Dead By April

0

 

Dead By April

– Kanske ett av sveriges bästa rockband-

text/bild leon grimaldi

DBA som de även kallas i vardaglig lathetsslang var något helt nytt för mig innan jag hade hört deras debut singel ”Losing You”. Då gick det upp för mig att det var samma låt som snurrade till Robinson´s jingel. De 10 sekunder långa klippet dbahade fött ett intresse för låten. Vad jag inte visste var att jag hade fått låten vid ett tidigare tillfälle av DBA´s skivbolag. – Shame on me, att jag tar mig tid att lyssna på det jag får. Men som alla vet så är tiden knapp och en ganska till intet sägande fil på datorn drar sällan till sig någon uppmärksamhet i vart fall inte av mig. Men nu gjorde de det. – Jävla bra, lite som Linkin Park vilka jag var stor fan av när de släppte deras debut. Ut på google –”Dead By April” va !! är de svenska..Röd av förvåning slängde jag i väg ett mail. Jag vet inte om det var tur eller bara bra service, minuten senare har jag ett mail både från skivbolaget och bandet.

Dead By April kommer från Göteborg och är ett ganska ungt band. Med ungt menar jag att det bara funnits dryga året och de har redan kommit en bra bit på väg. Det är egentligen bara Jonas som är från Lund resten från Götet. Så jag vill påstå att de är ett Gbg band. Uppsättningen är som vanligt, 5 tatuerade killar men inga långhåriga sluskar. Dessa killar blandar punk med rock style vilket känns väldigt skejt (pratar om looken). Det var även en skejt jag möttes av i studion som senare gav Ar2d2 en tur. EMO är i rocksammanhang knappast är en rolig etikett. Men enligt de själva så är de hyfsat populära vid forum på nätet som är samlingspunkter för den typen av rockers. Personligen kan jag inte fatta varför det kommer så bra Metall från fiskestaden från väst. Jag skulle på mindre än 15 sekunder säkerligen rabbla upp 10 bra band som håller kvalitet Gbg. DBA är inget undantag och det märktes inte minst i deras video produktion som verkade vara en påkostad historia. Det var vid denna inspelning som jag även deltog inte som artist utan som fotograf och varför inte göra två flugor på smällen (ursäkta ordleken) . En intervju var helt klart given. Johan var bandets språkrör och även han som besvarade frågorna.

Dead By April….
–    Ja man måste ju heta något. Men självklart är namnet ingen slump utan det har sin förklaring i våran musik. Vi blandar melodier med ren ilska. April är månaden då allt föds och glädjen och ljusets tid. Dead behöver jag knappast förklara.

dba 22I ett år har ni lirat och det har redan börjat blomstra i rabatterna, kan du förklara det?

– Vi kommer ju alla från olika band sedan tidigare. Vi fick nästan förlagskontrakt med det samma. Sedan ramlade det in lite erbjudande här och var men inget som kändes intressant. Tror att nätet hjälpt oss en hel del med marknadsföringen eftersom vi nådde ut snabbt. Tillsist hamnade vi i alla fall på Universal vilket känns väldigt bra.

Är det viktigt för er att ligga på ett major bolag eller ett bolag alls?

–    Både jag och nej. Det är bra att ligga på ett bolag som är lite större. De har bra distributionsnät och muskler att föra fram oss. Men vi har absolut inte varit desperata i att jaga bolag.

Hur har era liv förändrats nu mot då
–    Det har rullat på som fan kan man säga. Fler och roligare spelningar och vår fan base växer hela tiden. Knappt så man fattar det själv. Kan inte annat än att säga att det är jäkligt kul.

 

 

 


dba 28Facebook?

(Nu har resyen av bandet kommit in. Vi sitter i mys soffor omgivna av rekvisita målade som rosa moln och Star Wars figurer.)

–    Jag hatar facebook, va fan är meningen med det. Säger sångaren Jimmie
–  Men ni har väll en facebook grupp i alla fall, försöker jag rädda upp allt.
–  Jo det är klart vi har. Nu lägger Marcus (basisten) sig i. – Men hur fan uppdaterar man den.
–    Det är ju ditt jobb. Säger Johan.
–    Men jag fattar inte det där, är jag admin?
Säger Marcus
–    Men jaaa, det är du jag har sagt till dig tre gånger och messat dig lösen
. Svarar Johan smått irriterat
–     Men jag har gjort ett konto på en Emo sajt, där blev vi väldigt poppis, typ 3000 mess på en halvtimma,
säger Marcus nöjd.
Nåja man märker tydligt att fejan eller facebook knappast är en del av deras liv utan musik. Vilket jag inte ville gå in på djupare för att inte skapa världskrig. Intervjun går vidare..


Så vad är era trådar för att marknadsföra bande
t
–    Självklart har vi facebook och jobbar med det men även myspace som varit lite mera av vårat forum för att nå ut.

Blir det några gig i sommar?

–    ja självklart blir de det.

Kanske du kan säga var så man se er?

–    Närmast ligger en metall festival där vi bla kör ihop med mustasch och strebers bla. Göteborg, Sthlm, malmö, Västerås bla. Sedan är det en hel del snack om olika festivaler men jag kan tyvärr inte avslöja något. Metall town kommer vi köra på det är säkert.

Ni har en singel klar, men hur ser det ut med plattan?

–    Den ska vara klar på onsdag

Det är torsdag i dag söndag om 4 dagar, lite panik eller?

–    Ja lite men det är lugnt, låtarna är klara vi ska bara rocka in dem. Det kommer att gå

Hur många låtar?

–    13 stycken borde det bli

Vad kommer plattan att heta?

–    Det har vi inte bestämt än

Era texter känns aningen diffusa, är de viktiga för er?

–    O ja absolut lika viktiga som melodierna svarar låtskrivaren Pontus

Så vad handlar texten om till nya skivan

–    Det är personligt det vill jag inte säga. Även om jag säger det upplever du det annorlunda så det blir liksom meningslöst. Fortsätter Pontus

dba 10Är det inte svårt att hålla en text hemlig när ni faktiskt sjunger den?

–    Som sagt det du upplever är kanske inte de jag vill förmedla..

Ehh okej..så vad vill du förmedla då

–    Saker som händer mig andra och runt omkring mig. Väldigt personligt

Vill inte pressa Pontus mera utan går vidare


Lirar ni in låtidéer tillsammans eller skriver även du Pontus både melodi och text.

–    Jag gör nog allt musikaliskt, oftast kommer melodierna först.  Som jag sedan skriver text till.

Varför är rockscenen så etablerat i Gbg?

–    Tror det bror på att var tredje person kan spela gitarr.  Svarar Johan

Då skulle man inte ha tid att fiska, så det där tror jag inte på?

–    Men saken är den att stan inte är så stor och man influeras av varandra. Om man gillar något band så känner ofta någon i ens närhet någon i det bandet så samlas man över samma intressen och så föds ett nytt band liksom.

Men jag tycker på senare tid att Gbg avlar fruktansvärt bra rock väldigt osvensk och fartig.

–    Det finns nog alla genrer men visst händer de saker i stan.

Jag har hört att Nomy blev tillfrågad att sjunga i erat band för längesedan stämmer det?

–    Alltså vårat band har inte haft en bestämd form förens kanske för 10 månader sedan. Det pratades om olika sångare men inget som sa sig vara ett säkert kort. Vår sångare har varit med sedan start och han är grym.

Kan du beskriva er musik?

–    Dead By April enkelt och säger rätt mycket.

Mer info www.deadbyapril.com

No comments