

Sloveniens huvudstad

Sloveniens huvudstad

Ljubljana
Sloveniens hjärta och huvudstad, ett Berlin i miniatyr med en mer ödmjuk framtoning.
Hela staden bubblar av restauranger mysiga caféer och butiker. Helt bilfritt city där bussar och taxi ersatts av elbilar som gratis skjutsar dig runt staden.
Det som verkligt gör Ljubljana intressant är de kullar och mindre berg som omsluter staden.

[cycloneslider id=”slovenen-enduro” align=”aligncenter”]

 

Bara 20 minuter bort från city finns det riktigt bra trails runt kullarna till Ljubljana. Självklart går det utför med alla önskvärda attribut, corners, drop och tekniska partier. Utsikten över Ljubljana är vacker från skogen, det blir till en rapsodi av cykeleufori. En enduro-oas mitt i staden fast avskilt och nära på samma gång, det känns som världarna är skilda åt med plexiglas där man kan se men inte röra trots att närvaron är total. Guiden Mac älskar de här trailsen och säger att han ofta tränar här för att variationen är ultimat och en mycket varierad cykling på liten yta.

Ljubljana bjuder på mångfaldig trail

 

Jag vet ingen huvudstad i Europa som har den tillgången och framställd så självklar!

Känner du för en storstadsweekend och vill kunna cykla enduro på morgonen och shoppa på eftermiddagen så är det självklart i Ljubljana helt utan krångel. Vill du köra Downhill över dagen i Krvavec, ta taxin för några hundringar. För en vecka föreslår jag 3 dagar med Bike Nomad och 3 dagar med Mtb Galaxy vilket ger dig brett perspektiv av Sloveniens MTB_Kvalité.

Mtb Galaxy guide Mac. Kör för Mondraker

Mtb Galaxy guide Mac. Kör för Mondraker

 

Inget Krångel
Slovenien är helt utan krångel, ödmjukhet verkar vara deras ledord och vänlighet ett mantra. Mellan vandrare och cyklister och mellan cyklister och cyklister är det lika självklart att hälsa som att låta bli är tydlig idioti. Den sociala kompetensen är så hög att den förvånar den vanlige grå-svensken.

Det är svårt att inte älska Slovenien, dess natur och folk är förföriskt. Det tog bara fem dagar att förföra mig, jag förstår varför de blir så bra cyklister, de har passion till livet och lever för vad de gör. Entusiasm i sin enklaste råhet gör dem så ödmjuka med sin övertalande talang.
Jag mötte ingen usel cyklist, ingen som inte visade hänsyn eller ens förnimmelse till konfliktsökande. Allt är bara så enkelt, lyckan är total utan någon odör av morgonångest. De cyklar inte mot klockan, de cyklar för att de älskar mtb-kulturen och naturen, det syns tydligt och prestigelöst.

Guider

Alla guider i Slovenien är utbildade och har ett sk bergspass ett slags diplom. Annars får de inte bedriva verksamheten. Därför kan du känna dig helt trygg med guiderna i Slovenien. De flesta är eller varit tävlingsåkare och är mycket duktiga cyklister. Engelska pratas till stora delar flytande av alla Slovener. De allra flesta kan även tyska och italienska flytande.

När du väljer guide ska du helst välja en lokalguide de har den absolut bästa kunskapen. Är du i området kring Ljubljana är MTB Galaxy självklart och de ordnar även cykelresor från syd till norr. De lämnar över guidningen till Bike Nomad när de är i deras område eftersom de kan skogen bäst där. Inget du som resenär märker av annat än bibehållen kvalité.

Vill du enbart hålla dig i norr långt ifrån storstadsbrus och älskar idyll är Jamnica självklart. Bike Nomad med sitt Eco Hotel är det som gäller, inte bara för att de är experter i området, utan för den totala helheten av lant idyll, natur och fantastisk cykling.

Svårighet
Bokar du flera dagar med MTB Galaxy eller Bike Nomad så kollar guiderna upp dina cykeltalanger innan ni tillsammans beslutar svårigheten. Det kan bli hur svårt som helst vilket kan vara ett bekymmer. Det är enkelt att ta sig vatten över huvudet igenom att bara läsa graderingen, röd svart etc. Slovensk röd är motsvarade svensk svart. Värt att ha i åtanke, om du inte är mycket erfaren så är svart självklart. Jag föreslår dock att börja lågt, känn av miljön. Bergen i Slovenien är mycket fostrande och skoningslösa om du väljer för svårt. Dessutom blir cyklingen trist om du inte behärskar trailen.

Att göra när du inte cyklar
Besök gärna Franja partisansjukhus i Cerkno som inrättades av motståndsrörelsen under andra världskriget. En vacker promenad i bergen invid vattenfall och grön skog leder dig dit. Sjukhuset har kvar all utrustning och är i välbevarat skick.

[cycloneslider id=”partisansjukhus”]

Det är även fin natur i Kobarid och populärt kajakområde

Det är även fin natur i Kobarid och populärt kajakområde

Open Kitchen är en restaurangmarknad i Ljubljana, där restauranger från hela Slovenien serverar mat i matstånd. Ett mycket populärt inslag och det är mycket folk som vill provsmaka alla möjliga rätter till riktigt billigt pris.

Ett populärt inslag

Ett populärt inslag

Vill du äta lunch på restaurang föreslår jag Tabar och eventuellt middag vid slottet Na Gradu med utsikt över Ljubljana.
Eller nöj dig med en latte på någon av de mysiga caféerna invid Hribarjevo Nabrezje och floden Ljublianica.

Att hitta mysiga caféer är inte särskilt svårt. De ligger i kluster kring floden

Att hitta mysiga caféer är inte särskilt svårt. De ligger i kluster kring floden

[cycloneslider id=”slovenien-mat”]

Sammantaget
Slovenien är min absoluta favorit som cykelland. Det är nära till allt, riktigt bra skogscykling! kanske den bästa jag har upplevt. Det kan tidvis vara mycket svårt, i samma stund till lika ljuvligt. Bergen kysser och misshandlar dig om vart annat, skoningslöst. Jag älskar det!

Att inte fler Svenskar förstår skönheten med Slovenien är för mig en gåta. Slovenien har allt du söker och mer än allt som cyklister kräver. Vill du utveckla din cykling är detta ett självklart val.

“Slovenien är på riktigt utan krusiduller. Slovenien är en rapsodi”

Text/foto Leon Grimaldi all rights reserved