Danko Jones

0

Det var en ganska trött halva av Danko Jones jag mötte, trötta men entusiastiska. Tre kalla coke ställs på bodanko-jonesrdet, plockar upp pennan och de börjar prata energi under tiden. Vilket är ganska kul ämne i alla fall ur ett  D.J (Dank Jones) perspektiv.
–    Energi för oss är vår musik. Den hårt laddade urladdningen som drabbar oss när vi kliver upp på scenen. Man är som ett kärnkraftverk som vill explodera. Jag vet inte hur jag ska kunna förklara detta med rätt ord, annat än pure energy?!
Har man sett D.J live så vet man kanske vad de menar. Ett röj utan dess like med förbannat kaxiga texter. Vad sägs om  – ”I Can Screw Your Girl In My Cadillac” ! Personligen skulle jag förmodligen få stryk om jag antydde detta vid ex en parkering kring Västerås.
–    Texterna för oss är rock n roll. Det mesta är ren humor och det är kul att vara provokativ. Det blir ganska lamt om man skall skriva om att handlade mjölk eller plocka blommor. Vår musik är ganska energisk och kräver texter med starkt motstycke. Hittills har vi aldrig fått stryk för dem. Berätta J.C medens Danko Jones snackar i mobilen
Personligen tyckte jag att D.J började mesa ur kring 2006, ljudbilden klädde inte deras attityd. De är skitiga i sin uttrycksform men proddades snyggt. Inte så spännande, dessutom tappade de lite pondus. Men med Below The Belt har de hittat ända fram till både attityd och pondus.
–    Vi hade egentligen ingen avsikt med skitigheten utan vi spelade in och producenten Matt Demateo kom upp med detta resultat.
D.J är argare nu, hårdare sound typ Möterhead blandat med AC/DC och kanske lite stänk av NOFX
– Vi är som du säger, argare nu!! Eller argare, vi gillar snabbare och hårdare musik och då skriver vi det. Framför allt live blir det mycket roligare när det öser på. Svarar Danko med ett brett leende.

Som sagt plattan är snabb och melodisk med ett skräpigt men medvetet sound vilket gör att plattan känns personlig och passande.  Mer personlig än 2006 list succé, det skriver jag inte för att jag ogillar omedvetet folk sjunga med till medveten musik, utan för att det är så!!

text/foto Leon Grimaldi

No comments