Daniel Merriweather

0

Daniel Merriweather


daniel2Är kanske mer känd som sångaren i Dj/Producentens Mark Ronsons hit “Stop Me If You Think You’ve Heard This One Before” som toppade hitlistorna. Hans egna singel Change har spelats på radio en längre tid och känns säkerligen igen av den flitiga p3 lyssnaren. Nu är det dags för hans debutalbum “Love and War”. När singeln Change rullade ut kände jag igen rösten men kunde in placera den. Attjag med fördomsfullhet utgick i från att sångaren skulle vara svart var för mig en självklarhet. Ni får ursäkta mig men få vita har en sådan röst. Jag blev förvånad när  Daneil visade sig vara vit. Det var ochså då bitarna föll på plats, det var ju grabben som hade den där hitten med Mark Ranson.

Nu är han utan Mark och har omgivits sig av en rad duktiga musiker både från Motown och Stax ligan. Detta hörs tydligt. Trots att jag gillar hitten Change så representerar den inte albumet, som håller en långt högre kvalitet. Jag är stor fan av gammal soul framför allt soul funk varianten, som är mer driven och dansant. Jag kan med lätthet säga att stämningen på plattan både ljudmässigt och textmässigt är direkt i linje med genren. Eftersom det nu råkar vara 2009 så får vi kalla stilen -Nu Soul-. Daniel var på besök i Sverige för en liten spelning på söder.  Träffade honom på ett hotell i närheten efter spelningen.


Hur var spelningen?

–    Den var rolig. Väldigt intim, jag gillar det.

 

Vad har du för bakgrund rent musikaliskt?
–    Jag växte upp i Melbourne och började spela violin som 3 åring. Sången var hela tiden min vän.Har du alltid kört solo eller har du varit med i något band?
–    Gruppgrejen har aldrig tilltalat mig riktigt. Jag gillar att komponera själv och skriva mina egna låtar.


Skivan känns väldigt varmt producerat och mycket lik de gamla soulplattorna i soundet. Var detta tanken?

–    Ja det är klart att vi har haft en tanke bakom. Vi valde att spela in plattan analogt. För att få till en närhet och karaktär i inspelningen.


vad var det absolut svåraste att fåt till med plattan?

– Svår fråga, jag vet faktiskt inte. Jag tycker det mesta flöt naturligt. Jag hade mycket material klart redan från start så det var egentligen bara att köra på..


Varför valde du att inleda plattan med baladen ” For your Money”

–    Den är speciell för mig och är en bra start på plattan rent text mässigt. Vidare så spelar faktiskt John Lennon´s son Sean Lennon gitarr på den låten.


Har du många gästartister på plattan

–    En heldel kända studiomusiker förekommer.

Nya plattan heter Love and War kan du förklara titeln
–    Jag gillar gränserna mellan ex kärlek och hat, krig och fred, skräck och glädje osv. Hur man lever i totalt skilda världar och hur det påverkar båda sidor när man möts.  Låter kanske flummigt. Men tänk dig att du möter din värsta ovän och vilka tankar som rör sig i ditt huvud..det samma sker hos den andre. Hur lika ni egentligen är trots olikheterna.

Var bor du någonstans England, NYC eller Australien?

–     Jag bor i Harlem NY men är även heldel i London.


Det förklarar kanske soun
det med tanke på all den musik som spelas i de trakterna?
–    Ja kanske, mest lyssnar jag på Otis Redding, Jeff Buckley och Thom York. Vilka har varit förebilder för mig i mitt komponerande.


Nu är plattan klar, har du pausat från skrivandet?

–    Det är väldigt svårt att låta bli att skriva. Jag har redan skrivit klart fyra låtar som kan fungerar på nästa platta. När man har flyt är det bara att köra. Då kan man inte vänta utan låtarna måste ut ur min kropp så.


Vi kan förvänta oss en andra platta med andra ord?

–    Ja självklart. Det är det jag arbetar på eller så släpper jag en ep i mellan. De hade varit roligt, en indie variant på vinyl..


Är denn platta det absolut första du släpper?

–    2004 släppte jag två singlar på ett independentbolag ”City Rule” och ”She Got Me” . Inga större saker men det var början och jag kände att musiken verkligen var min grej.


Har du mycket spelningar under sommaren?

–    Jag är så gott som full bokad. Massor med festivaler och klubbspelningar i England och USA.

 

No comments