Daughtry

0

Daughtry

-Från Idol till idol-


doughtryweb-edge-smallGruppen vars namn kommer ifrån sångaren Chris Daughtry’s efternamn. Han har ett förflutet från American idol. Där han slutade på 4:e plats i dess femte säsong. Trots det så sålde Daughtry’s debut fler plattor än vinnaren samma år, Taylor Hicks. 5 miljoner ex är inte dåligt för en debut och de låg två veckor som nummer ett på billboard top 100. Singlar som ”It´s Not Over” och ”Over You” kan knappast undgått någon. (klicka på bilden och lyssna på “no suprise”)

De är inte bara Chris som är den intressanta i bandet utan även de andra medlemmarna som ex basisten Josh Paul som tidigare lirade med Suicidal Tendencies.  Nu är de aktuella igen med nya plattan ”Leave This Town”. Där ett intressant låt samarbete med Nickelback´Chad Kroeger på låten ”Leave This Town” .  Och något som jag också var tvungen att fråga Chris om när jag träffade bandet,  hur kom det här sig? – Vi var till en början förband till Nickelback som sedan blev lite av våra läromästare. Vi var helt tagna av hur de hanterade en scen. Jag och Chad fick mycket bra kontakt och vi blev sedan vänner. Därför är inte kopplingen så konstig.

Tidigare hade jag läst att Chris valde sitt band efter idol vinsten och att bandet är konstruerat. Vilket kan kännas lite udda i rock världen. Chris menar att allt varit helt naturligt trots att han valt ut gruppen. Han berättar – Klart att det var svårt. Jag fick till och med säga nej till barndomsvänner för de inte höll mottet. Dessutom hade jag en tidspress på mig. Hade exakt en vecka på mig att hitta ett band. Så det var snabba puckar och jag hade inte tid för diskussioner.
Men var det inte svårt att hitta rätt – Klart att det inte var det enklaste, men de som sedan blev Daughtry var självklara utan tvekan. Jag hade ju en audition och du vet säkert hur det brukar se ut på dem, kaos och blandad kvalitet.

Plattan är till stora delar ballader och väldigt vemodig. Man upplever skivan som strategiskt producerad radio rock. Inte för mycket inte för lite av något utan bara mellanklass. Ibland känns det riktigt trist då man vill sparka bandet i häcken.  Vad är meningen med detta?.  – Vi ville göra ett brett album, nå ut på bred front med vår musik. Därför är den inte för vågad, även om vi ofta spårar ur när vi repar och kör dödsmetall. Vi fixar det mesta vilket är ganska självklart eftersom hela bandet är rutinerat.

Personligen så kan jag tänka mig att mycket tjejer uppskattar er. Hur har ni det med groupies.– Vi har det bra med groupies, haha..Men de flesta i bandet har stadiga förhållanden så vi är hyfsat lugna.. Men visst ska jag inte sticka under stolen med att vi har galna fans. Vilka vi uppskattar.

Att vara med i idiol känns lite som att man drömmer om att bli stjärna. Har detta alltid varit en dröm för dig.
–    Jag har sedan jag var liten grabb alltid velat stå på scen och vara en rock star. Det har liksom alltid varit mitt mål med musiken, att få den uppskattad.

Nu när du har hittat dit trivs du med rollen.
– Ja verkligen kan inte tänka mig något annat än att skriva musik.

Vi pratar vidare om ditt och datt och snurrar för en stund in på det gamla bandet Mr Big. Då Josh säger.. – De där är ett bra exempel på band som blommar upp och totalt försvinner. Det var sjukt stora under den tiden och nu totalt borta. Undrar vad de gör idag?.
“Förmodligen facebookar de och dricker öl” säger någon..alla garvar och håller med..med kommentaren – That is fucking sad

Att intervjua Daughtry ger mig känslan av att det är ett gäng grabbar som är ute för att ha roligt. Och stämningen mellan dem känns som när man var grabb och åkte på klassresa. De skrattar högt, skojar och tjuvbråkar med varandra under tiden som en av dem spelar piano. Varför blev jag inte rock star ?. Nåja nu blev jag den som iaktar cirkusen i stället och det är inte så illa det heller.

Kolla in nya plattan “leave this town” för att uppdatera dig kring gruppen gå in på www.daughtryofficial.com

foto/text Leon Grimaldi

No comments