Emanuel Pombo

I tidigare artikel skriver jag om Madeira. Ön där cyklingen är detsamma som total friehet. Skogarna ligger helt öppna för vild och krävande cykling. Inte bara EMTB, XC, landsväg utan även Downhill. Att som barn få växa upp i Madeiras miljö utan att nystas in i cyklingens fantastiska värld är komplett omöjligt.

I Madeira är en sk medelcyklist vad vi i Sverige kallar tävlingsmaterial. Tror inte jag träffade på en enda dålig cyklist där, inte ens de som sa sig vara dåliga. Berget, Madeiras mittpunkt där ligger fabriken, här tillverkas kanske Europas bästa cyklister som inte bär nummerplåtar, tävlar utan kör mest på skoj, för att de älskar att cykla. Kvalitén får de på köpet.

Emanuel Pombo är den kvalitén. Jag såg honom under världskuppen i Norge 2014. Vem var han?? Han körde så aggressivt, stabilt med stil, hade inte sett något liknande. Pombos teknik är helt annorlunda, ingen annan delar den, briljant sticker han ut.Emanuel kör fort, så fort och kontrollerat att det ser ut som slowmotion. Detta är produkten av Pico Reivo, landskapet fostrar cyklister av karaktär och genuin kvalité som Emanuel Pombo.

När jag var i Madeira var det inte särskilt svårt att hitta honom. Han är känd på ön. Dock bor han avsides vid den norra sidan där hans telefon fungerar sporadiskt. Därför var det svårare att knyta kontakt än att hitta honom fysiskt. Efter tappra försök lyckas vi få till en träff. Det är söndag, och på söndagar hänger Emanuel med sina vänner. De är ett helt gäng, fotografer, filmare, crossförare, cyklister och locals som träffas och kör järnet ur sina cyklar för att sedan äta middag tillsammans på någon lokalrestaurang.

Emanuel hämtar upp mig med sin pickup. Vi kör ett par mil till öns sydligaste sida. Stannar till på vägen säger hej till hans vänner 8 stycken MX-killar som slår följe till vår location.
Väl framme är det klippor, brant utför ett par hundra meter sedan hav som mullrade nedanför. Luften är havsfrisk, ovanför hänger några måsar och surfar termik. Bakom kommer moto-x cyklarna som tar plats bakom stupet medens Pombo lastar ur sin cykel. Han ler, är på glatt humör och säger, här är det och pekar nedför stupet.
Trodde först att han skämtade, men det var allvar, det var här.

Det han menade med här, var sand som låg som en stig i 35gradig lutning, dvs riktigt brant. Ingången startar med ett drop och mynnar ut i något som liknar ett trail, mer en slänt. Här tar min shoot vid, Pombo ger allt leverera helt orädd och studsar ned för stupet som om han var en del av det.

12 frågor till Pombo

Sponsorer
Kenny equipment ,  EVOC,  GT Bicycles, Liberty Seguros, C‚mara Municipal da Calheta, Shimano, Pro, Oakley, Five Ten

Född? Calheta, Madeira
Bor? Ponta do Pargo, Madeira
Typ av cykling Downhill and Enduro

1. Hur länge har du kört DH
I 12 år.
2. Favorit spot?
ChampÈry Schweiz
3. Mest stolt över?
Första gången jag blev National champion
4. Senast vunna race?
Portuguese National cup in Porto de mÛs
5. Jag fick höra igenom bakvägar att Pombo kört i flytväst så självklart undrade jag varför?
Jag hade inga skydd och någon slängde på mig flytvästen.
6. Minns du din första riktiga cykel
Ja, det var en gul cykel från supermarket med ingen som helst dämpning!

7. Vad är ditt mål inför 2015?
Mitt mål är att bli national champion och försöka vara bland de 20-30 bästa  i World Champs in Andorra.
8. Värsta krasch?
När jag bröt ryggen i  Val-Di-sole WC, Italy.
9. Rädd för?
Att krascha och aldrig mer kunna cykla
10. Hur mycket tränar du?
Ca 5 ggr i veckan.
11. Är DH det enda du gör?
Jag kör Moto-X också.
12. Galnaste cykelminne?
Det finns så mycket galet och jag kan inte bara välja ett

 

Text/Foto Leon Grimaldi